Brellum – sveitsiläisen kellosepän toteutunut unelma

Kun puhutaan rannekelloista, vetää moni yhtäläisyysmerkit niiden ja Sveitsin välille. Tämä onkin luonnollista, sillä suurin osa maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista kellonvalmistajista ovat sveitsiläisiä. Ala on vuosikymmenten saatossa myös keskittynyt muutaman jättimäisen omistajan haltuun, jonka yhtenä seurauksena on ollut kellobrändien uudelleenpositiointia ja tätä kautta moni aiemmin kohtuuhintainen kellobrändi on karannut normaalin kuluttajan maksukyvyn ulkopuolelle.

Tämä kehitys on johtanut myös hyvään, sillä yhdistettynä mekaanisten kellojen renessanssiin markkinoille on tullut lähivuosina ennätysmäärä uusia toimijoita.

Tuorein ja samalla yksi kiinnostavimmista mikrokellobrändeistä on sveitsiläisen kelloseppä Sébastien Mullerin Brellum, jonka Duobox-kronografin lupaus on poikkeuksellisen kova; Valjoux 7750 -koneistoon perustuva, COSC-sertifioitu ja huippuvalmistajien tapaan viimeistelty pukukronografi järkihintaan – tässä tapauksessa noin 3000 eurolla.

Duoboxin esittely julkaistaan Tyyliniekassa viikolla 50.

Brellum Duobox on viimeistelty kokonaisuus.
Brellum Duobox on viimeistelty kokonaisuus.

Lupaus ja kellon ennakkokuvat olivat sen verran puhuttelevia, että otin yhteyttä Sébastieniin ja tästä alkoi pitkä kirjeenvaihto, jonka aikana aloin ymmärtämään mikä on…

… Brellumin tarina.

Ymmärtääkseen Brellumia on katsottava taaksepäin, aina vuoteen 1885. Tuolloin alkoi Mullerin perheen historia kellojen tekijöinä, jonka neljännen sukupolven edustaja Sébastien on. Tämä perhetausta vaikutti osaltaan siihen, että hän päätti 42-vuotiaana, vaimonsa Christianen kannustamana, yli 25 kelloteollisuuden eri tehtävissä vietetyn vuoden jälkeen palata perheensä – ja sen myötä kellonvalmistamisen – juurille, jonka kantavana voimana on tinkimätön suhtautuminen ja ylpeys käsityöläisyyteen.

Sébastien Muller on Brellumin isä.
Sébastien Muller on Brellumin isä.

Brellumin idea hautui Sébastienin päässä reilun vuosikymmenen, kunnes eräänä päivänä vaimo totesi, että hänen pitäisi tavoitella unelmaansa. Tästä alkoi yli kaksi vuotta kestänyt suunnitteluprosessi, johon vaimo osallistui aktiivisesti – onhan hän ammatiltaan teollinen muotoilija. Pariskunnan työnjako oli selkeä; kellon suunnittelusta vastasi Sébastien ja vaimo piirsi suunnitelmat puhtaaksi 3D-malleiksi. Tämä toimintatapa kuvastaa hyvin perinteisen ja tämän päivän kellosuunnittelun luontevaa liittoa.

Suosittelemme

Näissä Gstaadin maisemissa Mullerit viimeistelivät Brellumin ensimmäisen kellon, Duoboxin, suunnitelmat.
Näissä Gstaadin maisemissa Mullerit viimeistelivät Brellumin ensimmäisen kellon, Duoboxin, suunnitelmat.
Tässä mökissä unelma sai siivet allensa.
Tässä mökissä unelma sai siivet allensa.

Duobox-kellon suunnittelun loppuvaiheessa Mullerit vetäytyivät viikon ajaksi sananmukaisesti vuorten keskelle, Gstaadin liepeillä sijaitsevaan pieneen mökkiin viimeistelemään kellon pienimmätkin yksityiskohdat kuntoon, jolloin seuralaisena oli jylhän maiseman lisäksi vain jazz-musiikki.

Brellumin juuriin liittyy kiinteänä osana pohjoisen Sveitsin vuoristoalue, jonka luoteisosassa sijaitseva Juran kantoni tunnetaan myös sveitsiläisen kelloteollisuuden keskuksena.

Sébastienin tinkimättömästä asenteesta kertoo myös se, että koko kehitysprosessi on pidetty omissa käsissä, ilman ulkopuolisia rahoittajia. Tämä pitkä tie valittiin tarkoituksella, sillä suunnittelussa haluttiin välttää ulkopuolelta tulevat paineet ja vaatimukset. Vahva visio ei kaivannut kompromisseja.

Sébastienin sanojen mukaan Brellum edustaa ajattelua, jossa perinteitä kunnioittaen, uusimpia tuotantoratkaisuja hyödyntäen asiakkaille tuotetaan korkeinta mahdollista laatua ja tarkkuutta, sekä ajatonta designia – ja tämä kaikki turhat välikädet karsimalla sellaiseen hintaan, johon useimmilla on varaa.

Nimen ja symbolin syntytarina

Kun kysyin mistä Brellum on saanut nimenä alkunsa, on vastaus luonteva. B-kirjain tulee Juran kantonin Porrentruyn hallintoalueella, Ajoien maakunnassa sijaitsevan Bonfol-nimisen kylän nimestä, josta Sébastien on itse kotoisin. Loput nimestä muodostuu Mullerin sukunimestä toisin päin. Lisäksi latinankielinen sana Bellum tarkoittaa taistelua, sotaa. Tämä vertauskuva kuvastaa sitä, että jokainen meistä käy omaa taisteluaan aikaa vastaan. Brellumin symbolina on historiallinen taruolento, traakki, joka esiintyy yleisesti Ajoien maakunnassa eri yhteyksissä.

Brellumin symboli, traakki, löytyy Duoboxin kellotaulusta.
Brellumin symboli, traakki, löytyy Duoboxin kellotaulusta.

Muutama sana Duoboxista

Brellumin ensimmäinen kellomalli on Duobox, joka on saatavissa kolmella erivärisellä kellotaululla, sekä erilaisilla rannekkeilla. Brellum puhuu Duoboxista pukukronografina, johon se tyylillisesti ja mittojensa puolesta soveltuu hyvin.

Brellum Duoboxin design on viimeisteltyä.
Brellum Duoboxin design on viimeisteltyä.
Duoboxin koneistoa voi ihailla safiirilasin läpi.
Duoboxin koneistoa voi ihailla safiirilasin läpi.

Duoboxin tekniset ominaisuudet ovat vakuuttavat. Viimeistelty Valjoux 7750 -koneisto COSC-sertifikaatilla, laadukkaasti viimeistelty ja tyylikäs kellotaulu, sekä safiirilasit kellon molemmin puolin ovat yhdessä laadukkaan rannekkeen ja Swiss made -merkinnän kanssa kombinaatio, jota harvoin saa kolmen tuhannen euron hintalapulla.

Laadun takaamiseksi Duoboxia valmistetaan maksimissaan 299 kappaletta vuodessa.

Brellumin löydät osoitteesta brellum.swiss/en/

Lue lisää