Longines Heritage Diver

0
6011
Longines Heritage Diverin design on ajaton.
Longines Heritage Diverin design on ajaton.

Longines on klassinen sveitsiläinen kellovalmistaja, jonka imago on viimeisen reilun vuosikymmenen ajan kärsinyt jonkinlaisesta puhdittomuudesta, mutta nyt merkki on noussut aallonpohjasta – osittain jatkuvasti kasvavan heritage-buumin vanavedessä. Longines on tuonut markkinoille vanhoja kellomallejaan uudelleenjulkaisuina (eng. re-issue) ja nämä ovat puhutelleet tämän päivän ostajia – etenkin ja ehkä juuri siitä syystä, että hinnoittelussa on pidetty järki kädessä.

Tässä piileekin Longinesin vahvuus ja heikkous. Samalla kun se on vyöryttänyt markkinoille ison määrän uudelleenjulkaisuja, ovat uudet kellomallit jääneet ainakin mielikuvissa niiden jalkoihin. Totuus on kuitenkin jossain tässä välissä, mutta tällä hetkellä Longines tarjoaa eniten ostajalle, jota viehättää klassisuus ja retrohenkisyys. Tietyssä mielessä Longines on kellomerkki, joka ei hassuttele.

Heritage Collection

Longines vastaa heritage-buumiin omalla Heritage-mallistollaan, josta josta löytyy ajannäyttäjiä elämän eri tilanteisiin, edustustilaisuuksista vapaa-ajan rientoihin. Longinesin omien sanojen mukaan heidän mallistonsa koostuu kelloista, joita on koeteltu maalla, merellä ja ilmassa. Kun mallistoa katselee, tämä on helposti todennettavissa ja erityisesti sukeltajankellot nousevat mallistosta esille positiivisesti.

Tunnetuin heritage-malli on kuitenkin Atlantin ensimmäisenä lentämällä ylittäneen Charles Lindberghin vuonna 1931 suunnittelema Hour Angle, jonka re-issue on ollut suunnaton menestys ympäri maailmaa.

Longines Heritage Diver

Longinesin Heritage-mallistosta löytyy useiden aikakausien sukeltajankelloja, joista keskitymme nyt Longines Heritage Diveriin, jonka perimä sijoittuu 1960-luvun loppupuolelle – tarkemmin sanottuna Longinesin ultra-chron -malliin. Kellomallin tunnistaa jo kaukaa aikakaudelle tyypillisestä c-shape -muotoisesta teräskuoresta, joka on tämän päivän sukeltajankelloihin verraten kohtuullisen ohut. Näin ollen Heritage Diver istuu mainiosti myös pienempään ranteeseen ja sujahtaa nätisti kauluspaidan kalvosimen alle.

Longines Heritage Diver L2.795.452.0
Longines Heritage Diver L2.795.452.0

Kuoreen on toteutettu lasin ympärille mielenkiintoinen 12-kulmainen kuviointi, jonka asemointi vaihtelee kuvien perusteella yksilöittäin. Tämä lienee tarkoituksellista, jolla kelloihin on saatu luotua pientä yksilöllisyyden leimaa.

Longines-Heritage-Diver-IMG_3436

Kellotaulu on toteutettu poikkeuksellisesti niin, että sukeltajankelloissa yleensä lasin ulkoreunalla ulkopuolella sijaitseva kellonkehä (eng. bezel) on sijoitettu kellotaulun ulkoreunalle lasin sisäpuolelle. Tämä ratkaisu osaltaan huolehtii siitä, että kellonkehän asento ei vahingossa muutu. Tämän yksilön tapauksessa kyse on enemmänkin kuoren muotoilusta johtuva, johon sisäinen kellonkehä sopii paremmin.

Yleensä kellonkehä liikkuu vain vastapäivään ja sen tarkoituksena on merkitä laitesukelluksessa pintaantuloaika niin, että sukellusaika ei  esimerkiksi kellonkehän tahattoman siirtymisen takia ylity.

Longinesin racing-henkinen sukeltajankello löysi Jaguarista paikkansa.
Longinesin racing-henkinen sukeltajankello löysi Jaguarista paikkansa.

