Tässä on Bemarin “Turbomeister” – retrokonsepti toimii hienona kunnianosoituksena legendaariselle 2002:lle

Tasan 50 vuotta sitten lanseerattu BMW:n 02-sarja on auto, joka antoi alkutahdit baijerilaisten sporttiselle imagolle. Mallisarja huipentui vuonna 1973 esiteltyyn 2002 Turboon, joka oli Euroopan ensimmäinen pakokaasuahtimella varustettu tuotantoauto. Turbon 170 hevosvoiman teho oli tuolloin lähes ennenkuulumatonta tasoa kompaktisportissa, mutta auto tuli valitettavasti aivan väärään aikaan markkinoille. Maailma oli pahan öljykriisin kourissa, ja Bemarissa oli kaiken lisäksi vielä iso turbo-teksti peilikuvana etuspoilerissa. Teksti näkyi oikein päin vasta ohitettavaksi joutuvan auton taustapeilistä, mikä provosoi muita tielläliikkujia.

3-sarja korvasi 02:n 1970-luvun puolessavälissä, ja BMW:n nykymallistossa auton lähin vastine lienee 2-sarjan coupé. Se on historiallisen esikuvansa tavoin kompaktin kokoinen kaksiovinen takavetosportti. Baijerilaiset ovat itsekin hyödyntäneet näitä mielikuvia 2-sarjan markkinoinnissa, ja BMW esitteli jo keväällä Kakkosen pohjalta tehdyn 2002 Hommage -nimisen retrokonseptin.

BMW_3

Nyt sama idea vietiin astetta pidemmälle, kun baijerilaismerkki paljasti Pebble Beachin klassikkoautotapahtumassa Turbomeisteriksi ristityn luomuksensa. Uusin konsepti on väritystä lukuun ottamatta lähes identtinen aiemman 2002 Hommagen kanssa, eli kyseessä on M2 Coupé retrohenkisessä valepuvussa. Turbomeister-nimi on hauska väännös Jägermeisterista, jonka sponsoroimat oranssit ratakilpurit nousivat legendaariseen maineeseen takavuosina. Tuoreen konseptiauton pullistukset vievät ajatukset 2002 Turbon lokasuojanlevikkeisiin, ja myös vyötärölinjan poikki kulkeva pokkaus sekä maski ja takavalot tekevät kunniaa vanhalle 02:lle.

BMW_2

Kullanväriset vanteet vievät puolestaan ajatukset BBS:n vanhoihin kisakiekkoihin, ja mattamusta konepelti sekä takaluukku ovat myöskin tuttuja menneiden vuosikymmenten kilpureista. Uudessa konseptissa on jopa herätetty henkiin 2002 Turbon etuspoilerin peilikuvateksti, ja Jägermeisterin logon tilalla on tyylitelty turboahtimen kuva.

Suosittelemme

BMW mainostaa, että Turbomeister yhdistää merkin menneisyyden ja tulevaisuuden. Se ei siis jää välttämättä pelkäksi yksittäiskappaleeksi, vaan autossa käytettyjä muotoiluideoita saatetaan nähdä tulevassa M2:n huippuversiossa. Se saa huhujen mukaan nimekseen CSL, joka herättää myöskin legendaarisia mielikuvia baijerilaismerkin fanien keskuudessa.

BMW_4

LähdeBMW

Lue lisää