Ensipuraisu Jaguar F-Paceen – kävimme tutustumassa kissamerkin ensimmäiseen katumaasturiin

Jaguarilla on upea historia kuvankauniiden sporttimallien valmistajana. Ehkä tunnetuin niistä kaikista on 60-luvun legendaarinen E-Type, ja niinpä brittimerkki päätti nimetä pari vuotta sitten esitellyn uuden urheiluautonsa ikonin jalanjäljillä F-Typeksi. Luksus- ja urheiluautovalmistajatkin saavat nykyään kasvatettua myyntiänsä parhaiten katumaasturien avulla, ja nyt myös Jaguar hyppää samaan kelkkaan. Brittien katumaasturin nimi F-Pace viittaa sporttimalli F-Typeen ja merkin ”Grace, Space and Pace” -mainoslauseeseen historian hämäristä.

Jagge_2

F-Pace esiteltiin suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa viime syksynä Frankfurtin autonäyttelyssä, ja auto tulee Suomessa myyntiin alkukesästä. Sporttinen katumaasturi kävi kuitenkin jo nyt kotimaan kamaralla ennakkoesittelyssä, ja pääsimme ottamaan kylmät tyypit autosta. Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy todella onnistuneeseen muotoiluun ja mittasuhteisiin. Vaikka F-Pace on suhteellisen iso keskiluokan katumaasturi, se näyttää kaikkea muuta kuin möhköltä. Nokassa on selvää sukunäköä Jaguarin sedan-malleihin, sivuprofiili on katumaasturiksi suorastaan urheilullinen, ja perässä näkyy puolestaan sukulaisuussuhde F-Typeen. Litteät takavalot tekevät autosta takaapäin huomattavasti Jaguarin XE- ja XF-sedaneita omaleimaisemman näköisen.

Jagge_3

Positiivinen ensivaikutelma jatkuu myös sisätilojen osalta. Perinteiseen brittiluksukseen kuuluneet jalopuut ja kromikoristeet on heivattu roskakoriin, ja tyyli on hyvin modernia ja teknohenkistä. Kojelaudan yläosa yhdistyy kaarevasti ovipaneeleihin samaan tyyliin kuin merkin pienimmässä XE-sedanissa, ja keskikonsolia dominoi iso kosketusnäyttö. Se on vakiona kahdeksantuumainen, mutta tarjolla on lisäksi 10,2-tuumainen ruutu. Esittelyautossa oli myös täysin digitaalinen mittaristo, jonka saa F-Paceen lisävarusteena. Tällöin esimerkiksi navigaattorin näyttö heijastuu mittaritauluun. Kun katumaasturin tilaa automaattilaatikolla, vaihteiston valintakiekko kohoaa keskikonsolista F-Pacea käynnistettäessä muiden nyky-Jaguarien tavoin.

Jagge_4

Suosittelemme

Tilat vaikuttavat pikaisen tutustumisen perusteella aivan mukiinmeneviltä. Takapenkillä on enemmän liikkumavapautta polville kuin XE-sedanissa, ja tavaratilan vetoisuuskin on muhkeat 650 litraa perusasennossa. Takaistuimen selkänojat kaatamalla ruuma kasvaa peräti 1740 litraan. Coupé-mainen muotoilu verottaa tietysti jonkin verran senttejä joihinkin kilpailijoihin verrattuna, mutta F-Pacen tilat riittävät varmasti normaalikäyttöön. Esittelyauton laatuvaikutelma ja materiaalit tekivät hyvin korkealuokkaisen vaikutelman, mutta täytyy toki muistaa, että kyseessä oli arvokkaampi R-Sport-varustetaso.

Jagge_5

F-Pacen hinnat alkavat vajaasta 56 000 eurosta. Tällä summalla saa kaksilitraisella 180-heppaisella dieselillä, manuaalilaatikolla ja takavedolla varustetun Pure-aloitusmallin. Samalla moottorilla vauhditettu halvin nelivetoversio maksaa noin 60 000 euroa, ja automaattivaihteistolle tulee vielä noin neljän tuhannen lisähinta. Lisäksi tarjolla on kolmilitrainen V6-diesel nelivetoisena ja automaattilaatikolla sekä kaksi tehoversiota kolmilitraisesta mekaanisesti ahdetusta bensakuutosesta. Huippumalli 380 S/C S:ssä on nimensä mukaisesti peräti 380 hevosvoimaa, ja hintalapussakin on muhkea 140 000 euron lukema. Malliston hintahaitari on siis todella suuri, ja varustetasojakin on tarjolla lukuisia budjetin ja maun mukaan.

Jagge_6Jagge

Aihepiirin uusimmat

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Turkin presidentti haluaisi Elon Muskin rakentavan Teslan tehtaan maahansa

Turkki haluaa olla Teslan seuraavan sähköajoneuvotehtaan loppusijoituspaikka, vaikka maa on jo ehtinyt luomaan oman sähköautobrändin.

ELegend EL1 driftaa kuin 1980-luvun B-ryhmän rallitykki – lähes 900 000 euron sähköauton esikuvana palvelee Audin pätkä-Quattro

Pari vuotta sitten julkisuuteen putkahteli luonnoskuvia ELegend EL1 -nimisestä sähköautosta, jonka oli tarkoitus toimia 1980-luvun Audi Sport Quattron modernina tulkintana. Monista vastaavista projekteista ei ole kuultu ensimmäisen lehdistötiedotteen jälkeen enää mitään, mutta ELegendin kohdalla asia on onneksi toisin.

Volkswagen esitteli yli 550-heppaisen sähkösedanin – ID.X Performance uhkaa kuitenkin jäädä pelkäksi tutkielmaksi

GTI-fanit häädettiin Itävallan Wörtherseen rannalta kestävän kehityksen nimissä, mutta Volkswagenin ID-sähkömallien omistajat saavat sentään kokoontua paikallisesti päästöttömästi Sveitsin Locarnossa. Tapaamisen kohokohta valmistajan puolelta oli varsin yllätyksellinen konseptiauto.

Tyyliniekan uusimmat