Anderssén & Kurjen kenkäpukimosta saadut Loaken mokkanahkakengät ovat kulkeneet jaloissani nyt useampana päivänä. Mokkanahkaiset kengät ovat hyvin huolettomat tuttavuudet, olen oppinut. Pyrkimyksenäni on kuitenkin ollut alkaa pitää kunnolla huolta kengistäni. Se tarkoittaa siis sitä, että olen sujauttanut kenkiin käytön jälkeen lepolestit – tilasin Bexleyltä kunnolliset setripuiset aikaisempien puolalaisten armeijaylijäämäkikkareideni tilalle – sekä harjannut niistä pois pölyt ja roskat.
Senkin olen tässä hiljan oppinut, että kenkien kohdalla puhutaan erikseen käyttöönotosta. Siis mitä, eikös kengät vain laiteta jalkaan ja lähdetä tossuttelemaan?
Ei aivan. Laatikosta otetut kengät kannattaa ensin käsitellä käyttökuntoon. Mokkanahkaisten kenkien kohdalla se ei tosin vaadi paljoa ylimääräistä työtä. Mokkanahkaiset kengät ovat kiiltonahkaisia helpommin käyttönotettavat, koska lankkeja ja voiteita ei juuri tarvita. Käyttöönotossa ei itse asiassa tarvita kuin muutama kerros mokkanahkakengille tarkoitettua suojaspraytä. Se parantaa nahan vedenpitävyyttä. Tarkemmin ottaen mokkanahka harjataan pystyyn, jonka jälkeen siihen suihkutetaan spray. Käsittely toistetaan kolmesti, kuten Jussi toteaa mainiossa tekstissään.
Muutkin kengän nahkaosat, siis esimerkiksi reunokset ja kanta, kannattaa käsitellä kiillokkeella. Nahka on elävä materiaali, ja sen ilmiasuun voi vaikuttaa suoraan kenkiään hoitamalla – Tai hoitamatta jättämisellä.
Kun suojaspraykäsittely on tehty vaikkapa edellisenä päivänä, laitetaan vain jalkineet jalkaan ja menoksi! Nahkapohjaisia jalkineita on hyvä käyttää sisätiloissa esimerkiksi työpäivän ajan. Tällöin niihin saa tuntumaa helpossa ympäristössä ja kengät muotoutuvat käyttäjänsä jalkoihin.
Kuinka mokkanahkakenkiä kannattaa hoitaa?
Tiedustelin parhaat vinkit Anderssén & Kurjen Joelilta. Suojasumutetta voi käyttää esimerkiksi kerran kolmessa kuukaudessa, toki sen mukaan, miten paljon kenkiä käyttää ja missä ne ovat joutuneet rypemään.
Suosittelemme
Lepolestit ovat paras juttu kengille. Lestit sujautetaan kenkiin käytön päätteeksi ja ne imevät kenkien sisältä kosteuden sekä palauttavat jalkineiden muodon. Setripuiset lepolestit ovat parhaita, koska puulaatu imee hyvin kosteutta. Muovilestien ongelma on se, että ne eivät ime kostetutta ollenkaan.
Muita mokkanahkakengän hoitoon tarvittavia työkaluja ovat mokkanahkaharja sekä eräänlainen pyyhekumi. Kuulit oikein: Erityisellä kumipalalla mokkanahasta saa hangattua tahroja. Mokkanahkaharjan voi korvata hätätapauksessa hammasharjalla. Tahrat kannattaa poistaa kengistä mahdollisimman nopeasti, jotta ne eivät pääse pinttymään. Ongelmatapauksissa vesihöyrytys voi auttaa puhdistamaan jalkineet.
Mitäs muuten eräille aikaisemmille kengille – jotka eivät olleet saaneet tippaakaan hoitoa osakseen – kuuluu?
Tossut oli ajettu niin loppuun, että eivät ne olisi ketään lohduttaneet. Jatkossa huollan jalkineeni fiksummin, niin luontoa kuin kukkaroa säästäen.