BMW esitteli uuden pikkusedanin – eurooppalaiset joutuvat valitettavasti nuolemaan näppejään auton suhteen

Automaailmassa on tiedetty jo pitkään, että takavetoisen 1-sarjan Bemarin päivät alkavat olla luetut. Muutaman vuoden päästä myyntiin tuleva kolmannen sukupolven Ykkönen siirtyy nimittäin monien fanien harmiksi etuvetoon, koska auto tehdään samalle UKL-nimiselle pohjalevylle kuin 2-sarjan tilaversiot ja Minin eri mallit.

BMW esitteli jo viime syksynä Guangzhoun autonäyttelyssä etuvetoisen 1-sarjan porrasperämallia enteilevän Compact Sedan Concept -nimisen tutkielman, joka oli tähdätty erityisesti Kiinan markkinoille. Konsepti näytti hyvin tasapainoiselta ja tuotantovalmiilta, joten tuotantoversion lanseeraaminen tuntui olevan vain ajan kysymys. Pikkusedanin naamioitu prototyyppi on bongattu testiajoissa mm. Nürburgringillä, joten autoa on kehitetty vanhalla mantereella, vaikka päämarkkinat ovatkin muualla.

Nyt Bemari julkaisi ensimmäisen kuvan uuden 1-sarjan sedanista, joka on pysynyt hyvin uskollisena konseptille. Tuotantoversio on saanut tavanomaisemmat peilit ja ovenkahvat sekä hieman pienemmät pyörät, mutta muita isompia muutoksia ei ole tapahtunut. Etuvetoiset pikkuporrasperät näyttävät mittasuhteiltaan usein hieman tökeröiltä, mutta BMW on onnistunut uutuutensa kanssa hienosti. Auto on jopa sopusuhtaisemman näköinen kuin Euroopassa myytävä tämänhetkinen 1-sarja.

Koska tuore 1-sarjan sedan on jäämässä vain Kiinan markkinoiden yksinoikeudeksi, auton valmistajana toimii Bemarin ja paikallisen Brilliancen muodostama joint venture. Uutuus on suunniteltu kiinalaiseen makuun, mutta se perustuu silti samalle perusrakenteelle kuin Euroopassa myöhemmin myyntiin tuleva uusi Ykkönen. Teknisiä yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu, mutta auton pellin alla nähdään todennäköisesti kolmi- ja nelipyttyisiä turbokoneita. Nekin valmistetaan Kiinassa koko auton tavoin. 1-sarjan sedanissa hyödynnetään myös BMW:n viimeisintä ConnectedDrive-teknologiaa, joten auton pitäisi olla ajan hermolla verkottumisen suhteen.

Sedan-korinen Ykkönen olisi loistava kilpailija Audi A3:n porrasperämallille ja Mercedes CLA:lle, jotka ovat menestyneet mukavasti Euroopassakin. Bemari korostaa kuitenkin lehdistötiedotteessaan moneen kertaan, että auto on suunniteltu vain Kiinan markkinoita varten, mutta ehkäpä baijerilaiset muuttavat myöhemmin vielä mielensä. On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka lähellä sedania vanhalla mantereella myöhemmin myytävä etuvetoinen 1-sarjan hatchback tulee olemaan.

BMW

Lue lisää