Vielä kerran pojat – Stirling Mossin Mercedes 300 SLR tuotiin Lontoon kaduille ennen paluuta museoon

Brittien kilpa-autoilijaikoni Sir Stirling Moss menehtyi keväällä 2020 90 vuoden iässä. Miehen kilpureista ehkäpä tunnetuin on vuoden 1955 Mille Miglian valloittanut Mercedes-Benz 300 SLR, jota on kierrätetty viime vuonna ympäri maailmaa ja erityisesti Englannissa kunnianosoituksena Mossille.

Stirling Moss oli 1950-luvun alkupuolella vielä nouseva tähti, mutta kaikki muuttui 56 vuoden takaisen maantiekisan myötä. Moss tykitti kartanlukijanaan toimineen auto- ja moottoriurheilutoimittaja Denis Jenkinsonin kanssa vajaan 1600 kilometrin mittaisen reitin Bresciasta Roomaan ja takaisin vain hieman yli 10 tunnissa. Tätä ennätystä ei enää koskaan rikottu, ja Moss nousi legendojen joukkoon. Perinteinen Mille Miglia tuli tosin tiensä päähän jo vuonna 1957, kun yleisillä teillä kisaaminen alkoi muuttua jo liian vaaralliseksi jopa 1950-luvun standardeilla.

Ennen kuin 300 SLR palautettiin takaisin Mersun museoon Mossin uraa juhlistaneen kiertueen jälkeen, auto pääsi vielä kerran kirmaamaan vapaana. Kohteeksi valittiin vanhalle Mille Miglian sotaratsulle ennestään täysin tuntematon ympäristö, eli Lontoon kadut. Stirling Mossille nämä kulmat olisivat kuitenkin olleet tuttuja, koska hän asui kaupungissa yli 60 vuoden ajan. Lontoossa kuvattu filminpätkä päättyy Mossin kodin edustalle, jossa hänen poikansa Elliot on vastassa kun 300 SLR saapuu paikalle tarkalleen kello 7:22 aamulla.

Stirling Moss starttasi matkaan vuoden 1955 Mille Migliassa juuri tällä kellonlyömällä, mistä tuli myös auton kilpailunumero 722. Filmissä on monia muitakin viittauksia Mossin henkilökohtaiseen historiaan. Vastaan ajaa esimerkiksi siviilimallinen 300 SL ”Lokinsiipi”, jolla Moss ajoi Italiaan kilpailun lähtöpaikalle. Mersua saattavaa poliisimoottoripyörää koristaa puolestaan tarra, jossa lukee “Who do you think you are? Stirling Moss?”. Tällä viitataan poliisin Mossille laukomaan kysymykseen Lontoon liikenteessä tapahtuneen näyttävän ohituksen jälkeen.

Suosittelemme

Auton lisäksi myös kuski oli viimeistä kertaa asialla näissä merkeissä. 300 SLR:ää puikotti Mercedes-Benzin Classic Centerissä työskentelevä Gert Straub viimeisenä työpäivänään ennen eläkkeelle jäämistään. Straubin sukua on ollut töissä Mersulla jo neljän sukupolven ajan, joten kokemusta löytyy. Silti miestä kuulemma jännitti hieman ajaa kilpakäyttöön tehtyä mittaamattoman arvokasta autoa siviililiikenteessä, mutta saattajina toimineiden poliisien ansiosta kaikki meni nappiin.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Tyyliniekan uusimmat