Porsche haastaa BMW X6:n ja kumppanit – uudesta Cayennesta tulee coupé-versio

Porsche on parhaillaan kehittämässä seuraavan sukupolven Cayennea, joka debytoi todennäköisesti jo ensi vuoden puolella. Porschen iso katumaasturi joutuu rajulle laihdutuskuurille, ja auton paino putoaa reilusti sisarmalli Audi Q7:n tavoin. Porsche on ollut pienestä ylipainostaan huolimatta jo nyt luokkansa dynaamisimpia autoja, ja entistä pienempi massa lupaa aiempaakin sporttisempaa ajokokemusta.

Niinpä uuden Cayennen pohjalta on luonnollista tehdä vielä perusmallia urheilullisempi neliovinen crossover-coupé. Sen tarkoituksena on haastaa ennen kaikkea luokan pioneeri BMW X6 ja Mersun tuoreempi tulokas, eli GLE Coupé. Cayennen coupé-version testimuuli bongattiin viime viikolla ensimmäisiin salavalokuviin, ja auto on tulossa tuotantoon ilmeisesti vielä tämän vuosikymmenen puolella.

Uuden Cayennen moottorivalikoimaan kuuluu tuttuja turboahdettuja bensa- sekä dieselkoneita, ja myös nykykorimallissa suurta suosiota nauttinut hybridi tulee jälleen tarjolle. Suurin uudistus voimanlähteiden osalta on kuitenkin auton täyssähköversio, jonka kehittämisestä liikkuu automaailmassa vahvoja huhuja. Porsche on panostamassa muutenkin voimakkaasti sähköön, koska viime syksynä esitelty Mission E -sähkökonsepti muuttuu tuotantomalliksi muutaman vuoden kuluttua.

Sähkötoimisen coupé-Cayennen voimanlähdeteknologia saattaa kuitenkin perustua parin vuoden päästä myyntiin tulevan Audi Q6 e-tronin tekniikkaan, koska molemmat autot ovat suunnilleen samankokoisia katumaastureja samasta konsernista. Audin kehittämässä ratkaisussa käytetään yhteensä kolmea sähkömoottoria, joista yksi välittää voimansa etupyörille ja kahden voima siirtyy takapyörille.

Porschen crossover-coupé- ja sähköautoinnostuksen taustalla on saksalaiskilpailijoiden lisäksi Land Rover, joka on myöskin tekemässä Range Rover Sportiin pohjautuvaa neliovista coupé-katumaasturia. Range Roverista ollaan ilmeisesti kehittämässä myös sähkömoottorilla vauhditettua mallia, jotta jatkuvasti tiukentuvat päästörajat eivät aiheuta ongelmia. Lisäksi toinen brittimerkki, eli Jaguar on nähty testaamassa omaa sähkökatumaasturiaan, ja tietysti myös sähköautopioneeri Teslan tuore Model X heittää kovan haasteen kaikille tuleville kilpailijoille.

LähdeAutocar

Aihepiirin uusimmat

Tappaja-auto Christine esitteli korinsa muotoja Järvenpään Autoshowssa

Viime viikonloppuna nähtiin murhanhimoinen siipikaunotar jenkkiautopainotteisessa autonäyttelyssä, jossa paikalla oli myös muita tunnettuja elokuva-autoja.

Pieni voi olla kaunista – Järvenpään Auto Show päätti tasokkaasti harrastekauden

Vielä ennen koronavuosia monen autoharrastajan kausi päättyi syys-lokakuun vaihteessa Lahdessa järjestetyn Jenkkiautonäyttelyn ja X-treme Car Show’n merkeissä. Koronatauon jälkeen Jenkkiautonäyttely pidettiin pienimuotoisemmissa puitteissa Järvenpään Aino Areenalla, ja tänä vuonna jatkettiin samalla paikalla.

Toyotan taskuraketti saa lisää tehoa ja valinnaisen automaattivaihteiston – faceliftatun GR Yariksen esittelyä odotetaan jo lähikuukausina

Toyotan maine on varsin kaukana ajajan autosta, vaikka japanilaismerkin valikoimaan on vuosien saatossa kuulunut myös hienoja sporttimalleja. Viime vuosina Toyotan imago on autoentusiastien keskuudessa kohonnut erityisesti GR Yariksen ansiosta, joka on yksi nykyajan hauskimpia hot hatcheja.

EU höllentää polttomoottoriautoja koskevaa Euro 7 -päästösääntöään

Eurooppalaiset ministerit sopivat lieventävänsä ”likaisia autoja” koskevaa ehdotustaan, joskin rengas- ja jarrupäästöt otetaan edelleen käyttöön.

Tyyliniekan uusimmat