Eternan kolme kovaa KonTiki-sukeltajankelloa

Kaupallinen yhteistyö: Salkari

Eterna on kellomaailman legendaarisimpia kellonvalmistajia, jonka kenties merkittävin panos horologiaan (ajanmittaamisen tieteeseen ja taiteeseen) on ollut ETA-koneiston kehittäminen ja niiden valmistaminen vuosikymmenien ajan. Vaikka ETA-valmistus on siirtynyt hyvän aikaa sitten uusien omistajien käsiin, on ETA suoritusvarmuutensa ja yleisyytensä johdosta SE kellokoneisto, johon muita koneistoja säännönmukaisesti verrataan.

Eterna KonTiki – inspiraationa tutkimusmatkailu

Eterna on paljon muutakin. Yksi tunnetuimmista, ellei tunnetuin, kellomalli on KonTiki, jonka historia on varsin mielenkiintoinen. Norjalainen tutkimusmatkailija ja antropologi Thor Heyerdahl halusi todistaa väitteensä siitä, että Polynesian ensimmäiset asukkaat ovat tulleet balsapuulautoilla Etelä-Amerikasta. Tätä varten hän kokosi Kon-Tiki-retkikunnan, joka sain nimensä balsalautasta, jonka Heyerdahl rakensi yhdessä retkikuntansa jäsenten kanssa balsapuusta ja paikallisista luonnonmateriaaleista.

Thor Heyerdahlin Kon-Tiki -alus. Kuva: Wikimedia Commons
Thor Heyerdahlin Kon-Tiki -alus. Kuva: Wikimedia Commons

Kokeneena seikkailijana Thor Heyerdahl luotti Eternaan, joten jokaisella retkikunnan jäsenellä oli sellainen ranteessaan. Vuonne 1947 suoritettu merimatka kesti 101 päivää ja retkikunta saavutti tavoitteensa, josta Heyerdahl kirjoitti myöhemmin suosituksi nousseen kirjan Kon-Tiki. Kirjassa mainittiin myös Eternan rannekellot ja tämä johti yhteistyöhön Heyerdahlin ja Eternan välillä, joka huipentui vuonna 1958 julkaistuun ensimmäiseen Eterna Kon Tiki 20 -rannekelloon.

KonTiki-mallisto on monipuolinen

KonTiki-mallisto on vuosikymmenen saatossa elänyt ja kasvanut merkittävästi ja tänä päivänä saatavilla on ETA-koneistolla, Sellita-koneistolla (jotka muuten pohjautuvat ETA-koneistoon), sekä in-house -koneistolla pyöriviä KonTiki-kelloja.

Eternat vasemmalta oikealle:
Eternat vasemmalta oikealle: Super KonTiki, Heritage Super Kontiki Limited Edition 1973, ja Super KonTiki Chronograph Manufacture.

Esittelemme seuraavan viikon aikana kolme KonTiki-mallin Eternaa, joista ensimmäisenä vuorossa on Sellita-pohjainen Eterna Super KonTiki, toisena ETA-koneistoon pohjautuva Eterna Heritage Super KonTiki Limited Edition 1973 ja kolmantena juttusarjan päättävä Eterna Super KonTiki Chronograph Manufacture, joka perustuu nimensä mukaisesti omaan koneistoon.

Kellot saimme lainaan Salkarilta.

Lue lisää