Ajankohtainen vinkki: Kenkien keväthuolto

Talvikelit ovat vaihtuneet kesäkelien suuntaan, joka tarkoittaa usein myös muutoksia kenkärotaatioon. Omalla kohdallani tämä tarkoittaa nahkapohjaisten tuplasolkikenkien (tuttavallisesti tuplamunkkien), loufereiden ja oxfordien kaivamista kenkäkaapin etureunalle, josta ne ovat helppo ottaa käyttöön. Samalla vapautan talvikengät muutamaksi kuukaudeksi aktiivipalveluksesta sijoittamalla ne kenkäkaapin takariviin. Tässä yhteydessä minulla on tapana tehdä kenkien huolto niin käyttöönotettaville, kuin varastointiin meneville kengille.

Miksi kenkien huoltaminen on tärkeää?

Hyviä syitä kenkien huoltamiseen – ja mieluusti säännöllisesti, on useita. Ensimmäiseksi kenkien käyttöikä pitenee merkittävästi, kun niistä pitää huolta. Päivittäisessä käytössä, oli kyse sitten mokkanahkaisista tai pintanahkaisista kengistä, olen varsin huoleton, eli säilytän kenkiä lepolesteissä ja pyyhin liat ja pölyt kengistä pois päivän jälkeen, kun tulen kotiin. Tätä varten olen hankkinut hevosen jouhista tehdyn harjan, jolla kengistä saa liat ja pölyt pois. Jos kenkiin on tullut tahroja, ne pyyhin pois rätillä.

Kengät olivat saaneet runtua niin maan p*rkeleesti.
Kengät olivat saaneet runtua niin maan p*rkeleesti.
Schoffan ajokengät huollettuina.
Schoffan ajokengät huollettuina.

Toiseksi kengät näyttävät paremmalta, kun ne ovat puhtaat ja hoidetut. Itse suosin mokkanahkaa siitäkin syystä, että ne ovat todella helppohoitoiset ja sopivat tyyleihini muutenkin hyvin. Pintanahkaisissa olen suosinut viimeisen puolen vuoden ajan full grain -nahkaisia kenkiä, koska niihin ei ole tarkoituskaan saada peilikiiltoa, vaan olen lähinnä pitänyt niitä puhtaana ja rasvannut niitä silloin tällöin Chelsea Leather Foodilla hillityn kiillon ja kosteuden eston saamiseksi.

 

Kenkien kausihuollon ABC

Säilytykseen meneville kengille teen kunnon puhdistamisen seuraavasti:

  • harjaan pölyt kauttaaltaan,
  • poistan tahrat ja tarvittaessa vaikka pesen kengät, jonka jälkeen kuivatan ne,
  • kosteutan nahkan (sisäpuolen nahkaosiin sivelen seitinohuesti hajusteetonta ja kevyttä käsirasvaa ja pintanahkaan siihen soveltuvaa kenkävoidetta),
  • laitan kengät lepolestien tai paperitollojen kanssa säilytykseen.

Näin kengät ovat käyttöönottoa vaille valmiit, kun aika on oikea. Tämän jälkeen säilön kengät kenkäkaapin perukoille. Toiset laittavat kengät kenkäpusseihin tai -laatikoihin, mutta itse haluan nähdä vaatehuoneeni kenkävalikoiman. 😀

Suosittelemme

Käyttöön otettaville kengille teen simppelin pikahuollon, eli harjaan säilytyksessä kerääntyneen pölyn pois, teen kiillotuksen pintanahkaisille kengille ja suojasumutuksen mokkanahkaisille kengille, jonka jälkeen kengät ovat valmiit tositoimiin. Kun kengät on huollettu säilöön laitettaessa, on käyttöönotto yhtä leikkiä.

Tutustu kengänhoitoartikkeleihimme

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat