Sähköauto virtuaalisilla vaihtoäänillä – Hyundai julkaisi tiiserin tulevasta Ioniq 5 N:stä

Hyundain N-mallit ovat nousseet entusiastien suosikeiksi hauskan ajettavuutensa ja ääniensä vuoksi. Sähköautoihin siirtyminen on vaarassa vesittää N:n taian, mutta Hyundai ei aio antaa ihan helpolla periksi.

Ensimmäinen täyssähköinen N-malli tehdään varsin massiivisen Ioniq 5:n pohjalta. Auto on bongattu jo useaan otteeseen salavalokuvaajien linsseille, ja virallinen esittely koittaa heinäkuussa Ison-Britannian Goodwoodin Festival of Speedissä. Sitä odotellessa korealaiset käynnistivät tiiserikampanjan, jossa ensimmäisestä sähkö-N:stä julkaistaan tietoja pala kerrallaan.

Kuva: Hyundai

Ioniq 5 N:n massiivista kokoa tähänastisiin N-malleihin verrattuna yritetään häivyttää sporttisen korisarjan avulla, joka on tiiserissä vielä naamioteipin peitossa. Uutuuden äänistä päästettiin sen sijaan jo ennakkomaistiaisia julkisuuteen, vaikka kyseessä on sähköauto. Itse sähkömoottoreista ei lähde tässäkään autossa mitään erityistä soundia, joten kyse on keinotekoisista äänistä.

Sähkö-N:n kabiiniin kantautuu myös polttomoottoriautoa muistuttavia pienemmälle vaihtamisen ääniä virtuaalisesti toteutettuna. Soundit eivät ole kuitenkaan suora kopio mistään polttomoottorista, vaan sävy on kuulemma uniikki. Ääni voimistuu kiihdytettäessä, ja jalan nosto kaasulta tuottaa polttomoottorisporttien kaltaisia paukahduksia. Alaspäin vaihtamisen yhteydessä tulevat äänet kajahtavat puolestaan, kun kuski käyttää ratin vaihtoläpysköjä.

Kuva: Hyundai

Niitä ei ole yhdistetty mihinkään oikeaan vaihdelaatikkoon, vaan lavat toimivat Virtual Grin Shift -nimisen systeemin ”hallintapaneelina”. Järjestelmä on Hyundain mukaan kuin sähköautoja varten luotu kaksoiskytkinautomaatti. Ioniq 5 N:stä löytyy myös N Drift Optimizer -niminen systeemi, jonka avulla pystyy driftaamaan hallitusti rataolosuhteissa. Tässä auttaa taka-akselin sähköinen ”lukkoperä” sekä vääntöä jakava N Torque Distribution.

E-GMP-nimisen perusrakenteen varaan tehtävässä Ioniq 5 N:ssä on kaksi sähkömoottoria, jotka tuottavat lähes 600 hevosvoiman kokonaistehon. Myös alusta ja jarrut laitetaan uusiksi näiden voimavarojen mukaisesti, jolloin auton luvataan olevan Hyundain tähän mennessä pätevin sähköauto radalla.

Suosittelemme

Kuva: Hyundai
Kuva: Hyundai

 

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Tyyliniekan uusimmat