Hilseenpoistoa takuuteholla – Bugatti W16 Mistral Roadster yltää 420 km/h:n huippunopeuteen

Bugatti esitteli elokuussa Kalifornian Montereyn “autoviikolla” Chironin pohjalta kehitetyn W16 Mistral Roadsterin, jota mainostettiin maailman nopeimmaksi avoautoksi. Tarkka lukema jäi tuolloin vielä hämärän peittoon, mutta nyt se suostuttiin kertomaan julkisuuteen.

Ranskalaisen tuulen mukaan nimetty Mistral on todellakin tuulennopea, koska hyperauto yltää Bugattin mukaan 420 km/h:n huippunopeuteen. Tasaluku saattaa kertoa myös siitä, että tuossa kohtaa peliin puuttuu rajoitin ilmanvastuksen sijasta. Mistralin mukana ei tule myöskään mitään paikoilleen napsautettavaa kovaa kattoa, joten maailman nopeimman avoauton titteliä ei ole lähdetty tavoittelemaan kyseenalaisin keinoin.

Sen sijaan huomio on kohdistettu aerodynamiikkaan. Huippunopeus saavutetaan luonnollisesti Top Speed -nimisessä moodissa, joka muuttaa takaspoilerin kulmaa ilmanvastuksen pienentämiseksi. Bugatti vakuuttaa, että verottomana vajaan kuuden miljoonan euron hintainen hyperauto on tästä huolimatta vakaa korkeissakin nopeuksissa. Tästä saadaan kiittää runsaasti downforcea tarjoavaa diffuusoria, joka ei lisää ilmanvastusta takasiiven tavoin.

Osuutensa asiaan on tietysti myös neljällä turbolla ryyditetyllä W16-koneella, jonka iskutilavuus on kahdeksan litraa. Saman myllyn voimin yllettiin kolmisen vuotta sitten jopa 490,5 km/h:n nopeuteen Chiron Super Sport 300+ -mallilla, jonka aerodynamiikkaa oli viilattu muita Chironiin pohjautuvia malleja pidemmälle. Mistralilla ei ole asiaa vastaaviin lukemiin, mutta Bugattin tähän asti nopeimman avoauton se jättää kirkkaasti taakseen.

Suosittelemme

Tuo auto on Chironia edeltäneen Veyronin Grand Sport Vitesse -malli, jolle kellotettiin yhdeksän vuotta sitten tarkalleen 408,8 km/h:n huippunopeus riippumattomien todistajien läsnäollessa. Sama prosessi lienee edessä myös Mistralin kohdalla, jotta siitä saadaan leivottua myös virallisesti maailman nopein avoauto. Virallisen huippunopeuslukeman puuttuminen ei kuitenkaan häirinnyt ostajia lainkaan, koska kaikki 99 valmistettavaa Mistralia myytiin lähes hetkessä loppuun. Ensimmäiset onnelliset omistajat voivat odotella maailman nopeinta avoautoa talliinsa vuoden 2024 aikana.

LähdeCarscoops

Lue lisää