Nimeni on Martin, Aston Martin – James Bondin aito DB5 huutokaupataan elokuussa

Aston Martinin ja James Bond -leffojen pitkä yhteistyö sai alkunsa vuoden 1964 Goldfingeristä, jossa brittiagentti jahtasi konnia hopeanvärisellä DB5:llä. Q:n luomilla erikoishärveleillä höystetty Aston kohosi myöhemmin kaikkein ikonisimmaksi Bond-autoksi, joka on esiintynyt monissa muissakin Bondeissa ja nostanut huimasti DB5:sten hintoja. Goldfingerissä nähdyillä laitteilla varustettuja Astoneja valmistettiin yhteensä neljä kappaletta, ja sarjan kolmas yksilö on pian kaupan.

Alustanumerolla DB5/2008/R varustettu DB5 tulee tarjolle RM Auctionsin huutokauppaan, joka järjestetään Kalifornian Montereyn klassikkoautotapahtumien yhteydessä elokuun puolessavälissä. Tämä auto tehtiin alun perin vuoden 1965 Thunderballin lanseerausta varten, ja siinä olevat erikoislaitteet on asennettu suoraan Aston Martinin tehtaalla. Työn laadussa ja härvelien toimivuudessa on kuulemma huima ero elokuvan tuotantoyhtiön luomuksiin verrattuna.

DB5:stä löytyy mm. hydraulisesti ulos työntyvät puskurinkävyt sekä edessä että takana, takalasin eteen työntyvä luotisuoja, kojelautaan upotettu tutka, heittoistuin, kääntyvät rekisterikilvet, maskin taakse piilotetut konekiväärit sekä takaa-ajajat karkottavat öljyn ja savun suihkutustoiminnot. Ne kaikki on suunniteltu niin, että laitteet toimivat myös useamman kerran käytön jälkeen.

Auto on entisöity kustannuksia säästämättä Sveitsissä Roos Engineering -nimisessä firmassa. Se on yksi 13 yrityksestä koko maailmassa, joille Aston Martinin Heritage-perinneosasto on antanut virallisen hyväksyntänsä tällaisille töille. Neljä vuotta kestäneen restauroinnin aikana kori sekä alusta entisöitiin uudenveroisiksi, ja myös kaikki 13 erikoislaitetta kunnostettiin.

Suosittelemme

Uudenveroisen kunnon lisäksi tällä DB5:llä on komea omistushistoria. Auto on ollut vain kolmella yksityishenkilöllä viimeisten viiden vuosikymmenen aikana, ja tästä ajasta 35 vuotta on vierähtänyt museon näyttelyssä. Oman elämänsä James Bondiksi haluavien kannattaa laittaa huutokauppa jo kalenteriinsa, mutta tällaisella historialla varustettu DB5 on varmasti kaikkea muuta kuin halpa.

LähdeCarscoops

Aihepiirin uusimmat

Tappaja-auto Christine esitteli korinsa muotoja Järvenpään Autoshowssa

Viime viikonloppuna nähtiin murhanhimoinen siipikaunotar jenkkiautopainotteisessa autonäyttelyssä, jossa paikalla oli myös muita tunnettuja elokuva-autoja.

Pieni voi olla kaunista – Järvenpään Auto Show päätti tasokkaasti harrastekauden

Vielä ennen koronavuosia monen autoharrastajan kausi päättyi syys-lokakuun vaihteessa Lahdessa järjestetyn Jenkkiautonäyttelyn ja X-treme Car Show’n merkeissä. Koronatauon jälkeen Jenkkiautonäyttely pidettiin pienimuotoisemmissa puitteissa Järvenpään Aino Areenalla, ja tänä vuonna jatkettiin samalla paikalla.

Toyotan taskuraketti saa lisää tehoa ja valinnaisen automaattivaihteiston – faceliftatun GR Yariksen esittelyä odotetaan jo lähikuukausina

Toyotan maine on varsin kaukana ajajan autosta, vaikka japanilaismerkin valikoimaan on vuosien saatossa kuulunut myös hienoja sporttimalleja. Viime vuosina Toyotan imago on autoentusiastien keskuudessa kohonnut erityisesti GR Yariksen ansiosta, joka on yksi nykyajan hauskimpia hot hatcheja.

EU höllentää polttomoottoriautoja koskevaa Euro 7 -päästösääntöään

Eurooppalaiset ministerit sopivat lieventävänsä ”likaisia autoja” koskevaa ehdotustaan, joskin rengas- ja jarrupäästöt otetaan edelleen käyttöön.

Tyyliniekan uusimmat