Laphroaig-juusto – Syötävän hyvää viskiä

inverlochInverloch Cheese Company, The Creamery, 22 Kirk Street, Campbeltown, Argyll and Bute, PA28 6BN on paikka joka tuottaa käsityönä juustoja. Talo on etenkin kuuluisa voimakkaista skottilaisista cheddareistaan ja tykkää maustaa niitä viskillä. Laphroaigin pojat ja tytöt taisivat tykästyä juustoon, kun ottivat sen valikoimaansa tislaamon kaupassa, enkä ihmettele. On nimittäin sanalla sanottuna hyvää. 

laphroaig-cheddar-2

Paksuun mustaan vahaan kääritty, voimakkaan oranssihtavan kullan värinen Laphroaigin 10-vuotiaalla viskillä maustettu kermainen skotticheddar on makunautinto jota ilman ei kannata Laphroaigin tislaamovierailulta lähteä pois. Ja jos himo iski, saapa sitä myös Laphroaigin nettikaupasta ja taitaa olla niin, että FoL jäsenet saa siitäkin muutaman roposen hinnasta pois.

cheese-platter

Voimakasta ja miltei pelottavan viskistä tavaraa, vaikka etiketti väittääkin ettei siinä ole kuin 1,6% viskiä, joka tekisi juustosta siis vain 0,64% alc vol vahvuista. Savua ja potkua tässä juustossa riittää vähintäänkin tarpeeksi kenelle tahansa, ja se sopii nautittavaksi niin kauniisti asetellussa juustopöydässä kuin suoraan kädestä omenan tavoin auton takapenkillä. Puhun kokemuksesta.

Viskijuustoiset quesadillat

Jos ei aivan paljaaltaan halua Laphroaig cheddaria maistella, kannattaa kokeilla maukkaita viskijuustoisia quesadilloja! Näitä kelpaa tarjoilla vieraille alkupalaksi, nauttia itse kasa elokuvaa katsellessa tai vaikka (kuten minä tein) haukata nopeasti lounaaksi kesken kiireistäkin päivää! Valmistukseen menee kokonaiset viisi minuuttia, joten varsinaisia tekosyitä ei juuri ole.

Suosittelemme

laphroaig-quesadilla

Ainesosat:

 • Paketti valmiita tortilloja (vehnä toimii paremmin kuin maissi)
 • Laphroaig cheddaria
 • Voita paistamiseen

Valmistus ei juuri yksinkertaisempaa voisi olla.

 • Sulata runsas könttä voita pannulla (ajattele lettujen paisto)
 • Paista yksi tortilla toiselta puolelta kullanruskeaksi ja rapeaksi ja poista pannulta
 • Aseta toinen tortilla pannulle (lisää voita jos sitä ei ole riittävästi)
 • Leikkaa tai raasta viskijuustoa tortillan päälle ja paista miedohkolla lämmöllä kunnes juusto sulaa
 • Aseta ensiksi paistettu tortilla sulan juuston päälle, rapea puoli ylöspäin ja paina.
 • Ota tuotos pannulta ja leikkaa se haluamasi kokoisiksi paloiksi.

Tein quesadillojen rinnalle tuoreen upside-down salsan, leikkaamaan cheddarin ja voin tuomaa tuhtia luonnetta ja korostamaan viskin herkullista makua. Upside-down salsa on (tietääkseni) ihan oma keksimäni resepti jonka nimi juontuu siitä, että salsan pääraaka-aineet ovat keltainen tomaatti ja punainen sipuli, eikä perinteiseen tapaan toisinpäin. </mansplaining>

Upside-down salsaan tarvitset

 • Keltaisia (kirsikka)tomaatteja
 • Punasipulia
 • Limeä (mehu ja koristelu)

Silppua sipuli ja tomaatit pieneksi ja purista päälle lime. Paras maku syntyy kun annat salsan tekeytyä hetken, mutta se on valmista nautittavaksi vaikka hetikin. Itse en lisää edes suolaa tähän, mutta jos siltä tuntuu niin saa sitä ripauksen laittaa.

 

Lue lisää