Wacaco Nanopresso tekee espresson valmistamisen helpoksi

Espresso on kahvijuoma, jonka tekemisestä saa tehtyä välineurheilua. Wacaco Nanopresso lähestyy asiaa helppouden kautta, jossa lopputuloksena on kuppi hyvää espressoa.

Suomalaiset ovat sanotusti kahvikansaa, joka tarkoittaa liian usein massatuotetusta marketkahvista tehtyä suodatinkahvia, jota juodaan päivän aikana suuria määriä. Tämän rinnalle on onneksi noussut entistä voimakkaammin italialaistyyppiset espressokahvit, joissa määrän sijaan keskitytään laatuun ja makuelämykseen.

Kiinnostus laadukkaampia kahveja kohtaan on vuosien myötä noussut, joka näkyy kahviloiden parantuneen tarjontana, sekä uusien pienpaahtimoiden pulpahtamisena. Oma innostukseni sai lopullisen kipinän Slurpin kahvitilauspalvelusta, jonka myötä sain maistaa erilaisia pienpaahtimokahveja. Tämän kautta löysin omaksi suosikikseni ensin Aeropressillä valmistetun kahvin ja myöhemmin espresson, joka on nykyään ehdoton suosikkini.

Kotitoimiston viihtyisyyteen voi vaikuttaa pienillä, itselle tärkeillä asioilla. Kuten kupillisella hyvää espressoa, jota nauttiessa voi kuunnella musiikkia.

Espresson valmistaminen on itsessään helppoa, etenkin kun markkinoilla on lukuisa määrä helppokäyttöisiä espressokoneita. Mutta kun halutaan valmistaa erinomaista espressoa, alkaa helposti hifistely – mikä sinänsä ei ole väärin – mutta tämä osaltaan voi nostaa kynnystä hypätä kotona espresson nautiskelijaksi. Nälkä ja tässä tapauksessa jano kasvaa juodessa, joten on varsin luonnollista panostaa parempaan kalustoon.

Mutta entäpä jos espressoa haluaa nauttia vaikka retkellä? Tällöin kahvi kulkee yleensä termospullossa, tai sitten se tehdään nokipannulla, tai hifistelijä kantaa mukanaan Aeropressiä, jolla on helppo tehdä mukillinen kahvia – kunhan saatavilla on kuumaa vettä.

Suosittelemme

Wacaco Nanopresso

Tässä kohtaa esille nousee yksi hieno ja espresson maailmassa edullinen ratkaisu, nimittäin Wacacon kannettava Nanopresso-espressokeitin. Keitin on erittäin kompakti ja suojakuorensa ansiosta se kulkee mukana melkein missä vain, reppuun se menee helposti.

Wacaco Nanopresso purettuna.
Wacaco Nanopresso purettuna.

Koska kyseessä on käsivoimin käytettävä espressokeitin, ei se pidä lainkaan ääntä, joten löysin sille toisenkin hyvän käyttökohteen. Jos etkä halua herättää aamulla muita ihmisiä – espressokoneet pitävät lähtökohtaisesti jonkinlaista ääntä, niin Nanopresson avulla valmistat hyvän espresson äänettömästi. Jos olet jauhanut pavut illalla valmiiksi, tai käytät käsillä veivattavaa kahvimyllyä, tai valmiiksi espressokarkeudelle jauhettua kahvia, on ainoa ääntä päästävä vaihe veden keittäminen.

Nanopresson suodatinkoriin laitetaan 8 grammaa hienosti jauhettua kahvia. Mukana tuleva mittalusikka toimii hyvänä annostelijana, jos vaakaa ei ole käytössä.
Nanopresson suodatinkoriin laitetaan 8 grammaa hienosti jauhettua kahvia. Mukana tuleva mittalusikka toimii hyvänä annostelijana, jos vaakaa ei ole käytössä.
Wacaco Nanopress - Kahvin tamppaaminen suodatinkoriin tapahtuu tasapohjaisella mittalusikalla.
Kahvin tamppaaminen suodatinkoriin tapahtuu tasapohjaisella mittalusikalla.
Oikein annosteltu määrä tampattua kahvia jää neljä millimetriä suodatinkorin yläreunasta.
Oikein annosteltu määrä tampattua kahvia jää neljä millimetriä suodatinkorin yläreunasta.

