Skodan iso katumaasturi paljastettiin vihdoinkin – tässä on uusi Kodiaq koko komeudessaan

Skoda on tehnyt viime kuukausien aikana varmasti eräänlaisen ennätyksen uutuusmallin etukäteisheruttamisen suhteen. Tšekkimerkki esitteli ensin keväisessä Geneven autonäyttelyssä VisionS-nimisen konseptin, joka enteili Skodan tulevaa katumaasturia. Tämän jälkeen tuotantomallista on julkaistu lukuisia tiiserikuvia eri suunnista, ja nyt se paljastettiin lopulta suurelle yleisölle. Uuden SUV:n varsinainen ensi-ilta koittaa loppukuusta ovensa avaavassa Pariisin autonäyttelyssä.

Kodiaq

Tšekkien iso katumaasturi on nimetty Kodiaqiksi Alaskassa asuvan karhulajin mukaan. SUV:n muotoilu ei enää sisällä suuria yllätyksiä, ja Kodiaqin linjat noudattavat muutenkin mm. Superbista tuttua tyyliä. Tärkein uudistus lienee eräänlainen nelivaloilme, joka leviää myöhemmin muihinkin merkkinsä edustajiin. Kodiaq on Skodalle eräänlainen virstanpylväs, koska se astuu merkkinsä ensimmäisenä isona SUV:na pienemmän Yetin rinnalle. Auton pituus on 4,7 metriä ja leveys vajaat 1,9 metriä, joten kyse on varsin kookkaasta menopelistä. Uutuuskatumaasturi on tehty samalle perusrakenteelle kuin VW Tiguan, mutta Skodaa saa haluttaessa jopa seitsemänpaikkaisena. Tavaratilan mainostetaan olevan luokkansa suurin, ja ruuman vetoisuus on perusasennossaankin hulppeat 720 litraa. Takapenkin selkänojat kaatamalla tila kasvaa jopa 2065 litraan, joten peräkärrylle ei tule aivan heti tarvetta.

Kodiaq_4

Skoda on tunnettu fiksuista ratkaisuistaan, ja Kodiaqissakin on panostettu käytännöllisyyteen. Niinpä takapenkkejä pystyy liikuttamaan pituussuunnassa, ja myös selkänojan kallistuskulma on säädettävä. Lisävarusteena tarjolla on etumatkustajan istuimen kaadettava selkänoja, jolloin jopa 2,90 metrin mittaiset tavarat mahtuvat Skodaan sisään. Yksityiskohtiinkin on panostettu, ja niinpä ovista tulee esille parkkipaikkakolhuja estävät suojat. Lisäksi autoon saa jopa ”unipaketin”, johon kuuluvat erityiset niskatuet helpottavat nokosia.

Kodiaq_6

Suosittelemme

Kodiaqiin on tarjolla VW-konsernin muista merkeistä tuttu avustin- ja tietoviihdejärjestelmien arsenaali. Autoon saa myös nettiyhteyden, johon kuuluu WLAN-tukiasema sekä reaaliaikaisia liikennetiedotteita välittävä palvelu. Auton kautta pystyy lisäksi käyttämään älypuhelinsovelluksia monien muiden uutuusmallien tapaan, ja Kodiaqiin saa ensimmäisenä Skodana head up -heijastusnäytön. Mittarit edustavat Superbista tuttua tyyliä, ja tietoviihdejärjestelmän eri toimintoja käytetään ison keskinäytön avulla.

Kodiaq_5

Area View -niminen kamerajärjestelmä kertoo kuskille auton lähiympäristössä olevista esteistä mm. laajakulmaobjektiivien ja 180 asteen kuvien avulla. Peräkärryavustin osaa puolestaan ohjata autoa itsenäisesti kärryn kanssa hitaasti peruutettaessa. Lisäksi Kodiaq pystyy tekemään jarrutuksen, jos auto havaitsee takanaan esteen normaalissa peruutustilanteessa. Moottorivalikoima koostuu kolmesta TSI-bensakoneesta ja kolmesta TDI-turbodieselistä, joiden tehoskaala ulottuu 125 hevosvoimasta 190 hummaan. Bensamoottoreissa on sylinterien lepuutusjärjestelmä, mutta hybridistä ei ole vielä mitään tietoa. Kodiaqia saa sekä etu- että nelivetoisena koneesta riippuen, ja vaihteistona käytetään joko kuusipykäläistä manuaalia tai DSG-kaksoiskytkinautomaattia. Skodan iso uutuus saadaan Suomessa myyntiin ensi kevään aikana.

Kodiaq_3

LähdeSkoda

Lue lisää