Mersukin lähtee kilpasille Teslan kanssa – pitkän toimintasäteen sähköauto esitellään syksyllä Pariisissa

Sähköautopioneeri Tesla saa koko ajan uusia kilpailijoita perinteisempien autonvalmistajien piiristä. VW-konserni on käynnistämässä päästöskandaalin jälkimainingeissa todellista sähköautovyörytystä, johon kuuluu mm. Audin sähkö-crossover Q6 sekä Porsche Mission E:n tuotantoversio. Myös Mersu on hyppäämässä samaan junaan, koska stuttgartilaisillakin on työn alla oma haastajansa Teslalle.

Mercedeksen tuotekehityspomo Thomas Weber paljasti kuluneella viikolla Stuttgartiin kutsutuille toimittajille, että tähtimerkki esittelee jo lokakuussa Pariisin autonäyttelyssä pitkän toimintamatkan sähköauton prototyypin. Uutuus on Tesla Model X:n tyyppinen crossover, ja Mersunkin toimintasäde on Teslan tavoin 500 kilometrin luokkaa. Auton rakenne on kuulemma jo valmiina, ja eri tiimit tekevät hiki hatussa töitä uutuuden parissa. Myös ensimmäisten maantietestien tuloksia odotellaan jo pikapuoliin.

Weber ei kertonut vielä auton markkinoille tulon tarkkaa ajankohtaa, mutta se suostuttiin kuitenkin paljastamaan, että sähkö-crossover saadaan myyntiin vielä tämän vuosikymmenen puolella. Saksalaismerkkien sähköautoinnon taustalla ei ole pelkästään Teslan haastaminen. EU:n entistä tiukemmat päästömääräykset sanelevat kehityksen tahdin, ja myös Saksan hallituksen politiikka vaikuttaa taustalla. Saksassa ollaan nimittäin tukemassa sähköautojen ja muiden vähäpäästöisten menopelien hankintaa jopa 4000 euron kertaluontoisella summalla.

Mercedes aikoo myydä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä 100 000 sähköautoa vuodessa, ja niinpä mallien tarjontaa ollaan laajentamassa. Esimerkiksi nykyisestä Smartista esitellään jo tämän vuoden lopulla sekä kaksi- että nelipaikkaiset sähköversiot, ja Mersu on tuomassa myyntiin myös entistä enemmän hybridejä.

Stuttgartissa ei kuitenkaan luoteta pelkkään sähkövoimaan vaihtoehtoisten voimanlähteiden osalta, vaan panoksia suunnataan edelleen myös polttokennoautoihin. Tähtimerkin seuraava vetyauto tehdään GLC-katumaasturin pohjalta, ja sitä odotellaan tuotantoon ensi vuoden aikana. Vetyautojen markkinat ovat varsin pienet, mutta polttokenno-GLC tulee kilpailemaan mm. Toyota Mirain kanssa.

Lue lisää