Ailsa Bay – Savuinen ja makea Lowland

56.4°N, 4.2°W. Korkin koordinaatteja seuraamalla päästään kuitenkin keskelle Skotlannin ylämaata Loch Earnin rannalle. Tämä ensimmäinen Ailsa Bayn (lausutaan Elsa Bay) pkartta-ailsa-bayullote on tällä pullossa olevalla pikkuvirheellä toisin sanoen välitön keräilykappale. Uusi yritys. Koordinaatit 55.2618°N 4.8335°W. Skotlannin South Ayrshire, Lowland. Vuonna 1963 perustetun Girvan grain whisky distilleryn sisällä sijaitseva pienempi Ailsa Bay distillery on ollut toiminnassa vasta vuodesta 2007. William Grant & Sons:n omistava Ailsa Bay -tislaamo tuottaa useita eri tyylisiä viskejä, joita käytetään omistajan portfolioon kuuluvissa tuotteissa. Siinä missä Ailsa Bayn tislaamo on vielä alkutaipaleellaan, on Girvan tunnettu Hendrick’s Ginistä sekä pääsääntöisesti blendeissä käytetystä grain viskistä, mitä tislaamo pääasiassa tuottaa.

Yksityiskohtien ilotulitusta

Mitä tämä Ailsa Bay -huttu sitten oikein on? Ainakin se on täynnä mahtavia, pieniä yksityiskohtia, jotka osuvat ja uppoavat ainakin viskifriikille. AB:n ensimmäinen kaupallinen pullote tuntuukin olevan pääsääntöisesti hyvin suunniteltu täsmäisku viskifaneille. Saatavuus vain Englannissa, Ruotissa, Norjassa ja Suomessa, korkin kansi tehty samasta marmorista, josta tehdään aidot ja oikeat curling-kivet, savuinen Lowland (tämä on todella harvinaista), virheelliset koordinaatit pullossa ja jopa neljän eri tynnyrin käyttö ikäännytyksessä. Nyanssien mahtavaa ilotulitusta!

Aidot curling-kivet tehdään samasta graniitista, jota on käytetty Ailsa Bayn korkissa

Turpeisuuden ja makeuden mittarit – massasta poikkeavasti

Nyanssi-ilotulituksen keskellä myös fenoliarvon esittäminen on tehty normaalista käytännöstä poiketen: Ailsa Bayn fenoliarvo esitetään valmiista nesteestä mitattuna arvona siinä missä alalle tyypillinen käytäntö on ilmoittaa fenoliarvo kuivatusta ja mallastetusta ohrasta. AB onkin AnCnoc:n turpeisten viskien kokoelman ohella vasta toinen markkinoilla oleva tuotemerkki, jossa fenoliarvo esitetään alan normaalista käytännöstä poikkeavalla tavalla. Syy esittää arvo suoraan valmiista nesteestä piilee siinä, että nesteestä mitattuna saadaan kerrottua todellinen ja realistisempi fenoliarvo.

Fenoliarvon (PPPM) lisäksi Ailsa Bay:ssä on ilmoitettu SPPM-arvo Sweet Parts Per Million. Tämän on William Grantin & Sons:n master blender Brian Kinsmanin kehittämä mittari viskin makeudelle. Sinänsä oiva mittari kyseiseen viskiin, sillä makeuttahan tästä löytyy! Ilmoittamalla sekä turpeisuutta että makeutta kuvaavat arvot, saadaan kuluttajaa informoitua viskin luonteesta. Kinsman haluaa kuvata viskien luonnetta mahdollisimman tarkasti, jotta kuluttaja olisi tietoisempi siitä mitä ja millaista viskiä ostaa.

Phenol Particles Per Million ja master blender Brian Kinsmanin Sweet Particles Per Million

Mikrokypsennettyä ja monitynnyristä

Ailsa Bay on ikäännytetty massasta poikkeavalla tavalla peräti neljässä eri tynnyrissä ja ns mikrokypsennystä (micro maturation) käyttäen. Nyt en tarkoita, että Kinsman on änkenyt tynnyrit tislaamon kahvihuoneen Electroluxiin kymmeneksi vuodeksi. Mikrokypsennyksellä tarkoitetaan 6-9 kuukauden pituista ikäännyttämissä pienissä 25-100 litran Hudson Baby Bourbon -tynnyreissä (pienissä tynnyreissä viski kypsyy intensiivisemmin ja nopeammin), minkä jälkeen neste siirretään useammaksi vuodeksi sekä neitseellisiin että jo koluttuihin Amerikan tammitynnyreihin. Ailsa Bay on ensimmäinen skotlantilainen tislaamo, joka käyttää tällaista kypsennysmetodia.

Pienenä ja mielenkiintoisena nyanssina, Kinsman tekee Ailsa Baytä japanilaisella vivahteella. Siinä missä eri tynnyreissä ikääntynyttä huttua sekoitetaan normaalisti ikäännytyksen jälkeen keskenään, sekoitetaan Ailsa Bayn tapauksessa keskenään kaksi eri tislettä ennen tynnyriin siirtämistä. Tällöin viskien luonne ei ole pelkäsään tynnyrin ja ikääntymisen varassa.

Suosittelemme

Maullinen täsmäosuma

Tarina ja metodiikka on hiottu Ailsa Bayssä kohdalleen ja maku ei misään tapauksessa jää kokonaisuudessa paitsioon. Pelkästään savuinen Lowland on pakko kokea, mutta tämän lisäksi AB on saatu hyvään savun ja makeuden tasapainoon. Tuoksu, maku ja jälkimaku ovat kaikki hyvässä tasapainossa ja mikään näistä viskin pyhän kolminaisuuden aspektista ei jää toinen toisestaan hopealle. Kokonaisuus on melko tuhti ja monimutkaisemman puolella, joten en lähtisi menettämään viskineitsyyttä tälle tuotteelle. Yhdistelmä savu, tervaleijona, savupekoni, kanelipulla ja karkkimainen hento imelyys ovat kokonaisuus, jota täytyy hieman pureskella. Allekirjoittaneen mielessä pyörii koko ajan mielikuva tuotteesta, joka on kuten Laphroaig QA, mutta sellainen, jossa on oikeasti intensiivistä makua. Rohkea vertailu, mutta tällaisena oma suuni Ailsa Bayn kokee.

Jos aidosti erilainen ja savuisen makea kokemus on sinun “shtick”, hae leka! Olemme ehdottomasti erilaisen tuotteen ja jännän äärellä.

Jos törmäät tämän näköiseen boksiin, nappaa se mukaasi

Tuoksu:
Savua, kovan irtokarkin imelää makeutta, vaniljaa, pekonia, kanelipullaa.

Maku:
Savupekonia, makeutta, vaniljaa, kuivaa kanelia.

Jälkimaku:
Savuinen, kuiva, makea. Hieman kanelipullaa aivan viimeisenä.

Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Melko savuinen ja intensiivinen tuote. Vahvaa savua kaipaaville, mutta aloittelijalle ehkä liian tuhtia.

Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Ehdottomasti! Ehdottomasti erilainen ja erittäin mielenkiintoinen!

Pullokoko:
0,70 l.

ABV (Alcohol by volume eli suomeksi voltit):
48,9 %

Tynnyrit:
Re-Fill Bourbon, First Fill Bourbon, Virgin Oak, Ex-Hudson Baby Bourbon.

Mistä ostaa:
Handeliin mars!

Extra:
PPPM 021
SPPM 011
Ei kylmäsuodatusta (non-chill filtered)
Kokeile savukalan ja/tai Valio Keisarinna juuston kanssa!

Lue lisää