Hyundailtakin on tulossa kuuma crossover – Kona N tarjoaa turbovoimaa perinteistä hot hatchia korkeammassa korissa

Moni ei olisi takavuosina uskonut, että yksi GTI-luokan hauskimmista autoista voi tulla Hyundailta. Nykyinen i30 N on kuitenkin onnistunut sulattamaan fanien sydämet sitä tahtia, että seuraavaksi samaa reseptiä hyödynnetään pykälää korkeammassa Konassa.

Korealaismerkki on jo aiemmin antanut muutamia etukäteistietoja tulossa olevasta Kona N:stä, ja nyt tiiserikampanja jatkui uusien kuvien ja teknisten yksityiskohtien voimin. Kuvissa esiintyy enää kevyen naamioteipin peittämä sporttinen crossover, joka saa mm. uusiksi laitetut puskurit ja tuplaputket perään kertomaan pellin alla piilevistä voimavaroista. Lisäksi auton alla pyörivät erityisen kevyet alumiinivanteet, joiden takana komeilevat punaisilla satuloilla höystetyt ja nopeaankin ajoon sopivat jarrut.

Hyundai suostui jo kertomaan, että Kona N:ää vauhdittaa i30 N:n tavoin kaksilitrainen bensaturbo, jonka voima välitetään crossoverin tapauksessa pyörille kahdeksanpykäläisen DCT-kaksoiskytkinautomaatin kautta. Sporttiherkkuihin kuuluu mm. Launch Control -lähtöjärjestelmä, ja äänimaailmaa kuvataan tunteelliseksi. Vaikka crossoverit eivät yleensä ole kovin hauskoja ajaa, Kona N:n pitäisi olla toista maata. Ajokokemusta mainostetaan tehokkaaksi sekä ketteräksi, ja ajamisen ilon luvataan olevan Hyundain muiden N-mallien tasolla.

Merkin ensimmäisen sportti-crossoverin suurin kysymysmerkki on kuitenkin vetotapa. I30 N, Euroopan ulkopuolella tarjolla oleva Veloster N ja pykälää pienempi i20 N ovat nimittäin etuvetoisia, mutta neliveto sopisi kuumaksi katumaasturiksi kehuttuun Kona N:ään paremmin kuin hyvin. Jokapyörävedosta on liikkunut huhuja, mutta yhtä hyvin Kona N voi saada pelkän etuvedon i30 N:n tavoin. Kaksilitraisen turbopannun teholukema lienee 280 hevosvoiman tienoilla, joten ainakin pidon osalta joka nurkasta raapiva Kona N olisi parempi vaihtoehto.

Suosittelemme

Voimaa on joka tapauksessa enemmän kuin astetta miedommassa Kona N Linessä. Lähinnä urheilulliseen ulkonäköön keskittyvän N Linen tehokkaimmassa versiossa käytetään pienempää 1,6-litraista turbonelosta, joka luovuttaa 198 heppaa ja 265 newtonmetrin maksimiväännön. N Lineen saa myös nelivedon, mikä lupaa hyvää myös ”aidon” N:n kannalta.

LähdeCarscoops

Lue lisää