MAINOS: Hovisepät

EUREKA!

Hamilton-kellot
nyt Hovisepiltä.

Tutustu ja ihastu

Nyt on teho-painosuhde kohdallaan – Bugatti Boliden 1850 heppaa kuljettavat vain 1240 kiloa

Bugattin kahdeksanlitrainen ja neljällä turbolla terästetty W16 on tunnettu hurjista voimavaroistaan, mutta sillä on ollut kuljetettavanaan myös melkoinen massa Veyronin ja Chironin tapauksessa. Nyt Bugatti rakensi moottorin ympärille mahdollisimman kevyen auton, joten suoritusarvot ovat entistäkin huimempia.

Bolideksi nimetty luomus yhdistää lyhyesti sanottuna Chironista tutun voimanlähteen minimaaliseen koriin ja maksimaaliseen downforceen. Neliturboista W16:takaan ei ole kuitenkaan maltettu jättää aivan ennalleen, vaan siinä on 350 hevosvoimaa enemmän kuin Chironin ”perusmallissa”. Huipputehoksi kirjataan siis peräti 1850 heppaa, ja maksimivääntökin on numeroina samat 1850 newtonmetriä. Boliden paino ilman nesteitä on puolestaan 1240 kiloa, joten yhdellä hevosvoimalla on kuljetettavanaan ainoastaan 0,67 kilon massa.

Keveys on saatu aikaan high-tech-materiaalien sekoituksella. Kaikki ruuvit ja kiinnikkeet ovat titaania, ja autossa käytetään myös titaania sekä alumiinia yhdisteleviä erityisen ohutseinäisiä osia, jotka ovat syntyneet 3D-tulostimella. Jarrulevyt ovat keraamiset, kun taas monokokki ja kori on leivottu hiilikuidusta. Bugattin historian nopeimman auton viittaa kantava Bolide pystyy teoriassa yli 500 km/h:n huippunopeuteen, ja muutkin suoritusarvot ovat huimia ainakin laskennallisella tasolla.

Satasen nopeuden pitäisi olla taulussa tarkalleen 2,17 sekunnissa, kun taas 200 km/h saavutetaan 4,36 sekunnin pyrähdyksen jälkeen. Nollasta kolmeensataan mennään puolestaan 7,37 sekunnissa, ja nopeusväli 0-400 km/h vie aikaa 12,08 sekunnin verran. 500 km/h saavutettaisiin taas 20,16 sekunnissa, ja sivuttaiskiihtyvyys olisi parhaimmillaan 2,8 G:tä. Le Mansin radan kierrosajaksi on laskettu 3:07.1 minuuttia, ja rundi Nürburgringin Nordschleifella veisi vain 5:23.1 minuuttia.

Suosittelemme


Kaikki nämä arvot ovat kuitenkin vasta teoreettisella tasolla, eli todellinen suorituskyky pitäisi vielä todistaa käytännön oloissa. Lukemien saavuttamista edesauttaisi myös Boliden aktiivinen aerodynamiikka, koska esimerkiksi katon ilmanottoaukon pinnanmuoto muuttuu nopeuden mukaan. Kovassa vauhdissa esiin tulee eräänlaisia kuplia, jotka pienentävät skuupin ilmanvastusta 10 prosentilla. Downforceakin riittää 320 km/h:n nopeudessa 1800 kilon verran takasiiven osalta ja 800 kiloa etuspoilerin kohdalta.

Lisäksi Bolide on tehty FIA:n turvamääräysten mukaisesti, joten autolla voisi päästellä radallakin. Toistaiseksi äärimmäisyyksien Bugatti on vasta yksittäiskappale, mutta auton kehitystyön eteen on nähty sen verran vaivaa, että tulossa on todennäköisesti ratakäyttöön tarkoitettu piensarja hyperrikkaille asiakkaille. Auton ainoa luksusvaruste on matkustajan penkki, joten pelkääjän paikallekin voisi ottaa kyytiläisen todistamaan huimia suoritusarvoja.

LähdeCarscoops

Lue lisää