Toiminnaltaan Wacaco Nanopresso on yksinkertainen, kuten espresson valmistaminen itsessään. Itselleni Nanopressosta tulee espresso meets Aeropress -henkinen fiilis, sillä valmistamisessa on paljon samaa.

Espressokeitin muodostuu jämäkästä Nanopresso-osasta, jonka käsipumpulla saadaan aikaiseksi jopa 18 baarin paine. Nanopresson toiseen päähän asetetaan suodatinkori, johon mahtuu 8 grammaa hienoksi jauhettua kahvia. Kahvi on helppo annostella ja tampata koriin mukana tulevalla mittalusikalla. Tämän päälle kierretään Nanopresson kansi, josta kahvi valuu valmistusvaiheessa paineen avulla kahvikuppiin.

Tampattu kahvi laitetaan suodatinkorissa Nanopressoon.
Tampattu kahvi laitetaan suodatinkorissa Nanopressoon.
Kun tampattu kahvi on siirretty espressokupissa koneeseen, kierretään uuttokansi kiinni.
Kun tampattu kahvi on siirretty espressokupissa koneeseen, kierretään uuttokansi kiinni.
Kaadetaan single-espressolle sopiva määrä kiehuvaa vettä vesisäiliöön. Nanopresson painetaan kiinni vesisäilöön jonka jälkeen se lukitaan kiertämällä säiliötä neljänneskierroksen verran myötäpäivään.
Seuraavaksi kaadetaan single-espressolle sopiva määrä kiehuvaa vettä vesisäiliöön. Nanopresson painetaan kiinni vesisäilöön jonka jälkeen se lukitaan kiertämällä säiliötä neljänneskierroksen verran myötäpäivään.

Nanopresson toisessa päässä on 80 millilitran vesisäiliö, joka riittää single-espresson valmistamiseen. Vesisäiliön päällä on irrotettava kuppi, joka on kätevä retkeillessä. Lisävarusteena on saatavissa Barista Kit, jonka mukana tulee tuplaespressoa tai kahta single-espressoa varten suurempi vesisäiliö ja suodatinkori (16 grammalle).

Kun Nanopresso on valmis käyttöön, avataan pumppu kääntämällä sitä neljänneskierroksen verran vastapäivään.
Kun Nanopresso on valmis käyttöön, käännetään se ympäri. Sen jälkeen avataan pumppu kääntämällä sitä neljänneskierroksen verran vastapäivään.
Seuraavaksi käännetään espressokeitin toisin päin, jolloin uuttokansi on alaspäin. Sitten avataan pumppu kiertämällä sitä neljänneskierros vastapäivään.
Nanopresson pumppaaminen onnistuu yhdellä kädellä.
Nanopresson pumppaaminen onnistuu yhdellä kädellä.

Kun paketti on valmis, avataan neljänneskierteellä lukittu käsipumppu ja aloitetaan espresson valmistaminen pumppaamalla. Espresso alkaa valumaan muutaman painalluksen jälkeen kuppiin muodostaen pintaan samettisen creman. Veden loppumisen tuntee, kun pumpun paine pienenee. Tämän jälkeen espresso on valmis juotavaksi.

Miltä espresso sitten maistuu?

Nanopressolla valmistettu espresso on omalla suutuntumalla pehmeämpää, kuin “oikealla” espressokoneella tehty. Makuun voi vaikuttaa hieman veden lämpötilalla sekä miten lujasti vettä pumppaa kuppiin. Suurin vaikutus on tietenkin jauhetulla kahvilla, eli kaikki lähtee tälläkin menetelmällä raaka-aineen ja jauhatuksen laadusta. Kokonaisuudessaan voin kehua laitetta hintansa väärtiksi.

Wacaco Nanopresson espressossa on kaunis crema.

Wacaco Nanopressoa voin suositella kahviharrastajalle, joka tekee espressoa omiin tarpeisiin, tai jos haluaa nauttia espressoa vaikkapa retkeillessä. Tämän lisäksi Nanopresso on varteenotettava vaihtoehto niille, jotka haluavat nauttia kupin espressoa hiljaisuuden vallitessa.

Nanopresson puhdistaminen tapahtuu huuhtelemalla osat juoksevassa vedessä. Valmistaja suosittelee tekemään kunnollisen puhdistuksen 20 käyttökerran jälkeen, jota varten uuttokannen saa purettua kahteen osaan kevyesti painamalla.

Wacacon kahvintekovälineitä Suomessa myy mm. Crema.

Lue lisää