Nimeni on Martin, Aston Martin – James Bondin aito DB5 huutokaupataan elokuussa

Aston Martinin ja James Bond -leffojen pitkä yhteistyö sai alkunsa vuoden 1964 Goldfingeristä, jossa brittiagentti jahtasi konnia hopeanvärisellä DB5:llä. Q:n luomilla erikoishärveleillä höystetty Aston kohosi myöhemmin kaikkein ikonisimmaksi Bond-autoksi, joka on esiintynyt monissa muissakin Bondeissa ja nostanut huimasti DB5:sten hintoja. Goldfingerissä nähdyillä laitteilla varustettuja Astoneja valmistettiin yhteensä neljä kappaletta, ja sarjan kolmas yksilö on pian kaupan.

Alustanumerolla DB5/2008/R varustettu DB5 tulee tarjolle RM Auctionsin huutokauppaan, joka järjestetään Kalifornian Montereyn klassikkoautotapahtumien yhteydessä elokuun puolessavälissä. Tämä auto tehtiin alun perin vuoden 1965 Thunderballin lanseerausta varten, ja siinä olevat erikoislaitteet on asennettu suoraan Aston Martinin tehtaalla. Työn laadussa ja härvelien toimivuudessa on kuulemma huima ero elokuvan tuotantoyhtiön luomuksiin verrattuna.

DB5:stä löytyy mm. hydraulisesti ulos työntyvät puskurinkävyt sekä edessä että takana, takalasin eteen työntyvä luotisuoja, kojelautaan upotettu tutka, heittoistuin, kääntyvät rekisterikilvet, maskin taakse piilotetut konekiväärit sekä takaa-ajajat karkottavat öljyn ja savun suihkutustoiminnot. Ne kaikki on suunniteltu niin, että laitteet toimivat myös useamman kerran käytön jälkeen.

Auto on entisöity kustannuksia säästämättä Sveitsissä Roos Engineering -nimisessä firmassa. Se on yksi 13 yrityksestä koko maailmassa, joille Aston Martinin Heritage-perinneosasto on antanut virallisen hyväksyntänsä tällaisille töille. Neljä vuotta kestäneen restauroinnin aikana kori sekä alusta entisöitiin uudenveroisiksi, ja myös kaikki 13 erikoislaitetta kunnostettiin.

Suosittelemme

Uudenveroisen kunnon lisäksi tällä DB5:llä on komea omistushistoria. Auto on ollut vain kolmella yksityishenkilöllä viimeisten viiden vuosikymmenen aikana, ja tästä ajasta 35 vuotta on vierähtänyt museon näyttelyssä. Oman elämänsä James Bondiksi haluavien kannattaa laittaa huutokauppa jo kalenteriinsa, mutta tällaisella historialla varustettu DB5 on varmasti kaikkea muuta kuin halpa.

LähdeCarscoops

Lue lisää