Yhdysvallat nelinkertaistaa kiinalaisten sähköautojen tullimaksut

Myös kiinalaisten sähköautojen akkujen, akkukomponenttien ja aurinkokenno-osien verotus nousee jyrkästi rapakon takana.

Joe Biden nostaa kauppasodan kierroksia, kun jälleen lisätään maksuja useille Kiinasta tuoduille tavaroille, kuten sähköautot ja niiden komponentit. Muutos nelinkertaistaa tuontiajoneuvoihin sovelletun tullin, kun Yhdysvaltain presidentti pyrkii vaalien lähestyessä parantamaan asemiaan äänestäjien silmissä.

Kiinasta tuleviin sähköautoihin sovellettiin jo maassa 25 prosentin veroa, mutta nyt niille ollaan asettamassa peräti 100 prosentin tullimaksut. Tämän on tarkoitus varmistaa, etteivät edes supertehokkaat kiinalaiset valmistajat enää vaivautuisi yrittämään päästä USA:n tuottoisille markkinoille. Valkoinen talo myöntääkin, että Kiinasta alati tulvivat halvan tavaran markkinat uhkaavat jo Yhdysvaltain talous- ja tietoturvallisuutta.

Litiumioniakut ja muut akkukomponentit, joita hyödynnetään sähköautoissa, ovat myös kärsineet jonkin verran korkeammista tariffeista. Nyt akkujen verotus nousee 7,5 prosentista 25 prosenttiin, ja aurinkopaneeleissa käytettyjen aurinkokennojen vero kaksinkertaistuu 50 prosenttiin. Joillekin mineraaleille, joista ei aiemmin peritty veroa, sovelletaan niihinkin pian 25 prosentin tullimaksuja. Vuonna 2025 puolijohteiden vero nousee lisäksi 25 prosentista 50 prosenttiin.

Vaikka vaikutus sähköajoneuvoihin on ilmeisin, uudet verot kattavat myös monia muita tavaroita, jotka eivät suoraan liity autoteollisuuteen. Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on enää puolisen vuotta aikaa. Presidentti Bidenin vaalitiimi toivookin, että nämä uudet toimet saavat hänet näyttämään ankaralta talousasioissa, joissa mielipidemittausten mukaan häntä edellä kannatuslukemissa keikkuu toistaiseksi ex-presidentti Donald Trump. Nyt vain näyttää siltä, että Biden yrittää lisätä kotimaassaan suosiotaan saamalla raivoihinsa Kiinan johtajan Xi Jinpingin.

Uutiset tullinkorotuksista ovat jo ehtineet suututtaa Kiinan viranomaisia, ja Pekingin ulkoministeriö julisti, että maa ryhtyy “kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin suojellakseen laillisia oikeuksiaan ja etujaan”, South China Morning Post raportoi tuoreeltaan.

Suosittelemme

“Tämä vaikuttaa vakavasti kahdenvälisen yhteistyön ilmapiiriin. Yhdysvaltojen pitäisi välittömästi korjata väärinkäytöksensä, ja peruuttaa Kiinalle asetetut lisätullit”, Kiinan kauppaministeriö on kommentoinut uusia tullimaksuja lausunnossaan.

LähdeCarscoops

Lue lisää