Jokamies testaa: Philips Sonicare DiamondClean Smart -älysähköhammasharja

Kun omat hampaat on tähän asti pesty perinteisellä muutaman kympin hintaluokassa olevalla sähköhammasharjalla, jossa ainoa ominaisuus käynnistyspainikkeen lisäksi on ollut riittävän pitkän pesuajan ilmaiseva toiminto, oli aika kokeilla jotain hieman tehokkaampaa ja monipuolisempaa sähköhammasharjaa.

Saimme testiin Philips Sonicare DiamondClean Smart-sähköhammasharjan, mistä löytyy yllättävän paljon ominaisuuksia sähköhammasharjaksi ja harjausliikkeiden määräkin on reilusti yli kaksinkertainen edelliseen vekottimeen verrattuna. Pakkauksesta löytyi melkoinen määrä varusteita, kuten erilaisia harjaspäitä hampaiden ja kielen puhdistamiseen, langaton pöytälatauslaite, ja matkakotelo niin ikään langattomalla latauksella ja kätevästi USB-liitännällä varustettuna.

Tehokasta puhdistusta

Ensimmäisen pesun jälkeiset tuntemukset toivat hymyn huulille. Vaikka hampaat oli tähän asti pesty huolellisesti sähköhammasharjalla, hampaat tuntuivat nyt selvästi puhtaammilta kuin ennen. Harjaspään harjakset ulottuvat hyvin myös hammasväleihin, ja kun harjaspää tekee vauhdikkaammillaan 62 000 harjausliikettä minuutissa, on lopputulos sen mukainen. Kielen puhdistukseen tarkoitettu ”käpälä” teki myös hyvää jälkeä todella lyhyessä ajassa ja lopputuloksena oli todella raikas fiilis suussa.

Ominaisuuksia

Sonicare-sähköhammasharjasta löytyy kaksi toimintopainiketta, joista ensimmäinen on virtapainike ja toinen kaksitoiminen ohjelmapainike. Pesuohjelman valinta voidaan tehdä käsin toimintopainiketta painamalla tai antaa harjan valita ohjelma automaattisesti – harja tunnistaa harjaspään tyypin mikrosirun avulla ja valitsee pesuohjelman sen mukaisesti. Tarjolla on seuraavat ohjelmat: puhdistus, valkaisu+, ikenien kunto, syväpuhdistus+ ja kielen hoito. Kun harja on käynnistetty, voi toimintopainikkeella säätää harjausnopeutta kolmiportaisesti. Harja myös varoittaa harjatessa liian voimakkaasta painamisesta vilkuttamalla harjan pohjassa olevaa “disco-valoa”.

Suosittelemme

Harja ladataan mukana tulevalla pöytälaturilla, mikä muodostuu kantaosasta ja juomalasista, johon harjan voi rennosti istuttaa pesun jälkeen ja latauslaite lataa harjan lasin pohjan läpi. Matkakotelon voi liittää vaikka puhelimen laturiin USB-liitännällä ja myös se lataa harjan langattomasti. Toiminta-aika on jopa kolme viikkoa, joten lyhyille reissuille ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan kuin itse harja. Toki matkakotelossa kulkee kätevästi myös harjaspäät, joten suosittelemme sen käyttöä.

Älypuhelinsovellus vahtii ja neuvoo

Poiketen perussähköhammasharjoista Sonicaren Smart-versiossa on myös Bluetooth-yhteys, jonka avulla se kommunikoi Philips Sonicare -sovelluksen kanssa. Sovellus näyttää pesun aikana mitkä hampaat on jo pesty ja vahtii että kaikki tulee pestyä huolellisesti. Se myös ilmoittaa heti, jos harjaa painetaan liikaa tai sitä liikutetaan liian nopeasti – mikä on usein tavalliseen hammasharjaan tottuneen perusvirhe sähköhammasharjan kanssa.

Sovellus pitää kirjaa suun hoidosta ja neuvoo puhdistuksessa järjestelmällisesti, sekä asettaa tavoitteita, joiden saavuttaminen palkitaan virtuaalisin pokaalein. Sovellus on kuin virtuaalinen äiti, joka muistuttaa lastaan säännöllisestä ja riittävän pitkään kestävästä hampaiden hoidosta. Tämä on hyvä idea varsinkin nuorelle väelle, joka vasta harjoittelee hampaiden hoitoaan, mutta toki toimii myös vanhemmille, kuten allekirjoittaneelle, kunhan vain malttaa kuunnella sovelluksen neuvoja.

Yhteenveto

Philips Sonicare DiamondClean -sähköhammasharja tarjoaa loistavan puhdistustehon ja runsaasti hyvään suunhoitoon kannustavia ominaisuuksia, mutta hieman tavallista korkeampaan hintaan. Runsaasti varustellun paketin suositushinta on 329 euroa. Ergonomia on hyvä ja kokonaisuus on runsaista ominaisuuksistaan huolimatta selkeä – harja ja sovellus ovat helppokäyttöisiä.

Valmistajan mukaan harjalla voidaan saavuttaa näkyvästi valkoisemmat hampaat jo viikossa ja parempi suun terveys kahdessa viikossa. Testin aikana ei tehty värivertailua, joten valkoisuuden arviointi on mahdotonta. Hampaat olivat kuitenkin joka harjauskerran jälkeen tavallista puhtaamman tuntuiset ja koko suun osaltakin fiilis oli selvästi lähtötilannetta parempi. Voinemme siis todeta muutoksen tapahtuneen, mutta onko se suurehkon hinnan väärti? No miksei, sillä aina kun sijoittaa terveyteen, on se kuin laittaisi rahaa pankkiin – tai no, itseasiassa paljonkin sitä fiksumpaa.

Lue lisää