Näin valmistat hyvää kahvia mutteripannulla

Kaupallinen yhteistyö: Sisältää affiliate-linkin

Olet varmasti elämässäsi nähnyt elokuvan, jossa vilahtaa mutteripannu taustalla. Suomessakin mutteripannulla on oma fanikuntansa, joka on käyttänyt pannua puuhella-ajoista saakka, tai päässyt sen hienouden äärelle vasta myöhemmässä vaiheessa.

Mutteri- eli mokkapannu on yllättävän monesta kahvinjuojataloudesta löytyvä väline, joka oikeinkäytettynä antaa elämyksellisiä kupillisia oivaa espressonkorviketta.

Monessa yhteydessä puhutaan, että mutteripannulla valmistettaisiin espressoa. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä espresson valmistus vaatii kovemman paineen ja sille on olemassa omat koneensa ja laitteensa. Espresso on juomana myös vieläkin vahvempi ja intensiivisempi kuin mutteripannulla valmistettu mokka. Espresson korvikkeesta mutteri- eli mokkapannulla valmistettu kahvi kuitenkin käy erittäin hyvin. Se soveltuu hyvin myös maitokahvien pohjaksi.

Mutteripannuja löytyy markkinoilta monen merkkisiä, kokoisia ja mallisia, mutta niiden toimintaperiaate on aina täsmälleen sama. Pannun alaosassa on venttiilillä varustettu vesisäiliö, johon laitetaan sisään kahville tarkoitettu sihti. Sihdissä on putki, jota pitkin kuuma vesi säiliöön syntyneen paineen vaikutuksesta nousee ylöspäin. Vesi kulkee jauhetun kahvin sekä suodattimen läpi pannun yläosaan eräänlaista pilliä pitkin.

Mutteripannu, eli mokkapannu

Mutteripannuja löytyy tätä nykyä myös sähkötoimisina, mutta valtaosa myytävistä pannuista on edelleen perinteisiä ”liesikäyttöisiä” (myös induktioliedelle käypäisiä löytyy). Mutteripannuihin myydään myös varaosia. Perinteisin mokkapannujen valmistusmateriaali on alumiini, mutta myös teräksisiä löytyy. Huomioithan, että alumiiniset mutteripannut eivät sovellu induktioliedelle.

Suosittelemme

Näin valmistat kahvia mutteripannulla

Esittelen oman tapani valmistaa kahvia mutteripannulla. Minun mutteripannuni ovat niin sanotusti kolmen annoksen ja kuuden annoksen kokoiset, eli niillä syntyy kolme tai kuusi espressokupillista mokkaa (espressokuppi on se todella pienikokoinen kahvikuppi). Tämä ohje on kuitenkin ihan yhtä pätevä kaikenkokoisille pannuille, sillä valmistamisessa on oikeastaan kaksi tärkeää sääntöä: aina sihti täyteen kahvia ja vettä vain vesisäiliön venttiiliin saakka.

Mokkapannu purettuna

Mutteripannun alimpaan osaan laitetaan vettä venttiiliin saakka. Samaan osaan tulevaan sihtiin laitetaan mutteripannulle sopivaksi jauhettu kahvi (karkeuden tulisi olla hienompaa kuin suodatinkahvi, mutta karkeampaa kuin espressojauhatus). Kahvia laitetaan sihtiin niin paljon, että sihti täyttyy aivan yläreunaa myöden. Napsuttele sormella sihdin kylkeen jotta kahvi menee sihtiin tiiviimmin ja paakut hajoavat. Älä kuitenkaan tamppaa tai tiivistä kahvia painamalla. Tasoita esimerkiksi sormella kahvin pinta sihdin yläreunan tasalle.

Mutteripannu on helppo tapa valmistaa hyvää, vahvaa kahvia.

Aseta sihti vesisäiliöön ja puhdista sihdin reunat kahvista. Kierrä vesisäiliö ja sihti paikalleen pannun yläosaan. Laita lieden levy lämpenemään reilulle lämmölle, aseta mutteripannu kuumenevalle levylle ja jätä kansi auki, jotta näet koska kahvia alkaa valumaan pannuun.

Kun kahvi alkaa paineen vaikutuksesta valumaan nättinä norona pannuun, pienennä lämpöä reilusti tai ota pois päältä kokonaan ja laita kansi kiinni. Tavoitteena on, ettei pannu ala ”sylkemään” kahvia, vaan että se valuisi kokoajan nätisti. Jos/kun mutteripannu alkaa räkiä, nosta se hetkeksi pois levyltä kunnes räkiminen lakkaa ja laita sitten vielä hetkeksi takaisin.

Kun vesisäiliö on tyhjä, alkaa pannusta kuulumaan sihinää. Tällöin pannu on otettava pois levyltä, muuten sihdissä oleva kahvi alkaa paahtumaan. Ota espressokuppi hollille, kaada mokka kuppiin ja nauti.

Näin valmistat hyvää kahvia mutteripannulla Mutteripannu on hyvä tapa valmistaa vahvaa kahvia.

Loppusanat

Mutteripannun jäähdyttyä puhdista kaikki osat huolellisesti. Huomioithan, että alumiinisille pannuille ei suositella saippuaa tai mitään voimakkaita pesu- ja puhdistusaineita. Kuumalla vedellä huolellisesti tehty pesu ja putsaus riittää.

Itse olen tykästynyt mutteripannuun sen helppouden vuoksi. Aina ei ole aikaa tai halua leikkiä espressokoneella, ja tällöin mutteripannu on enemmän kuin paikallaan.

Mutteripannulla valmistettavaksi kannattaa valita melko tummapaahtoisia kahveja, mutta mikään sääntö ei kiellä tietenkään kokeilemasta vaaleampiakin paahtoja. Mutteripannu ei ole järin kallis investointi, siihen on saatavilla varaosia (pääasiassa Bialetti-merkkisiin) ja sillä valmistaminen on suhteellisen nopeaa ja yksinkertaista. Suosittelenkin vahvan kahvin kannattajille sellaisen hankkimista. Onpa mutteripannu esteettisestikin todella kaunis esine.

Affiliate-yhteistyö: 
Tilaa itsellesi sopiva mutteripannu Slurpin verkkokaupasta.

2 KOMMENTIT

  1. Hyvä artikkeli. Olen samaa mieltä siitä, että mutteripannulla saa todella hyvää kahvia. Mutta voisitko avata vielä hieman tätä: “Karkeuden tulisi olla hienompaa kuin suodatinkahvi, mutta karkeampaa kuin espressojauhatus.” Voitko suositella jotain kahvia tarkemmin? Kiitos!

  2. Kuka mistäkin tykkää, mutta ihan järjettömän väkevää kahviuutetta tulee, kun koko tuon sihdin vetoisuuden määrällä puruja, keittää 6 isoa mukillista normaalivahvuista kahvia.

    Jos laimentaa valmista mutteripannukahvia kuumalla vedellä suhteella 1 osa kahvia ja 3-4 osaa vettä, tulee juomaa, joka ei polta kaikkia makunystyröitä useiksi tunneiksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat