Seuraava BMW M5 saa nelivedon

BMW:n Motorsport-osastolla oli vielä kymmenisen vuotta sitten tiukat periaatteet. Ehdottomalla ei-listalla olivat ahdetut moottorit, automaattivaihteisto ja neliveto. Korkealle kiertävillä vaparikoneilla varustetut takavetoiset Ämmät syöpyivät ikuisesti autofriikkien mieleen, mutta viime vuosina BMW:n on ollut pakko pyörtää ammoiset periaatteensa kilpailijoiden ja päästömääräysten puristuksessa. Ensin puristien kauhuksi esiteltiin nelivetoiset katumaasturi-M:t, eli X5 M ja X6 M. Jatkoa seurasi, kun M5:n kilpurimainen vapari-V10 korvattiin mallivaihdoksessa tuplaturbotetulla veekasilla. Uudessa koneessa oli toki reilusti enemmän vääntöä, mutta äänen ja luonteensa osalta se jäi auttamatta edeltäjänsä jalkoihin. Sama tapahtui M3:lle, kun vapaasti hengittävän V8:n tilalle tuli uudessa mallissa tupla-ahdettu kuutonen.

Täytyy kuitenkin muistaa, että BMW ei olisi pystynyt enää vastaamaan kilpailijoiden teholukemiin vaparikoneilla. Lisäksi EU-normien vaatimat alhaisemmat päästöt on paljon helpompi saavuttaa pienemmällä ahdetulla moottorilla. Tällä hetkellä ylemmässä keskiluokassa on kolme saksalaista tehotykkiä, eli Audi RS 6, BMW M5 ja Mercedes-Benz E 63 AMG. Niissä kaikissa on tuplaturbo-V8, mutta Audi on vakiona nelivetoinen, ja Mersuunkin jokapyörävedon saa lisävarusteena.

M5 on ainoana pitänyt pelkästä takavedosta kiinni. Kun auton koneesta irtoaa lähes 700 newtonin vääntö, pito-ongelmilta ei ole voitu välttyä. M5 on jäänyt peränpitäjäksi kiihdytyksessä nollasta sataan, ja ainakin Esson baarissa juuri tämä lukema on se kaikkein tärkein autoista puhuttaessa.

Seuraava 5-sarja esitellään todennäköisesti ensi syksynä Pariisin autonäyttelyssä, ja M5 seuraa tuttuun tapaan perässä reilu vuosi myöhemmin. Uuden M5:n pellin alla on jo nykymallissa käytetty 4,4-litrainen tuplaturboveekasi, mutta teholukema kasvaa 560 hepasta yli 600 polleen. Voima välittyy tiehen seitsemänpykäläisen kaksoiskytkinlaatikon kautta, kuten myös nykyisessä M5:ssä.

Uudessa mallissa tehon välittämiseen osallistuvat kuitenkin kaikki neljä pyörää. BMW:n M-divisioonan nykyisenä johtajana toimii Franciscus van Meel, joka oli aiemmin vastaavassa tehtävässä Audin RS-osastolla. Niinpä nelivedon tulo M5:een ei ole suuri yllätys. Voimanjakosuhde on bemarityyliin takapainotteinen, ja etupyörät tulevat peliin mukaan vasta, kun takapyörät menettävät pidon. Siitä on sen sijaan vielä ristiriitaisia tietoja, saako M5:tä enää ollenkaan takavetoisena. Joidenkin lähteiden mukaan Euroopassa tarjottaisiin sekä taka- että nelivetomallia, kun taas jenkkimarkkinoilla myytäisiin ainoastaan nelivetoista M5:tä. Toiset mediat kertovat puolestaan, että autoa saa jatkossa pelkästään nelivetoisena.

Aihepiirin uusimmat

Brabus esitteli todellisen tehohybridin – Mercedes-AMG S 63:n viritetyssä versiossa on 930 heppaa ja rutkasti luksusta

Hybriditekniikalla ladatussa Mercedes-AMG S 63 E Performancessa on jo tehtaan jäljiltä nelilitraisen tuplaturbokasin ja sähkömoottorin yhteispelin ansiosta mukavat 802 hevosvoimaa. Tähtimerkin hovivirittäjä Brabus pistää kuitenkin vielä paremmaksi reilun 100 hepan verran.

Cybertruckin mainostettu luodinkestävyys joutuu testiin YouTube-videolla

Jos jotain väitetään luodinkestäväksi, niin tottahan toki amerikkalaiset kaivavat aseensa esille.

Opelilta tulee uusia katumaastureita – myös Frontera-mallinimi tekee paluun

Opelin mallistoon kuului 1990-luvulla Frontera-niminen maasturi, joka oli omaa sukua Isuzu. Nyt mallinimi tekee comebackin uuden katumaasturin perässä.

Korealaisesta kylmän sään kestävästä akusta odotetaan vastausta sähköautoilun talvimurheisiin

SK On -niminen korealaisfirma on suunnitellut kylmää kestäviä akkuja, jotka eivät menettäisi entiseen tapaan lataustaan.

Tyyliniekan uusimmat