Skoda haastaa premium-luokan kilpailijat tosissaan – merkin uudesta katumaasturista on tulossa coupé-SUV ja jopa RS-sporttiversio

Skoda esitteli muutama viikko sitten Geneven autonäyttelyssä VisionS-nimisen katumaasturikonseptin, joka antoi esimakua merkin tulevasta isosta SUV:sta. Skodan katumaasturi tehdään samalle perusrakenteelle uuden VW Tiguanin kanssa, mutta tšekkimerkin tulkinta aiheesta on suurempi ja haluttaessa jopa seitsemänpaikkainen. Konseptiautossa nähtiin ensimmäistä kertaa uudenlainen nelivaloilme, joka tulee huhujen mukaan jatkossa Skodan muihinkin malleihin. Tutkielman muotoilu oli muutenkin varsin näyttävää, eli premium-luokan kilpailijoiden on syytä olla varuillaan.

Tšekkimerkki on jo vahvistanut, että SUV:n tuotantoversio paljastetaan lokakuussa Pariisin autonäyttelyssä. Katumaasturin nimeksi on uumoiltu alaskalaiseen karhuun viittaavaa Kodiakia, mutta nimen kirjoitusasu onkin ilmeisesti siitä hieman mukailtu Kodiaq. Tuotantomalli seuraa uskollisesti konseptin linjoja, ja ainoastaan muutamat muotoiluyksityiskohdat muuttuvat paremmin sarjatuotantoon soveltuviksi. Konseptin sisusta kokee sen sijaan suurempia muutoksia, koska tuotantoautoon tulee seitsemänpaikkaisuuden mahdollistava kolmas penkkirivi. Lisäksi tuotantomaasturin keskikonsoli on maanläheisempi kuin konseptiautossa nähty ratkaisu.

VisionS-tutkielma oli hybridi, ja myös Kodiaq-tuotantoversiosta tulee tarjolle kahdella voimanlähteellä varustettu malli. Katumaasturin sähköavusteista versiota joudutaan kuitenkin odottelemaan hieman pidempään, koska Skoda on jo ilmoittanut, että Superb saa kunnian toimia merkin ensimmäisen hybridiauton perustana. Hybridi-Superb lanseerataan noin vuonna 2019, eli Kodiaqin hybridimalli tulee markkinoille vasta seuraavan vuosikymmenen aikana. Suurin osa katumaasturin moottorivaihtoehdoista on muutenkin peräisin Superbista, joten hybridi-SUV on varsin looginen askel.

Skoda aikoo houkutella uusia asiakkaita Kodiaqin avulla, ja siksi autosta on suunnitteilla aivan ennennäkemättömiä versioita. Entistä tunteikkaampi muotokieli houkuttelee tšekkejä lähtemään uusille urille myös korimallien suhteen, ja niinpä isosta katumaasturista ollaan kehittämässä coupé-kattoista mallia, joka haastaisi mm. BMW X4:n ja Mercedes GLC Coupén. Coupé-versio on aluksi tarkoitettu vain Kiinan markkinoille, mutta se tulee todennäköisesti myöhemmin myös Eurooppaan. Skoda kehittää lisäksi Kiinaa varten toisen katumaasturimaisen crossoverin, ja merkin SUV-valikoima on muutenkin kasvamassa ja uudistumassa. Kompaktin Yetin seuraaja on nykymallia suurempi sekä maasturimaisempi, ja tšekeiltä on tulossa myös täyssähköauto noin vuonna 2020. Se voi hyvinkin olla katumaasturi tai crossover näiden autoluokkien jatkuvasti kasvavan suosion vuoksi.

SUV-malliston laajenemisen lisäksi toinen suuri uutinen on Kodiaqin mahdollinen RS-versio. Sporttinen RS-malli muodostaa nykyään huomattavan osan esimerkiksi Octavian myynnistä, joten ison katumaasturinkin tapauksessa urheiluversiolle voisi olla kysyntää. Tällä hetkellä vastaavia autoja on tarjolla lähinnä saksalaisilta premium-valmistajilta, ja niiden hinnat ovat tietysti aivan eri luokkaa kuin Skodalla. Niinpä hyvän hinta-laatusuhteen tarjoava sporttimaasturi voisi olla varsin nokkela veto tšekkimerkiltä.

LähdeAutocar

Aihepiirin uusimmat

Aitoja muskelijenkkejä tulee vielä kerran Eurooppaan – Dodge laivaa Atlantin tälle puolelle 55 Swinger-Challengeria ja -Chargeria

Dodgenkin tulevaisuus on sähköinen, mutta sitä odotellessa muskeliautoistaan tunnettu merkki on lanseerannut markkinoille koko liudan ”Last Call” -erikoisversioita viimeisistä V8-malleistaan. Niitä saadaan myös Eurooppaan pienenpienen erän verran.

Mersun sähköautot saavat “johtotähdet” myös päiväajovaloihin – mallina toimii äskettäin esitelty CLA-konsepti

Mercedes-Benzin EQ-brändättyjen sähköautojen muotoilu ei ole ollut kovin mieleenpainuvaa, koska hieman mitäänsanomattomilla pehmeänpyöreillä linjoilla on pyritty ennen kaikkea pieneen ilmanvastukseen. Jatkossa tiedossa on kuitenkin omaleimaisempaa designia.

Yhden perheen omistama huippuhieno 1967 Pontiac GTO on muskeliautojen aatelia

Jotkut voisivat kutsua tätä autoa jo ylientisöidyksi, mutta voiko 57-vuotiaalle perhekalleudelle antaa liikaa hellyyttä?

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Tyyliniekan uusimmat