Huolehdi kengistä

Syksyn saapuessa on vastuullisella kengänomistajalla edessä talvisäilöön menevien kenkien kuntotarkistus ja huoltaminen. Omalla kohdalla olivat ensimmäisenä jonossa Schoffan laadukkaiksi osoittautuneet mokkanahkaiset ajokengät (driverit), joita olin käyttänyt säälimättä viimeiset kaksi kesää sekä yhden kevään ja syksyn.

Näiden kenkien kohdalla en ollut noudattanut kultaisia sääntöjä lepopäivistä tai tahrojen pyyhkimisestä. Tulin ja menin niillä huolettomasti puolitoista vuotta ilman mitään huoltotoimenpiteitä. Nyt lähes sadan käyttöpäivän jälkeen päätin huoltaa ne asianmukaisesti.

Mokkanahkassa oli tahroja ja roiskeita.
Mokkanahkassa oli tahroja ja roiskeita.
Kengät olivat saaneet runtua niin maan p*rkeleesti.
Kengät olivat saaneet runtua niin maan p*rkeleesti.

Kengistä kannattaa huolehtia

Mokkanahkaisten kenkien huoltaminen oli itse asiassa helppoa, etenkin kun seurasin Jussin kirjoittamia seikkaperäisiä ohjeita. Kynsiharjalla, Fairylla ja juoksevalla vedellä homma hoitui, mutta pinttyneisiin likatahroihin sain käyttää suhteellisen kovia otteita, jolloin pelkona oli nahan vaurioituminen. Tämä oli muistutus siitä, että seuraavalla kerralla pesen tahrat pois heti kun huomaan ne.

Kenkien lisäksi pesin myös irtopohjalliset, joille Fairyn tuoksu teki luvalla sanoen hyvää.

Kengät ja irtopohjalliset kuivuivat muutaman vuorokauden.
Kengät ja irtopohjalliset kuivuivat muutaman vuorokauden.

Perusteellisen kuivattamisen jälkeen suihkutin mokkanahalle kaksi kierrosta tummanruskeaa suojasumutetta ja yhden kerroksen väritöntä suojasumutetta. Tämän jälkeen voitelin kengän sisäpuolen nahkapinnat käsirasvalla ja annoin imeytyä sen yön yli. Aamulla laitoin kengänkärkiin paperitollot ja vein kengät vaatekaappiin odottamaan seuraavaa kesä. Paperitollot korvaan lepolesteillä kunhan saan tilattua niitä lisää.

Schoffan ajokengät huollettuina.
Schoffan ajokengät huollettuina.

Ole fiksumpi kuin minä!
Kenkien huoltamista ei kannata koskaan laiminlyödä samalla tavalla kuin minä tein. Onni onnettomuudessa Schoffan kenkien mokkanahka ja rakenne osoittautuivat niin hyviksi, että ne kestivät huoletonta käyttöä ja sen jälkeen vielä perusteellisen pesun.

 

Lue lisää