Kasarityyli kohtaa nykyajan – uusi Aston Martin Victor by Q on saanut inspiraationsa menneiden vuosikymmenten malleista

Aston Martinin valikoimaan kuului 1970- ja 1980-luvuilla V8-niminen 2+2-paikkainen GT, jonka muodoissa oli havaittavissa vaikutteita jopa amerikkalaisista muskeliautoista. James Bondinkin autona nähty coupé tekee nyt paluun modernina versiona.

Lontoon Concours of Elegancessa paljastettu retrohenkinen uutuus on nimetty Victor by Q:ksi, eli auto on Astonin Q-yksilöintidivisioonan käsialaa. Yksittäiskappaleeksi jäävä luomus toimii samalla brittimerkin Vantage-mallinimen 70-vuotisjuhlakaluna, koska ensimmäinen DB2 Vantage näki päivänvalon vuonna 1950. Uuden Victorin muodot kumartavat kuitenkin vahvasti 1970- ja 1980-lukujen V8 Vantagen sekä 1970-luvun DBS V8:n suuntaan.

Retrotyyli näkyy erityisesti pyöreiden etuvalojen ja ahnaan oloisen maskin dominoimassa keulailmeessä, klassista vaakasuuntaista paneelia hyödyntävässä perässä sekä vanhat BBS:n kiekot mieleen tuovissa hunajakennovanteissa. Ohjaamossa näkyy puolestaan sukulaisuus viime vuosikymmenen Aston Martineihin, koska Victor by Q on tehty brittimerkin hiilikuiturakenteisen One-77:n pohjalta.

Retrohenkisen luomuksen nokalla murisee peräti 7,3-litrainen V12, josta irtoaa Cosworthin käsialaa olevan virityksen ansiosta peräti 836 hevosvoiman huipputeho ja 821 newtonmetrin maksimivääntö. Vaihteistona palvelee tässä luokassa todellinen erikoisuus, koska voimavarat ohjataan takapyörille kuusipykäläisen manuaalin kautta. Tämän myötä Victor by Q saa myös kunnian olla historian tehokkain manuaalilaatikolla varustettu Aston Martin.

Suosittelemme

One-77:n perusrakennetta on höystetty vielä Aston Martin Vulcanista lainatuilla osilla. Lopputulos painaa alustan ja korin osalta vähemmän kuin alkuperäinen One-77, ja ajo-ominaisuudetkin lienevät kunnossa. Jouset ja iskuvaimentimet on nimittäin napattu ratakäyttöön suunnitellusta Vulcanista. Kyydin pitäisi sopia yleisille teillekin, koska jousitusta pystyy säätämään kuuteen eri asentoon. Hidastuvuudesta huolehtivat puolestaan keskimutterivanteiden takana piilevät hiilikuitukeraamiset jarrulevyt, joiden halkaisija on edessä 380 ja takana 360 milliä.

Brutaali suorituskyky saa vastapainoa hiilikuitukorin elegantista Pentland Green -värisävystä, kun taas sisusta on verhoiltu Forest Green – ja Conker Bridge -nimisillä nahoilla. Sisäkatto on puolestaan vuorattu kashmirvillalla. Victor by Q:n hinnasta ei ole mainittu halaistua sanaa, mutta tuntemattomalle omistajalle tehty yksittäiskappale saa tavalliset Aston Martinit varmasti tuntumaan kumman edullisilta.

 

Lue lisää