Fiatilta tuli uusia elonmerkkejä – viisi tuoretta konseptiautoa johtavat vastaaviin tuotantomalleihin lähivuosien aikana

Fiat sai viime vuonna kaupaksi maailmanlaajuisesti yli 1,3 miljoonaa autoa, vaikka mallisto on eurooppalaisnäkökulmasta kovin suppea. Tilanteen pitäisi kuitenkin kohentua täälläkin lähivuosina.

Italialaismerkki toi nyt julkisuuteen viisi konseptiautoa, joiden pitäisi johtaa vastaaviin tuotantomalleihin tulevina vuosina. Ne kaikki perustuvat saman globaalin pohjalevyn varaan. Fiatin uudet tutkielmat esiteltiin videolla, joka on tehty Ginevra-nimisellä italialaispaikkakunnalla. Merkin toimitusjohtaja Olivier Francoisin tähdittämä video toimii samalla pienenä piikkinä samaan aikaan järjestettävän Geneven autonäyttelyn suuntaan, jossa Fiat loistaa monen muun eurooppalaismerkin tavoin poissaolollaan. Geneven italiankielinen nimi on nimittäin samainen Ginevra.

Kuva: Fiat

Fiat lupasi konseptien esittelyn yhteydessä, että vastaavia tuotantomalleja on luvassa tulevasta heinäkuusta lähtien joka vuosi vuoteen 2027 saakka. Heinäkuulle lupailtu tuotantouutuus lienee seuraavan sukupolven Panda, ja myös ensimmäinen uusista tutkielmista on saanut Panda-nimen kylkeensä vaikka kyseessä on nykyistä Pandaa hieman isompi kaupunkiauto. Sen muotoilu on saanut vaikutteita Torinossa sijaitsevan vanhan Lingotton tehtaan katolle rakennetusta ovaalista testiradasta, ja niinpä erityisesti konseptin sisustasta löytyy monia ovaaleja muotoja esimerkiksi kojelaudasta, näytöistä ja niskatuista.

Tutkielmassa on hyödynnetty myös monia kierrätysmateriaaleja muoveja ja bambua myöten. Sisustan ovaaliteema saa kontrastia varsin kantikkaasta ulkokuoresta, jossa voi nähdä kaikuja ensimmäisen polven Pandasta ja Unosta. Vastaavaa tuotantomallia ei kuulemma tarjota pelkästään sähköautona, vaan tarjolle tulee traditionalistien iloksi myös polttomoottoreita.

Kuva: Fiat

Fiatin toinen konsepti on puolestaan pick-up. Strada-niminen lava-Fiat on Brasilian myydyin auto, ja merkki uskoo menestyvänsä tässä segmentissä myös maailmanlaajuisesti. Tutkielma on kaupunkiauton tavoin varsin kulmikas ilmestys, ja sen pitäisi kuulemma yhdistää hauskuus käytännöllisyyteen. Kolmas tutkielma on luiskaperäinen isompi auto, joka näyttää myöskin kuin viivoittimella piirretyltä. Tämän konseptin tuotantoversion on tarkoitus toimia perillisenä Etelä-Amerikassa tarjolla olevalle Fastbackille ja Euroopassakin myydylle Tipolle.

Kuva: Fiat

Samalta pohjalta on kehitetty myös katumaasturimaisempi versio sekä maastohenkinen matkailuauto, jolla pitäisi päästä ainakin maavaran ja rengastuksen puolesta pitkälle päällystettyjen teiden ulkopuolelle. Näillä eväillä Fiat aikoo siirtyä eri markkina-alueille räätälöidyistä autoista globaaleihin malleihin, joten eurooppalaisasiakkaillekin lienee tiedossa enemmän valinnanvaraa jo tulevina vuosina.

Kuva: Fiat
Kuva: Fiat
LähdeCarscoops

Lue lisää