Dacia lähtee Dakar-ralliin – kuskiksi hyppää kestomestari Sébastien Loeb

Dacia on keskittynyt historiansa aikana halpojen perusautojen tarjoamiseen, joten merkin imagoa ei ole tarvinnut juuri kiillottaa moottoriurheilutoiminnoilla. Tästä huolimatta Dacia on nähty esimerkiksi Ranskan jääratasarjassa, ja nyt budjettimerkki lähtee mukaan legendaariseen Dakar-aavikkoralliin.

Dacia ilmoitti, että se kilpailee vuodesta 2025 alkaen World Rally-Raid Championship -aavikkorallisarjassa ja osallistuu myös Dakar-ralliin. Renaultin budjettibrändin vielä nimeämätön prototyyppi kuuluu T1+-kategoriaan, ja auton rakentamisen taustalta löytyy varsin nimekästä osaamista. Samaa voidaan sanoa myös Dacian tulevasta ykköskuskista.

Kuva: Dacia

Hän on rallin yhdeksänkertainen maailmanmestari Sébastien Loeb. Vaikka Loeb on ansainnut kannuksensa ennen kaikkea rallin MM-sarjassa, aavikkorallitkaan eivät ole mikään uusi juttu ranskalaislegendalle. Hän ajoi nimittäin aavikolla Peugeotin ratin takana vuosina 2016-2019, ja vuosina 2021-2023 Loebin palveluksia hyödynsi brittiläinen Prodrive. Sébastien Loeb ei ole vielä voittanut Dakaria kertaakaan, mutta hän ylsi kakkossijalle vuosina 2017, 2022 ja 2023.

Dacian toisena kuskina toimii puolestaan espanjalainen maastorallimestari Cristina Gutiérrez Herrero, joka on osallistunut jokaiseen Dakariin vuodesta 2017 lähtien. Hänestä tuli ensiyrittämällä ensimmäinen naiskuljettaja, joka pääsi kisan maaliin. Dacian tulevan aavikkorallikilpurin kehittää Loebille jo ennestään tuttu Prodrive, ja autossa aiotaan hyödyntää myös romanialaisbrändin emomerkki Renaultin osaamista. Prodrivella on kaikkiaan 40 vuoden kokemus moottoriurheilusta, ja aavikkoralleissa sekä Dakarissa brittispesialisti on ollut mukana vuodesta 2020 lähtien.

Kuva: Dacia

Dacian nelivetoisessa aavikkoralliprototyypissä käytetään Aramcon toimittamaa synteettistä polttoainetta, joten kilpuri toimii samalla myös liikkuvana testilaboratoriona uudenlaisen bensan suhteen. Vaikka Dacian ensimmäinen Dakar-ralli on vuorossa vasta vuonna 2025, testaaminen aloitetaan jo ensi vuonna ajettavan Rallye du Marocin myötä.

Kuva: Dacia
Kuva: Dacia
LähdeCarscoops

Lue lisää