Bushmills follow-up: Single Maltit

Minulle tarjoutui hiljattain tilaisuus päästä syvemmälle irkkuviskien maailmaan ja tartuin siihen. Aivan alkuun haluan jatkaa sitä mihin Bushmills Black Bush artikkelissa jäätiin ja kertoa Bushmillsin single malteista. En mene sen kummemmin talon historiaan, sen pääsette lukemaan tuosta edellisestä artikkelista.

bushmills-barrels

Bushmills pullottaa single malteja 10, 16, ja 21 vuoden ikäisinä ja keskityn tässä alla kahteen vanhempaan.

Bushmills 16 year-old Single Malt

bushmills-16

Kolmesti tislattu (kuten kaikki Bushmillsit) ja kolmessa puussa levännyt* Bushmillsin 16-vuotias pullotetaan 40% abv vahvuisena samanlaiseen pulloon kuin kaikki muutkin Bushmillsit. Etiketissä ja paketin kyljessä lukee viskin perustiedot ilman suurempaa hypetystä, juuri kuten hyvä onkin. Punertavanruskeat sävyt peilaavat hyvin sisällön täyteläisyyttä ja tummuutta.

* Ensin ex-sherry ja ex-bourbon tynnyreissä 16 vuotta ja lopuksi vielä 6-9kk portviinitynnyrissä viimeistelty

Suosittelemme

Mutta asiaan.

Väri: Tumma meripihka, punainen mahonki, miltei rubiini

Tuoksu: Täyteläinen, hunajainen, kermainenkin. Makeuden lisäksi mantelia ja luumuisuutta

Maku: Portviinin lämpö, etenkin suun takaosassa. Manteli ja hunaja yhdessä marsipaanimaisena joka kehittyy suklaiseksi. (Portviinimaisuus: mehukkaita hedelmiä ja mausteisuutta, paksu ja täyteläinen.)

Jälkimaku: Paksuus, täyteläisyys ja tasapaino jatkuvat. Punaisia marjoja ja hilloisuutta runsaasti. Tumma suklaa jää kielelle pitkäksi aikaa.

Huomiot: Lyhyen irkkuviskilistani ehdoton kärkisija saavutettu välittömästi. Port on mahtavaa ja kun näin pehmeän ja onnistuneen, kypsän viskin onnistuu naittamaan portin voittamattomien makuyhdistelmien kanssa, on kyseessä jotain aivan erityistä. Skottipuolella tätä lähelle voisi päästä jos Auchentoshan tekisi portviiniviimeistellyn viskin.

Saatavuus: Ikävä kyllä taisin juoda viimeisenkin tilkan viimeisestä pullosta jota Suomessa oli. Ikävä siis myös itselleni, koska tätä kaipaisin hyllyyni.

Kenelle: Ehdottomasti tietenkin irkkuviskiharrastajille, mutta myös irkkuviskiskeptikoille kuten minäkin ennen tätä olin. Maun monipuolisuudesta johtuen tämä ei ehkä ole aloittelijan viskivalinta, ellei satu esimerkiksi rakastamaan portviiniä, jolloin taas Bushmillsin pehmeys antaa sen kukkia hienosti.

Bushmills 21 year-old Single Malt – “Rare”

bushmills-21

16-vuotiaan tavoin myös 21-vuotias on kypsytetty kolmessa puussa. Tällä kertaa oloroso sherry ja bourbon tynnyreiden lisäksi on käytetty viimeistelyyn Madeiratynnyriä. Etiketin mukaan tämäkin on vahvuudeltaan 40% abv, mutta nopea gallup maistelun lomassa tuotti tuloksen, ettei meistä kukaan sitä uskonut. Ilman tarkempaa mittausta en tietenkään ala varmuudella väittämään, mutta makuaistini perusteella pullotteen alkoholipitoisuus oli noin 47%. Eipä sillä, ettäkö moinen haittaisi, mutta tekeehän se eroa vaikka vesimäärän lisäämisessä, mikäli sellaista haluaa harrastaa.

Bushmillsin oman viestinnän mukaan viskit ovat kypsyneet täydet 21 vuotta ex-sherry ja ex-bourbon tynnyreissä ja sitten vielä kaksi vuotta madeiratynnyrissä. Tämähän tekisi viskistä 23-vuotiaan, mutta riippumatta kumpi, kunnioitettavan pitkään kypsytetty viski on kyseessä.

Väri: Lämmin kulta

Tuoksu: Toffeeta, hunajaa, maustettua lämmintä omenaa, tummaa kahvia

Maku: Rusinoita ja taateleita, suun täyttävää makua jota tekisi mieli pureskella. Viinimäisyyttä ja hitunen mangoa.

Jälkimaku: Makean siirappinen, piipputupakkaa, minttua, lakritsaa – todella yllättäviä makuja.

Huomiot: Yllätyksellisimpiä viskejä joita olen koskaan maistanut. Jos pitäisin madeirasta enemmän, saattaisi tämä jopa olla samalla tasolla 16-vuotiaan kanssa listallani.

Saatavuus: Jos pullon etiketissä lukee sana “rare” niin puhutaan aidosti harvinaisesta tuotteesta. Tätä saattaa bongata parempien viskibaarien ylähyllystä ja tietenkin tislaamolta noutamalla saa pullon kotiin.

Kenelle: Niille joille luksus on se juttu, high-end viskistä kuitenkin kyse. Madeiratynnyröinti tuo viskiin minttua ja lakritsinjuurta, joita ei kovinkaan usein tapaa. Tässä useampi syy miksen tätä aloittelijalle suosittelisi, mutta paneutuneempi harrastelija löytää tästä huomattavasti pohdittavaa.

 

Lue lisää