Syksyllä 2011 Frankfurtin autonäyttelyssä esitelty Volkswagen Up osoittautui hyvin ajattomaksi miniautoksi, joka poiki myöhemmin myös täyssähköversion. Nyt Upin päivät oat kuitenkin luetut.
VW ilmoitti, että auton tuotanto päättyy tämän vuoden viimeisen neljänneksen aikana, eli aivan näillä hetkillä. Upia on valmistettu Slovakian Bratislavassa, ja se on viimeinen selviytyjä alun perin kolme sisarmallia kattaneesta miniautotriosta. Volkkarin oma versio osoittautui kolme vuotta konsernikumppaneita pitkäikäisemmäksi, koska Skoda Citigon ja Seat Miin tuotanto päättyi jo vuonna 2020.

Täyssähköinen e-Up on ollut viime vuosina näkyvimmin julkisuudessa, mutta malliston tehokkaimman version titteli kuului kolmipyttyisellä litran kokoisella bensaturbolla ryyditetylle GTI:lle. Tulevaisuuden keräilyhavinaisuus oli painonsa osalta lähellä alkuperäistä Golf GTI:tä, ja myös teholukema oli samaa tasoa. Muita Up-malliston eksoottisempia jäseniä olivat kaasukäyttöinen eco Up sekä Cross Upiksi nimetty maastomeikkiversio.

Modernin funktionalistisesti muotoiltu Up seurasi vuosituhannen taitteen Lupon jalanjälkiä paljon paremmin kuin niiden välissä myyty brasilialaislähtöinen Fox, joka lienee painunut jo unholaan useimpien mielessä. Suomessa Volkswagenin miniautojen maahantuonti alkoi vasta Upin myötä, ja nyt edessä on jälleen paluu sitä edeltäneeseen aikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että valikoiman edullisin malli on B-segmentin Polo, jonka hinnat hätyyttelevät kuitenkin jo aiemmin Golfista pyydettyjä summia.

Upin seuraajaksi kaavaillaan vuonna 2026 debytoivaa ID.1:tä, josta tulee Vokkarin sähköautovalikoiman aloitusmalli. Katumaasturin piirteitä saavan pikkuauton alkaen-hinta yritetään painaa 20 000 euron maagisen rajapyykin alapuolelle, eli ID.1:n taksat olisivat samaa tasoa e-Upin kanssa. Upin bensamallien kaltaisista hinnoista ei kuitenkaan kannata tulevaisuudessa enää haaveilla, ja sama asia koskee kaikkia muitakin autonvalmistajia täyssähköistymisen kynnyksellä.