Bond-tyyliä formularadoille – Aston Martin Vantage on F1-sarjan uusi turva-auto

Aston Martin palaa tällä kaudella F1-sarjaan yli 60 vuoden tauon jälkeen, kun Sebastian Vettel ja Lance Stroll pääsevät puikottamaan Racing Pointista perinteisen brittimerkin mukaan nimensä vaihtaneen tallin autoja. Vettelin ja Strollin kilpurit eivät kuitenkaan ole ainoat radalla nähtävät Aston Martinit.

Kohta starttaava kausi on nimittäin ensimmäinen 25 vuoteen, jolloin turva-autona ei toimi pelkästään Mercedes-Benz. Tähtimerkki ei luovu kuitenkaan täysin perinteisestä roolistaan, vaan osassa kisoista kilpuriletkan edessä nähdään edelleen Mercedes-AMG GT R, joka on kuitenkin vaihtanut värinsä hopeasta kirkkaanpunaiseksi. Myös lääkintäautona palveleva C 63 -farkku on jatkossa tulipunainen.

Kauden aloittavassa Bahrainin grand prix’ssä ja monessa muussakin kilpailussa turva-autona toimii Aston Martin Vantage. Mersu on ollut mukana junailemassa tätä markkinointitempausta, koska tähtimerkki omistaa siivun James Bondinkin suosimasta brittibrändistä. Safety carina palveleva Vantage on maalattu samalla vihreän sävyllä kuin Astonin F1-kilpurit, ja kontrastivärinä käytetään Lime Essence -nimistä neonkeltaista. Sitä löytyy brittisportin helmojen reunoista sekä takakontin päälle lisätyn spoilerin päätypaloista.

Lisäksi Astonin katolle on asennettu hiilikuituiseen telineeseen sovitetut hälytysvilkut, joiden pitäisi häiritä aerodynamiikkaa mahdollisimman vähän. Insinöörit ovat myös optimoineet vilkuilta takasiivelle kulkevaa ilmavirtaa. Siipeen on kiinnitetty taaksepäin näyttävä kamerakin, joka syöttää live-kuvaa ohjaamon toiselle taustapeilille. Sisätiloista löytyvät lisäksi FIA-hyväksytyt kuppipenkit kuusipistevöillä, ja keskikonsoliin on sovitettu turva-auton erikoistoimintojen käyttökytkimiä.

Suosittelemme

Tekniikkaakaan ei ole jätetty täysin ennalleen. Mercedes-AMG:n peruja olevasta nelilitraisesta tuplaturbokasista on houkuteltu tarkalleen 24,6 lisäheppaa, jolloin voimavarat kirjataan 528 hevosvoiman lukemaan. Uusi etusplitteri lisää maaefektiä 60 kilolla Vantagen katuversioon verrattuna, ja jousitusta, ohjausta sekä iskunvaimennustakin on säädetty formularatojen ehdoilla.

Vaikka turva-auto on uusi, sitä ajaa tuttuun tyyliin Bernd Mayländer. Vantagen johdolla ajettavissa kisoissa lääkintäautona palvelee Aston Martinin uusi DBX, joka on brittimerkin historian ensimmäinen katumaasturi. Sportti-SUV:n värimaailma on identtinen turva-auton kanssa, ja erikoisvarusteisiin kuuluvat mm. takarekisterikilven paikalla loistava vihreä ledipalkki sekä Vantagen kaltaiset ledihälytysvilkut katolla.

LähdeCarscoops

Lue lisää