Lepolestit

Oikeankokoiset lepolestit ovat jokaisen kenkäparin välttämätön kumppani, jolla pidennetään kenkien käyttöikää merkittävästi. Vaikka myytävissä kengissä näkee joskus erittäin kauniita, pinnaltaan lakattuja lepolestejä, ovat klassiset setripuiset lepolestit paras valinta kotikäyttöön. Tämä siitä syystä, että lepolestin tärkein tehtävä muotoonpalauttamisen lisäksi on imeä kengistä kosteutta – ja lakattu pinta estää tämän.

Seetripuisilla lepolesteillä huolehdit kengistäsi. Vasemmalta oikealle; Feetlet (koko M), Loake (koko M) ja Herrainpukimo (koko 41-42).
Seetripuisilla lepolesteillä huolehdit kengistäsi. Vasemmalta oikealle; Feetlet (koko M), Loake (koko M) ja Herrainpukimo (koko 41-42).

Lepolestin tulee täyttää kenkä sopivasti, ei liikaa venyttäen. Nivelletty tai kolmiosainen täyslesti on paras valinta, sen tukiessa myös kantakupin muotoa. Vieterijouselliset lepolestit soveltuvat lähinnä satunnaiseen matkakäyttöön ja niissäkin kannattaa suosia sellaisia, joissa ei ole teräviä reunoja jotka tekisivät vekkejä kengän sisäpintaan.

Muovisia lepolestejä en suosittele edes matkakäyttöön, sillä ne eivät ime kosteutta. Ennemmin kannattaa sulloa kenkä täyteen sanomalehtiä.

Lepolestejä on moneen lähtöön

Moni valmistaja tarjoaa kenkiensä lestien mukaan erityisesti tehtyjä lepolestejä. Näiden hinta on yleensä paljon enemmän kuin ns. geneeristen lepolestien. Mikäli kengät eivät ole oman jalan mukaiseen lestiin tehdyt, on näiden lepolestien etu myös kyseenalainen – kenkä kuitenkin muotoutuu käytön myötä omistajansa jalan mukaan, eikä lepolesti pysy tässä muutoksessa mukana.

Kiristysruuvilla voidaan säätää jousen ja sitä kautta lepolestin jäykkyyttä kenkään sopivaksi.
Kiristysruuvilla voidaan säätää jousen ja sitä kautta lepolestin jäykkyyttä kenkään sopivaksi.

Yleiset sivu- ja pituussuunnassa jousilla muokkautuvat lepolestit ovat käytännöllisin valinta. Mikäli päädyt kengän mukaan tehtyyn lestiin, valitse lakkaamaton versio.

Lepolestin jalkapöydän jousimekanismi. Keskellä on kiristysruuvin paikka.
Lepolestin jalkapöydän jousimekanismi. Keskellä on kiristysruuvin paikka.

Olen käyttänyt neljän eri valmistajan lepolestejä, enkä ole havainnut niistä merkittäviä laatueroja puoleen tai toiseen. Näin ollen voin suositella Bexleyn, Feetletin, Herrainpukimon ja Loaken setripuisia lepolestejä. Näistä lepolesteistä Loake on muita hitusen kapeampi, joka kannattaa huomioida jos käytettävät kengät ovat kapealestisemmät. Loaken lepolestejä myy ainakin Juhlagalleria.

Lepolestien erot ovat kosmeettisia, Loaken (keskellä) ollessa Feetletin (vasemmalla) ja Herrainpukimon lepolestejä hivenen sirompi.
Lepolestien erot ovat kosmeettisia, Loaken (keskellä) ollessa Feetletin (vasemmalla) ja Herrainpukimon lepolestejä hivenen sirompi.

Setripuu on paras valinta

Setripuu on lepolestien paras materiaali ominaisuuksiensa ansioista. Huokoinen puumateriaali imee kosteutta kengistä ja puulajin voimakas tuoksu peittää hienhajua, sekä tuo kenkäkaappiin miellyttävän aromin. Setrintuoksu toimii myös tehokkaana koinkarkoittimena, tuoden suojaa samassa tilassa säilytettäville luonnonkuituvaatteille.

Pehmeää puulajia on myös tarvittaessa helppo muokata hiomapaperilla tai raspilla enemmän kenkien muodon mukaiseksi.

Lepolestien muotoiluissa on valmistajakohtaisia eroja. Kuvassa vasemmalta oikealle; Feetlet, Loake ja Herrainpukimo.
Lepolestien muotoiluissa on valmistajakohtaisia eroja. Kuvassa vasemmalta oikealle; Feetlet, Loake ja Herrainpukimo.

Lepolestit ovat käytännössä elinikäinen laatuostos. Kevyt pintahionta auttaa tuoksun hiipuessa ja jousien liikevaraa voi säätää ruuveja kiristämällä tai löysäämällä. Jokainen kenkäpari ansaitsee oman lepolestiparinsa ja suosittelen ostamaan ne samalla kertaa kenkien kanssa.

