No jos sitä korkillisen maistaa…

wee-dramLääkinnällisessä mielessä, tottakai.

Viski, siis uisge beatha eli elämän vesi on jo yli 600 vuotta vanha lääkeaine jolla voi parantaa huhujen mukaan melkein mitä vaan, vatsavaivoista ja korvasärystä sydänsuruihin ja jopa petikestävyyttä!

Viskin pitkä historia on monivaiheinen ja vivahteikas ja tieteen sekä modernin lääketieteen kehittyessä sen käyttö yleislääkkeenä on vähentynyt huomattavasti. Kuitenkin lukuisat tieteelliset ja vähemmän tieteelliset lähteet ovat viimeaikoina julkaisseet mielenkiintoisia tutkimustuloksia alkoholin terveysvaikutuksista ja me täällä Viskiniekassa haluamme uskoa vähintäänkin niitä väitteitä, jotka lempijuomaamme koskee. Seuraava on lista lukuisista havainnoista satunnaisessa järjestyksessä.

5 viskilasia

Viskin terveyttä edistävät vaikutukset

1. Muistin terävöittäjä

Viski sisältää runsaasti antioksidantteja jotka auttavat parantamaan aivojen yleiskuntoa. Lisäki alkoholi tehostaa verenkiertoa, lisäten aivojen saamaa hapenmäärää. Yhdessä nämä vaikuttavat positiivisesti muistifakulteetteihin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että viskin nauttiminen säännöllisesti myös ehkäisee muistisairauksia kuten dementiaa ja jopa Alzheimerintautia. Kaiken lisäksi, etanoli (siis se alkoholissa oleva alkoholi) ilmeisesti auttaa hermosoluja toimimaan kunnolla. – Enpä tiedä tuosta viimeisestä, mutta muistan ainakin kaiken eilisillasta ja join reilun määrän viskiä, eli eiköhän se ole totta!

2. Stressinpoistaja

Kohtuullisesti nautittuna (tietenkin!) viski vähentää stessiä ja rauhoittaa hermostuneisuutta. Tämänhän me kaikki tiesimmekin, mutta mekanismi tässä on yhdistelmä hidastunutta aivotoimintaa ja lisääntynyttä verenkiertoa aivoissa. Periaatteessa siis sama, kuin jos meditoi happiteltassa. – Mutta eikö juuri paria riviä ylempänä lukenut aivan ristiriitaista tietoa? Ehkäpä, mutta sellaista on tiede. 

3. Painonvartija

Viskissä on monia muita alkoholijuomia huomattavasti vähemmän sokeria, ei lainkaan rasvaa eikä kolesterolia. Tämä siis tarkoittaa, että vaikka viskissä on alkoholista johtuvia kaloreita runsaasti, on niitä kehoon (etenkin mahan seudulle) tarttuvia kaloreita huomattavan vähän. Dieettijuomana siis suosittelemme ehdottomasti viskiä! – Eikä laihduttamisen tarvitse olla ainoa syy viskistä nauttia!

Suosittelemme

4. Infarktinestäjä

Viski estää kolesterolia kertymästä verisuoniin ja voi jopa vähentää kolesterolin määrää kehossa. Viski myös rentouttaa valtimoiden seinämiä, joka vähentää tukosten syntymisen todennäköisyyttä. Ne paljon puhutut antioksidantit myös estävät matalatiheyksisten lipoproteiinien oksidoitumista, ihan siis nimensä mukaista toimintaa. Alkoholin on itseasiassa osoitettu vähentävän infarktin riskiä merkittävästi. – Joka on varmaan syy sille, miksi aina pitkillä lennoilla kovin innokkaasti tarjoillaan niitä pieniä pulloja. Ainakin allekirjoittaneelle. 

whisky-icu5.Syöväntappaja

Runsaassa antioksidanttikirjossaan viski sisältää myös erityistä ainetta nimeltään ellagiinihappo, jonka on osoitettu estävän syöpää aiheuttavien aineiden kuten nitrosamiinien ja polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen haittavaikutuksia solujen DNAhan. Ellagiinihapon on myös osoitettu suojaavan kehoa kemoterapian aiheuttamilta haittavaikutuksilta. – Ja te luulitte, että tämä on joku hömppäkirjoitus! Siinä teille faktoja oikein olan takaa! 

6. Ruoansulattaja

Varmaan vanhimpia uskomuksia vahvoista alkoholeista on se, että ne auttavat jollain tapaa ruoansulatuksessa. Tähän taidetaan uskoa laajasti yhä, sillä aina juhla-aterian päätteeksi nautitaan vähän vaikka konjakkia, tai ainakin jos meiltä Viskiniekassa kysytään, niin lasillinen Single Maltia! Viskin rakenne ja korkea alkoholiprosentti vaikuttaa myös tehokkaasti vähentääkseen ruokahalua. – Itse en silti lähtisi korvaamaan aterioitani viskillä, paitsi ehkä viskijuustolla

7. Elämänpidentäjä

Ei ole sattumaa, että viskiä kutsutaan elämän vedeksi! Viskissä olevat antioksidantit estävät vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita. Vapaat radikaalithan ovat syypää ihmisen ikääntymiseen ja rappeutumiseen. Samat antioksidantit myös ehkäisevät lukuisia bakteeri- ja virusperäisiä tauteja. – Eli siis, mitä enemmän juot, sitä pitempään elät?

viskitoti8. Nuhannujertaja

Nyt kun syksy on käsillä ja kohta taas kaikilla nokat valuu ja köhinä käy, lienee aika ilouutisen! Viskin on osoitettu auttavan ehkäisemään allergisia reaktiota (histamiinireaktioita erityisesti) ja taistelemaan tehokkaasti vilustumisen ja flunssan oireita vastaan.  Viski toimii mainiona yskänlääkkeenä, etenkin kuivaan kurkkuun ja tappaa tehokkaasti bakteereja. Viskitoti on oivallinen tapa nauttia viskiä lääkinnällisesti. Myös viskiliköörit, kuten Drambuie ovat aivan omiaan tähän. – Oma reseptini on “4cl” Drambuie, 1dl kuumaa vettä ja sitruunan siivu. Halutessaan voi hämmentää kanelitangolla.

Lue lisää