SaabO oli Saabin valmistama pieni ja kekseliäs asuntovaunu

Saab tunnettiin parhaiten autoistaan ja lentokoneistaan, mutta ruotsalaisyhtiö valmisti myös sympaattista asuntovaunua.

SaabO asuntovaunu. Huomaa alhaalle sijoitettu ikkuna. Kuva: Wikimedia

Saab valmisti SaabO-nimistä asuntovaunua vuosina 1964-1968 Norrköpingin Ljungassa Ruotsissa. Projektin käynnistivät Bo Bjernekull Ljungan tehtaalta, sekä Birger Lindberg Saabin Linköpingin yksiköstä. Virallisesti he työskentelivät MEFAN-nimellä tunnetussa projektissa, jonka tarkoituksena oli suunnitella ilmatyynyalus armeijan käyttöön. Työskentelyn epävirallisena lopputuloksena valmistui kuitenkin matkailuasuntovaunu.

Saab 401 -ilmatyynyaluksia valmistettiin lopulta vain yksi. Kuva: Wikimedia

Asuntovaunujen valmistamisen ajatuksena oli tasata työntekijöiden työmäärää yhtiön helikopteriosastolla. Vaunusta työstettiin ensi alkuun 1:10 mittakaavan pienoismalli, joka todettiin tuotantokelpoiseksi. Ensimmäinen prototyyppi valmistettiin Fisksätran telakalla, ja esituotannon prototyypit Marieholms Brukissa. Ensimmäisissä kehitelmissä ei ollut jarruja, mutta nämä lisättiin pian vaunuihin.

Vaunun omapainon pitäminen mahdollisimman alhaisena oli yksi tärkeistä kriteereistä, sillä se suunniteltiin vedettävän minimissään vain 25 hevosvoimaisella autolla. Myös Saabin tuotannossa olleen 38-heppaisen kaksitahtisen Saab 96:n tuli selvitä kunnialla vaunun vetourakasta. Toinen tärkeä syy vaunun vähäiselle painolle löytyi Ruotsin silloisesta lainsäädännöstä, joka salli rajoittamattoman nopeuden yhdistelmälle, jos vain asuntovaunu oli tarpeeksi kevyt. Vaunu painoikin näistä syistä johtuen ainoastaan 230 kiloa!

Kuva: Wikimedia

3,6 metrin pituudestaan huolimatta SaabOssa oli tilaa neljän hengen perheelle, tai viidelle, jos vuodesohvat otettiin tehokäyttöön. Vaunussa oli nerokkaasti suunnitellut isot matalalle asetetut ikkunat, joista vetoauton kuljettaja saattoi nähdä lävitse taustapeilistään.

Vaunusta löytyi kaksi sohvaa, ruokailupöytä, keittiöallas ja kaksi vaatekaappia. Nestekaasua käytettiin ruoanlaittoon, lämmitykseen ja valaistukseen. Vaunu kasattiin kahdesta lasilla vahvistetusta muovimateriaalista valmistetusta kuorilosta, ja eristeenä käytettiin muottiin taivutettua pahvia. Tietojen mukaan ainakin 438 SaabOa ehti nähdä päivänvalon.

Allekirjoittaneen kokoelmasta löytyvä 1:43 SaabO. Kuva: Henrik Tuominen

2 KOMMENTIT

  1. Huomio kiinnittyi vaunun vasempaan kylkeen sijoitettuun oveen, sillä tuolloin Ruotsissa oli vasemmanpuoleinen liikenne.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Tyyliniekan uusimmat