Mistä lepolestejä voi ostaa?

Lepolestejä voi ostaa usein laatukenkiä myyvistä liikkeistä, paremmista tavarataloista, verkkokaupoista sekä suutareilta. Alla listaus kotimaisista paikoista, joista tiedämme löytyvän asiallisia lepolestejä. Mikäli listasta puuttuu jokin liike, niin kerro siitä niin lisään sen listaukseen.Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

10 KOMMENTIT

 1. Näistä kolmesta Loake on selvästi heikoin vaihtoehto ja ko lestiä tulee käyttää vain sellaisissa kengissä, joissa Herrainpukimon ja Feetletin lesti ei mahdu kenkään sen matalan instepin ja kielen vuoksi (esimerkkinä jotkin Allen Edmondsin 5-65 lestin kengät sekä loaferit) tai jos lesti venyttää kengän kieltä liikaa.

  Loaken lesti ei tue kengän instepiä ja kielen osaa tarpeeksi ja tuenta kengän kannassa on myös riittämätön. Lähes aina tämän tyylisissä lesteissä lestin ja kengän väliin jää reilusti tyhjää, verrattuna HP:n ja Feetletin tyylisiin, jossa leveys on osittain säädettävissä ruuvilla.

  Feetletin lesti vie kolmikosta voiton, mutta vain marginaalisesti: se tukee kantapäätä parhaiten ja siinä on lovi, josta lestin voi irrottaa messinkinupin kiinnityksen hajotessa (ne hajoavat jossain vaiheessa käytännössä aina).

  Olisin toivonut artikkeliin esiteltäväksi vielä Bexleyn lepolestin sekä tarkemman arvostelun lestien eroista. Niitä nimittäin on!

 2. Hei konna ja kiitos kommenteistasi,

  Lepolesteissä on eroa ja niiden soveltuvuus riippuu myös omista kengistä. Omiin Crockett & Jonesin kenkiin tuntuisi Loake istuvan parhaiten, joten arvioni perustuu siihen.

  Bexleyn lepolestit olen mitä ilmeisemmin myynyt kenkien mukana, koska muuten nekin olisivat kuviin päätyneet.

  Aiheesta innostuen teen jossain välissä päivitetyn version artikkelista. Pääpointtini on kuitenkin se, että kaikki artikkelissa mainitut lepolestit ovat hyvä ja varma sijoitus kengistään huolehtivalle.

  • Hei Sunny,

   Kiitos tiedosta, lisäsin Zion listaukseen linkin kanssa. Vielä kun lisäisivät tuotteen verkkokauppaan myyntiin, sillä tarjontaa ei suomalaisissa verkkokaupoissa jonoksi asti ole.

 3. Suomen hinnat jällen ihan naurettavia. Pienellä Saksankielen taidolla ebaystä löytää laadukkaat seetripuiset lestit puoleen hintaa.

  Tilasin tällaiset juuri: http://www.ebay.de/itm/221429104449
  4 paria lestejä 87e lähipostiin toimitettuna.

  Stockmanilla vastaavat lestit maksaa 39€/pari.

 4. Moi Marko,

  Lepolesteissä on tosiaan monenlaista tarjontaa. Suomessa parhaan diilin tarjoaa ehdottomasti Herrainpukimo, viisi paria satasella postitettuna. Toki kotiovelle asti eivät tule.

  Ulkomailta Bexley tarjoaa tällä hetkellä hyvän diilin, neljä paria 59 eurolla. Päälle tietysti postikulut.

 5. Hei tyyliniekat,

  Osa teistä sattaa muistaa minut Viiskulman Suutarin pyörittäjänä ja siis oikein muistettu. Aikoinaan perustin ja 15-vuotta sitä pyöritin. Muutin sitten maalle palatakseni takaisin helsinkiin viiden vuoden raittiin ilman haistelun jälkeen. Tätä kirjoittaessa olen pyörittänyt uutta liikettä kalliossa hilppasen yli vuoden.
  Meillä on tarjota suoraan liikkeestä Pedag Tango setripuisia lestejä, jousellisia lestejä, kalosseja sekä liukuestekalosseja. Nämä kaikki ja paljon muuta löytyy myös verkkokaupastamme. Uutuutena verkkokaupassamme toimii “Suutari Online” palvelu. Eli töitä voi lähettää korjattavaksi postitse ja palautus ehjille tuotteille on max viikko. Eli pätevän suutarin palvelut ovat yhtä lähellä kuin lähin postin palvelupiste.
  Hyvää syksyä ja talven odotusta…pitäkäähän kengistänne huolta toivottelee Suutari Jens Haukanvuori

 6. Onkohan muilla ollut Bexleyn lepolesteissä hometta ja sellaista valkoista kristallimaisia kiteitä? Lisäksi metalliosat olivat ruosteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.