Tyyliniekan suosikkikellot vuonna 2016

Pääsin menneen vuoden aikana rannettamaan, testaamaan ja käyttämään useita kymmeniä rannekelloja. Kantavana teemana on ollut perehtyminen kelloihin, joita me suomalaiset voimme ostaa lähtökohtaisesti kotimaisesta kivijalasta tai verkosta. Toki matkaan on sattunut säännön vahvistava poikkeus, mutta tavoite esitellä helposti saavutettavissa olevia kelloja onnistui hyvin.
Minulle rannekellot edustavat yhtä pukeutumisen osa-aluetta, joten tarkastelen niitä vahvasti tyylin näkökulmasta – eli millaiseen tilanteeseen mikäkin kellon parhaiten sopii. Vaikka jaottelu esimerkiksi pukukellojen ja sukeltajankellojen osalta on paperilla varsin selkeä, on näiden sisällä paljon liikkumavaraa. Tyylikäs sukeltajankello voi omasta mielestäni toimia myös pukukellona, joten etikettiin ei kannata kellontarkasti joka hetki tuijottaa. Kellojen osalta kyse kun on myös vahvasti tunneasioista.
Tältä tunteen ja järjen salaliiton pohjalta kokosin oman TOP5-listani kuluneen vuoden aikana ranteessani vierailleista kelloista.

Tyyliniekan TOP5-rannekellot

Eterna Super KonTiki

Eterna Super KonTiki

Tähän listauksen suurin yllättäjä itselleni on Eterna Super KonTiki. Eternan KonTiki-mallisto oli minulle tuttu jo entuudestaan ja vaikka ulkonäkö on silmääni miellyttänyt, on KonTikien koko omaan ranteeseen ollut aina hitusen liian iso.
Natorannekkeella varustettu Super KonTiki oli tässä mielessä luutuneita ajatuksiani avaava, sillä ehkä juuri rannekkeesta ja oranssin värin tuomasta kepeydestä johtuen KonTikin sukeltajankello tuntuu mahdolliselta hankinnalta omaan ranteeseen.

Seiko Prospex PADI

Seiko SRPA21K1 Prospex PADI Special Edition
Seiko SRPA21K1 Prospex PADI Special Edition

Seikoa kohtaan olen tuntenut aina lukkarinrakkautta. Oma harrastuneisuuteni sai alkunsa käytetyn Seiko5:n ostamisesta, jonka jälkeen olen omistanut useita Seikoja. Ei siis ihme, että Seikon ns. turtle-mallinen PADI herätti jo ennakolta kiinnostukseni, enkä ollut asian kanssa yksin.
Prospex-mallistoon sijoittuva PADI on dna:ltaan perinteinen sukeltajankello, jonka suosio perustuu paitsi tyylikkääseen ulkoasuun – valossa sävyään vaihtava sininen taulu herättää ihastusta kerta toisensa jälkeen – myös erinomaiseen hinta-laatusuhteeseen. Kellon käyttöergonomia on kohdallaan ja kellotaulun luettavuus niin valoisassa kuin pimeässä on loistava. Tyylillisesti PADI soljuu mainiosti suomalaiseen elämäntyyliin vapaa-ajan riennoista aina rentoon työpukeutumiseen asti.

Longines Heritage Diver


Vintageen pahasti kallellaan olevana Longinesin Heritage- ja Legend -malliston rannekellot puhuttelevat minua vahvasti. Vähemmän yllättävästi sydämeni sai pamppailemaan viime vuonna Longines Heritage Diver, joka oli täysiveriseksi sukeltajankelloksi poikkeuksellisen ohut ja elegantti. Tämän johdosta se sujahti hienosti kauluspaidan kalvosimen alle – ja tyylin puolesta Heritage Diver ja puku sopivat hyvin yhteen.
Seuraavaksi esiteltävän kellon tavoin Longines Heritage Diver osoittaa sen, että sukeltajankello voi toimia hyvin myös pukukellona. Olikin työn ja tuskan takana palauttaa Longines kuvauslainasta. 🙂

Omega Seamaster Professional 300M

Ensimmäinen rannekoruni, Hypnon Helmiltä.
Omega Seamaster Professional 300M on kello, joka pitää nähdä livenä. Bond-kellona tunnetun – sinitauluisen – mallin musta versio on upea ilmestys ja sukeltajankelloksi siinä on sen verran tyyliä, että sitä kehtaa tarpeen tullen käyttää myös puvun kanssa. Tummanharmaa keraaminen kellonkehä, kiiltävän musta kellotaulu upeine indekseineen ja viisareineen, sekä molemmin puolin heijastesuojattu safiirilasi tekevät Omegasta elegantin allrounder-kellon.
Omega SMP 300M on myös hyvin saavutettavissa oleva kello, sillä niitä liikkuu runsaasti jälkimarkkinoilla. Yhtälailla kellosta on myös helppo päästä eroon sen haluttavuuden takia, ja lukuisat tarinat kertovat siitä, että yllättävän moni myyjä on nopeasti katunut kauppaansa.

Brellum Duobox

Brellum Duobox
Brellum Duobox

Ykköseksi kiilasi ihan loppuvuoden aikana mikrobrändi Brellumin Duobox-kronografikello, joka oli markkinointikuvista lähtien rakkautta ensisilmäyksellä. Kellon tyylikieli puhutteli vahvasti ja teknisesti kello on korkeatasoinen, viimeistelyä myöten. Erityisesti kellossa viehättää sen omaleimaisuus ja tietynlainen vaatepuolelta tuttu tailor made -henkisyys.
Duobox on kokonaisuutena ajatuksia herättelevä paketti, joka ottaa samalla kantaa viime vuosien suureen puheenaiheeseen, sveitsiläisen kelloteollisuuden hinnoittelukuplaan. Ottamatta kantaa kuplan suuruuteen, Brellum osoittaa miten tietyt sveitsiläisen kellonvalmistuksen laatuelementit voidaan yhdistää kuluttajan kannalta maltilliseen hinnoitteluun.
Mutta jotta subjektiivinen totuus ei unohdu – Brellum Duobox on sykähdyttänyt minua muotokielensä ja teknisen laatunsa ansiosta. Valinta on tehty tunteella ja pystyn perustelemaan sen järjellä. 🙂

Lue lisää