Nimi Kalashnikov tuo useimpien mieleen legendaariseen maineeseen kohonneen aseen. Venäläisfirma on parhaiten tunnettu AK-47-rynnäkkökivääristä, joka otettiin alun perin puna-armeijan käyttöön vuonna 1949. Kivääriä ja sen vähemmän laillisia kopioita on valmistettu lähes 70 vuoden aikana noin 100 miljoonaa kappaletta, ja maailman yleisimmän ampuma-aseen tuotanto jatkuu edelleen.
Toinen idän legenda on puolestaan Moskvitsh, joka eli kukoistuskauttaan 1950-1970-luvuilla. 1950-luvun alun piikkinokkamosse oli vielä 1930-luvulla kehitetyn Opel Kadettin neliovinen venäläisversio, mutta vuonna 1956 esitelty 402 edusti jo neuvostoliittolaisten omaa suunnittelua. Tämän mallisarjan viimeiseksi jäänyttä versiota myytiin 403:na, mutta esimerkiksi Suomessa autoa markkinoitiin Skandinavia-nimellä. Vuonna 1964 esiteltiin puolestaan Elite, jonka eri muunnokset pysyivät tuotannossa peräti 1990-luvun lopulle saakka.
Elitestä oli tarjolla myös farmariversio, jonka virallinen nimi oli IZH-21252 Kombi. Farkkua tehtiin vuosina 1973-1997, ja nyt Kalashnikov esitteli juuri tähän malliin perustuvan sähköisen konseptiauton Venäjän Kubinkassa järjestetyssä sotilasalan tekniikkatapahtumassa. Kalashnikovin luomus on nimetty CV-1:ksi, ja pohjana käytetty Mosse erottuu edelleen selvästi monista omaleimaisista yksityiskohdista huolimatta.
Auton alusta vaikuttaa olevan todella reilusti madallettu, ja vanteetkin ovat vaihtuneet moderneihin valkoisiin monipuolakiekkoihin matalaprofiilisilla kumeilla. Mossen puskurit on poistettu kliinimmän ulkoasun nimissä, ja nokkaa koristaa kustom-henkinen maski. Siihen on upotettu ajovaloiksi yhteensä kuusi ledivalaisinta, ja takavalotkin on tummennettu auton lasien tavoin. Valojen välissä komeilee latauspistoke, joka viimeistään juoruaa kuorten alla piilevästä tekniikasta.
Suosittelemme
CV-1:n sähköinen voimalinja koostuu kuulemma useista Kalashnikovin itse kehittämistä järjestelmistä, joista ei ole kuitenkaan annettu vielä tarkempia tietoja. Informaatiota on kuitenkin tihkunut sen verran, että autossa on ilmeisesti 90 kWh:n modulaarinen akkupaketti, nopea latausjärjestelmä ja vallankumoukselliseksi luonnehdittu invertteri, eli tasavirtaa vaihtovirraksi muuntava vaihtosuuntaaja.
Sähkömoottoreiden lukumäärästäkään ei ole vielä tietoa, mutta sähköinen Mosse pinkaisee kuulemma satasen nopeuteen kuudessa sekunnissa ja yltää parhaimmillaan 350 kilometrin toimintasäteeseen yhdellä latauksella. Sähkömosse jäänee yksittäiskappaleeksi, mutta Kalashnikov käyttää ilmeisesti luomustaan sähköauton monimutkaisten järjestelmien testausalustana. Asevalmistaja saattaa siis tuoda jossakin vaiheessa markkinoille venäläistä suunnittelua edustavan sähköauton.