Oho – Norja aikoo kieltää uusien bensa- ja dieselautojen myynnin jo alle kymmenen vuoden kuluttua

Norja tunnetaan varsinaisena sähköautojen kultamaana, ja esimerkiksi melkoisen hintava Tesla Model S on keikkunut useana kuukautena vuonojen maan rekisteröintitilastojen kärkipaikoilla. Valtiovalta on tukenut Norjassa sähköautojen käyttöä, ja niillä on saanut ajaa esimerkiksi Oslon keskustan bussikaistoilla.

Nyt Norja aikoo laittaa seuraavan vaihteen päälle, ja keinot ovat varsin radikaalit. Paikallinen Dagens Næringsliv -lehti kertoi nimittäin, että aikomuksena on kieltää uusien bensa- ja dieselautojen myynti jo vuodesta 2025 alkaen. Maan neljä johtavaa poliittista puoluetta ovat kuulemma päässeet asiasta yhteisymmärrykseen.

Kaksi puoluetta vastustaa vielä hanketta, mutta Teslan pomo Elon Musk ei pystynyt silti hillitsemään riemuaan asiasta kuultuaan. Hän twiittasi välittömästi lehden kansikuvan ja innostui kehumaan Norjaa suorastaan uskomattoman upeaksi maaksi. Muskin innostus on helppo ymmärtää, koska päätös tekisi maasta entistäkin tärkeämmän markkina-alueen Teslalle.

Norjassa on käyty aiheesta jo pitkään poliittista keskustelua, mutta pääpuolueiden saavuttama sopu on saanut nyt kunnolla vauhtia päätöksenteon rattaisiin. Jos bensa- ja dieselautojen myyntikielto tulee todellakin voimaan jo yhdeksän vuoden kuluttua, kyseessä on eräänlainen ennätys alallaan. Näin radikaalin päätöksen voimaantulon nopeutta täytyy ihmetellä siksikin, koska Norja on luonut vaurautensa pääosin öljyn viennin avulla.

Toisaalta lähes neljäsosa Norjan autoista on jo nyt sähkökäyttöisiä, joten muutos ei ole ihan niin dramaattinen kuin miltä se aluksi kuulostaa. Lisäksi suunnitteilla on häätää kaikki yksityisautot Oslon keskustasta vuoteen 2019 mennessä, joten Norjaa ei voi parhaalla tahdollakaan kuvailla miksikään bensapään paratiisiksi. Jäämme odottelemaan, loppuuko bensa- ja dieselautojen aikakausi ensimmäisenä juuri Norjassa. Esimerkiksi Hollannista on kuulunut vastaavia suunnitelmia, joten uusi aikakausi tekee väistämättä tuloaan.

musk

LähdeCarscoops

Lue lisää