Jeepin upouusi kompakti katumaasturi bongattiin täysin naamioimattomana – tältä uusi ”Compatriot” näyttää

Jeepillä on sen verran legendaarinen maine, että merkistä on tullut monissa kielissä maastoauton synonyymi. Jeepit ovat kuitenkin pehmentyneet viime vuosina, ja merkin hardcore-fanit ovat lähinnä naureskelleet lähimenneisyyden kilteille katumaastureille. Toki Jeepin mallistoon kuuluu edelleenkin ihan aitoja maastureita, mutta esimerkiksi kompaktiluokan Compass ja Patriot ovat olleet varsin kaukana karskien äijien tosimaastureista.

Jeep on lisäksi käyttänyt kompaktien SUV-autojen luokassa erikoista tuplastrategiaa, eli periaatteessa samaa tavaraa on tarjottu kaksissa kuorissa. Karumman näköisen Patriotin on ollut tarkoitus vedota perinteisen Jeepin näköistä autoa etsiskeleviin asiakkaisiin, kun taas Compass on suunniteltu trenditietoisen valinnaksi. Nämä autot esiteltiin jo 10 vuotta sitten, joten tuotannon päättyminen lähiaikoina ei tule kenellekään yllätyksenä.

jeep_2

Seuraaja on jo lähtökuopissa, ja se bongattiin nyt täysin naamioimattomana Brasiliassa. Uusi kompakti-Jeep korvaa samalla sekä Compassin että Patriotin, mutta sen nimestä ei ole vielä varmuutta. Todennäköisesti auto saa täysin uuden nimen erotukseksi edeltäjistään. Uutuuden alapuolelle Jeepin mallistossa sijoittuva Renegade on muotoiltu varsin radikaalisti, mutta kompaktiluokan Jeep seuraa tuttuja latuja. Auto on kuin pienennetty painos luksussarjan Grand Cherokeesta, mikä ei ole välttämättä paha asia. Uutuusmalli näyttää ainakin huomattavasti sopusuhtaisemmalta kuin edeltäjänsä.

jeep

Auto perustuu samalle Fiat Chryslerin Small Wide -pohjalevylle kuin Renegade ja tämän sisarmalli Fiat 500X. Pohjalevyä suurennetaan kuitenkin jonkin verran isompaa autoa varten, ja pellin alle tulee joko kaksilitrainen turbonelonen tai 2,4-litrainen vaparikone. Jälkimmäistä tuskin myydään Euroopan markkinoilla, vaan täällä moottorivalikoimaa täydentää varmasti dieselversio. Autoa saa perinnetietoisten kauhuksi myös etuvetoisena, mutta nelivetokin on luonnollisesti tarjolla.

Suosittelemme

jeep_4

Jeepin uutuutta valmistetaan sekä Brasiliassa, Meksikossa että Kiinassa, ja auto esitellään Brasiliassa jo tämän kuun loppupuolella. Jenkkimarkkinoiden lanseeraus tapahtuu puolestaan marraskuussa ovensa avaavassa Los Angelesin autonäyttelyssä, ja euroversio saatetaan nähdä ensi kertaa maaliskuussa Genevessä.

jeep_3

LähdeCarscoops

Lue lisää