Pihagrilli viidessä minuutissa

Iso tontti antaa aikuiselle miehelle mahdollisuuden olla oman elämänsä MacGyver. Näin kesällä sen huomaa omalla kohdalla siitä, että erilaiset ruoanlaittomahdollisuudet kiinnostavat. Kaasugrilli ja pallogrilli ovat peruskauraa, mutta eihän se pitkälle riitä kun pitää päästä rakentamaan. Tämä onkin helppoa, jos on aiemmilta vuosilta kerääntynyt ylimääräisiä rakennustarpeita.

Pihagrilli-etukulmasta-1

DIY: Pihagrilli

Raivasimme perheen voimin (tai no, vaimo, appiukko ja anoppi sen puolen hoitivat) tontille ryteikköön pienen aukean, johon päätimme rakentaa grillin. Sen kummempaa ajatusta grillistä ei ollut, kuin että ylijäämätiilistä se käpistellään kasaan. Yhtenä päivänä inspiraatio lopulta iski kun revimme aukean viimeistä kantoa maasta, että tähän se grilli nyt pystytetään.

Pihagrilli-takaa-1

Pohjustimme grillin alustan hiekalla, jonka päälle laitoimme appiukon kanssa betonilaatan. Pitkän suunnittelusession päätteeksi (n. 15 sekuntia) päätimme rakentaa grillin rungon kahdesta kevytbetoniharkosta. Näiden varaan laitoimme varastosta löytyneen arinan, jonka ympärille ladoimme kierroksen ponttiharkkoja. Tämän jälkeen asettelimme paikoilleen paistoritilän, jonka päälle ladoimme kierroksen savitiiliä.

Pihagrilli-edesta-1

Suosittelemme

Aikaa tähän meni viitisen minuuttia. Mitään saumauksia emme tehneet, koska näin grilliä on helppo testata ja tarvittaessa muokata paremmin tarpeeseen sopivaksi. Takaraivossa kun oli etiäinen, että ihan kerralla ei välttämättä täysin valmista saada aikaiseksi. 🙂 Päätimme kuitenkin testata grillin toimivuutta jääkaapin viimeisillä makkaroilla ja nakeilla.

Tuli pesään

Sitä ennen grilliin piti luonnollisesti iskeä tulet. Tässä vaiheessa huomasimme nopeasti, että grilli tulee saamaan seuraavaksi toisen ponttiharkkokierron, koska tulipestästä tuli kovin matala ja siihen ei saanut kovinkaan isoa ja pitkäikäistä hiillosta poltettua. Koska jokamies ei anna periksi, niin testi päätettiin suorittaa loppuun kaikesta huolimatta. Tätä ei haitannut edes sadekuuro, joka melkein sammutti hiilloksen.

Pihagrilli-tulipesa-1

Kun lopulta saimme hiillokselta etäisesti muistuttavan kekälekasan poltettua, nakkasimme kyrsät ritilälle. Nopeasti huomasimme, että ennakkoaavistus tulipesän pienuudesta oli oikea ja meidän piti nakata hiillokseen lisää puita, jotta vältimme kylmän makkaran syndrooman.

Loppujen lopuksi saimme ruoat kypsiksi ja pinnaltaan rapeiksi. Ruoka maistui perheelle, mutta jostain syystä sain syödä rapeimmat nakit itse. Perinteiseen suomalaiseen mökkimakkaraan erona oli kuitenkin se, että nakit olivat myös sisältä lämpimiä.

Pihagrilli-nakki-1

Mitä tuli opittua?

Tärkein oppi oli kyllä se, että tämähän on hauskaa. Pihagrillin rakentaminen ei voi olla rakettitiedettä ja aion sen vielä osoittaa. Seuraavaksi grilliä muokataan kokemusten perusteella oletettavasti parempaan suuntaan ja yritämme uudestaan. Erilaisia tuunausajatuksia on jo mielessä, joista kirjoitan seuraavalla kerralla lisää kokemusten kanssa. Vinkkejä saa ilman muuta antaa. 😉

Tarvikkeet

  • 2 kpl kevytbetoniharkkoja
  • 5 kpl ponttiharkkoja
  • 5 kpl savitiiliä
  • arina
  • paistoritilä
  • betonilaatta

Lue lisää