Onko tämä kaikkien aikojen ennätys – Teslan kuumasta uutuudesta tehtiin 180 000 ennakkotilausta yhden päivän aikana

Teslan hartaasti odotettu aloitusmalli lanseerattiin viime viikon lopussa. Model 3:ksi nimetyn uutuuden myötä Tesla tulee jatkossa olemaan yhä useamman ostajan ulottuvilla, koska auton hinta jää huomattavasti pienemmäksi kuin isommilla Model S:llä ja Model X:llä. Hypetys Model 3:a kohtaan oli jo ennen julkaisua lähes ennennäkemätöntä tasoa, ja sama meno jatkui ensimmäisenä päivänä auton esittelyn jälkeen.

Teslan pomo Elon Musk twiittasi nimittäin päivää myöhemmin, että kalifornialaisyritys oli saanut 24 tunnin aikana peräti 180 000 ennakkotilausta uutuusmallistaan. Auton esittelytilaisuus pidettiin viime torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa, ja ennakkotilauksia tuli jo 133 000 kappaletta ennen kuin tapahtumaa oli edes saatu päätökseen. Ennakkovaraajien piti maksaa Teslalle 1000 dollarin suuruinen maksu, joka voidaan palauttaa tarvittaessa. Tämä tarkoittaa sitä, että amerikkalaisfirma sai 180 miljoonaa dollaria pelkistä varausmaksuista yhden ainoan vuorokauden aikana.

Tätä summaa ei voi silti laskea vain yhden päivän tuotoksi, koska Model 3:a on kehitetty todella pitkään ja auto tulee myyntiin vasta ensi vuoden lopulla. Tesla saa ennakkomaksuista kuitenkin mukavan pääoman, jonka turvin se pystyy panostamaan täysillä auton kehitystyön loppumetreille.

Musk kertoi myös twiitissään, että ennakkovarattujen Model 3 -mallien myyntihinta on noin 42 000 dollaria, eli pyöreästi 7000 taalaa enemmän kuin auton 35 000 dollarin perushinta. Tämän summan perusteella Tesla nettoaa pelkästään ennakkotilatuista autoista huimaavat 7,5 miljardia dollaria, jos yritys pystyy toimittamaan ne kaikki asiakkaille.

Auton myynnin aloitukseen on kuitenkin vielä lähes puolitoista vuotta, joten monet ennakkotilaajat voivat vielä muuttaa mielensä ja perua varauksensa. Toisaalta uusia tilauksiakin ehtii vielä tulla mukavasti tässä ajassa. Automaailmassa ei ole juuri koskaan nähty vastaavaa tilausryntäystä sellaista mallia kohtaan, jota joutuu odottelemaan näinkin pitkään. Suomessa Model 3:a haikailevat asiakkaat joutuvat muuten olemaan vieläkin kärsivällisempiä, koska auton toimitukset aloitetaan USA:n länsirannikolta, ja sen jälkeen vuorossa ovat Jenkkien muut osavaltiot. Eurooppaan ensimmäiset Model 3:t saadaan vasta tämän jälkeen.

Lue lisää