Benromach 10 Year Old – Ikäistään huomattavasti kypsempi

Joitain vuosia sitten olin laivalla seminaarissa ja sen aikataulusta johtuen myöhästyin aluksella järjestetystä viskimaistelusta melkein kokonaan. Kun tajusin näin käyneen, juoksin viimeisillä minuuteilla maistelutilaan, kysyin pääsenkö vielä mukaan ja pienen neuvottelun jälkeen he tarjosivat siinä sitten muutaman hyvänkokoisen maistiaisen veloituksetta sillä lupauksella, että ostan jonkun pullon heiltä.

benromach 10Mukaani tarttui aivan uusi tuttavuus, Benromach 10-vuotias. Se yllätti maistiaisissa monipuolisen, syvän makunsa takia enkä meinannut uskoa, että näin nuori viski voi omata näin kypsän luonteen. Sittemmin olen sokkomaistattanut kyseistä tuotetta useilla ihmisillä ja kaikki ovat veikanneet 15-vuotiaaksi ja vanhemmaksi. Niin se vain on, ettei pullon kyljessä oleva ikä aivan kaikkea kerro.

kartta-benromachPieni, perinteikäs viskitalo

Benromachin tislaamo sijaitsee Speysidellä, tarkemmin Findhornin alueella, joka on tunnettu (tai ei tunnettu, koska alueen neljä tislaamoa ovat aika tuntemattomia) astetta turpeisemmasta tyylistä muihin Speysiden viskeihin verrattuna. Tislaamo perustettiin jo vuonna 1898 mutta historiansa aikana on ollut suljettuna useita kymmenien vuosien pätkiä ja vaihtanut omistajaa lukuisia kertoja. Nykyisin tislaamoa pyörittää Gordon & MacPhail, joka osti tislaamon tyhjillään vuonna 1992 ja sai tuotannon pystyyn jälleen syksyllä 1998. Ensimmäisen viskinsä nykyistä tuotantoa Benromach toi markkinoille toukokuussa 2004 nimellä “Benromach Traditional” ja on sittemmin tuottanut lukuisia erilaisia tuotteita kuten luomuviskin ja syvemmin turvesavuisen pullotteen.

Gordon & MacPhail on hyvin vanha nimi viskibisneksessä, sillä he ovat toimineet vuodesta 1895 pullottajana, blendaajana ja kauppiaana. Benromach on perinteikkään perheyrityksen ensimmäinen oma tislaamo ja he selkeästi nauttivat viskin tekemisestä, kokeilusta ja käsityön perinteestä.

Benromach on Speysiden pienin tislaamo (sen vuosittainen tuotanto on alle 500 000 litraa puhdasta alkoholia) ja ilmeisesti viimeinen joka yhä käyttää perinteistä panimohiivaa uudemman viskihiivan rinnalla. Laitteethan ovat aina käsityötä, mutta Benromachilla koko prosessi on käsin kontrolloitu, ilman automaatiota tai ajastimia. Tätä faktaa Gordon & MachPhail hyödyntää hyvin markkinoinnissaan pitkän perhehistoriansa lisäksi. Eräässä mainosvideossaan taidetaan mainita sana “traditional” toistakymmentä kertaa alle minuutissa. Mutta kaikessa rehellisyydessä voi puhua aidosta artesaaniviskistä, joita ei Speysidellä enää monia valmisteta.

benromach distillery

Pikkuvanha makupommi

Benromach 10-vuotias on kypsytetty käsintäytetyissä first-fill sherry ja bourbon tynnyreissä ja pullotettu 43% vahvuisena perinteiseen lasipulloon. Jos halutaan ruveta hifistelemään, voin kertoa sisällön koostuvan 4/5 bourbon ja 1/5 sherry tynnyreistä joissa viski on levännyt 9 vuotta jonka jälkeen tuote on sekoitettu ja viimeistelty vielä vuoden verran sherrytynnyreissä. Ja tämä sherryviimeistely hieman turpeiseen pohjaan on tehnyt ihmeitä.

Suosittelemme

Väri:
lämmin kulta, pyörii kauniisti lasissa ja näyttää melkein hehkuvan omaa valoaan, kuten hyvän viskin kuuluukin.

Tuoksu:
Ohraa ja mallasta, tammea. Sitten hedelmäistä, yrttisyyttä, jonka jälkeen iskee alkoholin pisto. Pyöristyy ajan kanssa makeaan, mausteiseen ja lopussa sherrymäistä luumuisuutta. Tässä kohtaa viimeistään ei enää usko juoman olevan vain 10-vuotiasta!

Maku:
Alkaa makeana, ohraisena. Kasvaa ja vahvistuu voimakkaasti, yrttejä ja ruohoa. Inkivääriä, ripaus turpeisuutta.

Jälkimaku:
Vesi kielellä, kirpeää ja makeaa. Inkivääriä ja sherryä. Tästä suu tykkää.

Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Saattaa antaa liiankin hyvän kuvan viskeistä. Teitä on varoitettu!

Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Kyynisinkin yllättyy tästä viskistä positiivisesti.

Mistä ostaa:
Systembolaget ja satunnaisesti sinne- ja takaisin suuntaavilta laivoilta.

Lue lisää