Bugatti Veyronin huoltaminen ei ole halpaa huvia – lue tästä päätähuimaavat taksat

Superauton hankkiminen on kallista huvia, ja hyperautojen kohdalla kustannukset kasvavat vielä moninkertaisiksi. Ostohinta ei kuitenkaan kerro koko totuutta, koska päälle tulevat vielä muhkeat huolto- ja ylläpitokustannukset. Esimerkiksi vanhempien Ferrarien jakohihnaremontit koituvat melko arvokkaiksi, koska koko moottori täytyy nostaa pois paikoiltaan operaatiota varten. Tällaisen huollon hinta voi nousta 5000 euron paremmalle puolelle, mutta tämä ei ole vielä mitään hyperautoihin verrattuna.

Yksi tämän kategorian maineikkaimpia edustajia on maailman nopeimman sarjavalmisteisen auton valtikkaakin hallussaan pitänyt Bugatti Veyron, joka on myös ylläpitokustannuksiltaan lähes maailmanennätystasoa. Kiinteistömogulina ja innokkaana autokeräilijänä tunnetulla Manny Khoshbinillä on kiiltävän valkoisilla lattioilla silatussa tallissaan peräti kaksi Veyronia, eli Mansoryn tuunaama umpimalli ja kullanruskea Grand Sport -avoversio. Lisäksi mies on tilannut pitkälle yksilöidyn Chironin, joten kokemusta löytyy myös Bugattien huoltokustannusten osalta.

Khoshbin kertoi nyt, että pelkkä Veyronin öljynvaihto maksaa Atlantin toisella puolella 25 000 dollaria, eli noin 22 500 euroa. Samalla summalla saisi upouuden kompaktiauton, mutta tämä on vasta alkua. Veyronin renkaatkin pitäisi nimittäin vaihtaa valmistajan suosituksen mukaan 2-3 vuoden välein, vaikka autolla ei ajettaisi metriäkään. Rengassarjan hinta on vaatimattomat 38 000 taalaa, eli reilut 34 000 euroa. Vanteet pitäisi puolestaan korvata uusilla 10 000 mailin, eli 16 000 kilometrin välein. Niiden hintalapussa lukee 50 000 dollarin, eli noin 45 000 euron lukema.

Muutaman ensimmäisen huoltokäynnin kokonaiskustannukset nousevat siis noin 100 000 taalaan jo perusylläpidon osalta, ja Bugattiin mahdollisesti iskeneet viat voivat nostaa summaa vielä huomattavasti. Veyron ei ole myöskään mikään varsinainen säästöpossu bensankulutuksen osalta, mutta sillä ei ole enää mitään merkitystä muiden ylläpito- ja huoltokustannusten rinnalla. Triviaalitietona mainittakoon kuitenkin, että yli 400 km/h:n huippunopeutta ajettaessa Bugattin bensamittarin neulan voi nähdä vajoavan melko nopeasti alaspäin.

Hyperauton omistaminen vaatii siis hyperpaksua lompakkoa myös auton oston jälkeen, tai muuten Bugatti voi melko pian päätyä pelkäksi tallin koristeeksi. Ehkäpä juuri tästä syystä Suomen kilpien välissä ei ole nähty vielä yhtään Veyronia tai Chironia, vaikka ainakin muutama Veyron onkin ollut suomalaisomistuksessa armeliaamman autoverotuksen maiden rekistereissä.

LähdeCarscoops

Lue lisää