Itse kellotaulu on taustaltaan musta, johon on saatu 70-lukulaista racing-henkeä punaisella minuuttiviisarilla ja bezelin sisäreunalla. Viisarit ja indeksit ovat Super LumiNova -käsiteltyjä, joten niiden itsevalaisukyky pimeässä on erinomainen. Vetonupista kääntyvän kellonkehän muoto ylöspäin lasia kohti kaartuvana luo puolestaan mukavaa kolmiuloitteisuutta.

Longines Heritage Diverin lume.
Longines Heritage Diverin lume.

Satiinilla viimeistellystä kellotaulusta on karsittu kaikki turhat tekstit, joten yhdessä päivämääränäytön kanssa se muodostaa hility kokonaisuuden. Kellon moottorina toimii Longinesille muokattu legendaarinen ETA 2824-2 -koneisto, joka kantaa kaliiperimerkintää L663.5.

Ylemmällä ruuvilukitulla vetonupilla säädetään kellotaulun sisällä olevaa kellonkehää, alemmalla nupilla normaalisti kellonaikaa ja päivämääränäyttöä.
Ylemmällä ruuvilukitulla vetonupilla säädetään kellotaulun sisällä olevaa kellonkehää, alemmalla nupilla normaalisti kellonaikaa ja päivämääränäyttöä.

Kellossa on kaksi kierrelukittavaa vetonuppia, joista toisella säädetään kellonkehää ja toisella kellonaikaa sekä päivämäärää. Vetonupit toimivat kevyesti ja hacking-toiminnolla kellon asettaminen oikeaan aikaan on lievästä yliherkkyydestä huolimatta helppoa.

Longines Heritage Diverin design muistuttaa 1960-luvun ultra-chronia.
Longines Heritage Diverin design muistuttaa 1960-luvun ultra-chronia.

Longines Heritage Diverin solki.

Vesileikkejä silmällä pitäen esittelyssä olevan kellon heikoin lenkki on ranneke, joka kannattaa vaihtaa uidessa esimerkiksi kumirannekkeeseen. Jos Heritage Diver viihtyy säännöllisesti vesissä, voi sen tilata myös kumirannekkeella. Luonnollisesti kelloon voi hankkia tarvikerannekkeen esimerkiksi Hirschiltä.

Monikäyttöinen ajannäyttäjä

Kun Heritage Diveria vertaa tämän päivän valtavirran sukeltajankelloihin, erottautuu se joukosta pukukellomaisena. Ensimmäinen ajatus onkin, että uskaltaako tällä mennä uimaan – saati sukeltamaan?

420-news-heritage-diver-1

Vastaus on kyllä. Heritage Diver on nimensä mukaisesti sukeltajankello, jonka 300 metrin vesitiiviys takaa, että sen kanssa voi käydä huoletta suihkussa, uimassa ja sukeltamassa. Toki aktiiviseen laitesukeltamiseen markkinoilta löytyy Heritage Diveria parempia vaihtoehtoja, mutta Suomen matalia vesiä Longines ei pelkää.

Longines Heritage Diver sopii hyvin myös puvun kanssa pidettäväksi.
Longines Heritage Diver sopii hyvin myös puvun kanssa pidettäväksi.

Hillitystä koosta johtuen kello soveltuu monenlaiseen pukeutumiseen, rannalta toimistoon. Vaikka kellon kehä on tunteita herättävästi osittain punainen, on se toteutettu riittävän hillitysti jopa puvun kanssa pidettäväksi. Omimmillaan Heritage Diver on kuitenkin rennoissa tyyleissä, joihin se tuo sporttisen pisteen i:n päälle. Virallisiin tilanteisiin, esimerkiksi tumman puvun kaveriksi, kannattaa valita hillitty pukukello.

Yhteenveto

Longines Heritage Diver on vintage-henkinen sukeltajankello, joka soveltuu monipuoliseen arkipukeutumiseen. Heritage Diveria ja muita Longinesin kelloja myy Kello- ja kultasepänliike Suninen.

Pähkinänkuoressa

  • Malli: L2.795.4.52.0
  • Koneisto: L663.5, eli muunneltu ETA 2824-2 (automaatti)
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Käyntivara: 38 tuntia
  • Kuori: teräs
  • Rungon halkaisija: 43 mm
  • Lasi: safiiri
  • Vesitiiviys: 300 m (30 bar)
  • Rannekkeen leveys: 22 mm
  • Ranneke: synteettinen, terässolki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän