Uusi Fiat Panda esitellään todennäköisesti vuoden päästä – tulossa on minimalistinen crossover

Fiat Panda on kuulunut italialaisvalmistajan mallistoon jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Vuodesta 2011 tarjolla ollut Pandan kolmas sukupolvi joutuu pian väistymään seuraajansa tieltä, josta tulee nykymuodin mukainen crossover.

Julkisuudessa liikkuneiden tietojen perusteella nyky-Pandan valmistus jatkuisi vuoteen 2026 asti, mutta niin kauan seuraajaa ei tarvitse odotella. Se esitellään nimittäin uusimpien huhujen mukaan ensi vuoden heinäkuun 11. päivä, jolloin juhlitaan myös Fiatin 125-vuotissynttäreitä. Pandan esittely tapahtuisi tämän myötä melko tarkkaan vuosi 600e:n jälkeen, joka tuotiin julkisuuteen muutama päivä sitten.

Kuva: Fiat

Autoilla on muutakin yhteistä, koska uudessa Pandassa aiotaan hyödyntää 600e:stä ja esimerkiksi Jeep Avengerista tuttua perusrakennetta. Uuden Pandan ulkonäkö saa puolestaan vahvoja vaikutteita vuoden 2019 Geneven autonäyttelyssä esitellystä Centoventi-konseptista, joka tehtiin Fiatin 120-vuotisjuhlien kunniaksi. Centoventi oli konstailemattomasti muotoiltu urbaani crossover, eli juuri sitä mitä Pandankin pitäisi nykymaailmassa edustaa.

”Less is more” -filosofiaa edustavaa edullisempaa B-segmentin autoa tarvitaan Fiatin mallistoon, koska uusi Kuussatanen on asemoitu astetta arvokkaammaksi ja tyylitietoisemmaksi valinnaksi. Panda suunnataan sen sijaan budjettitietoisemmille ostajille, jotka etsivät Fiatin toimitusjohtaja Olivier Francoisin mukaan yksinkertaista ja fiksua autoa alkuperäisen Pandan hengessä.

Kuva: Fiat

Myös eri markkina-alueilla on vaikutuksensa tähän. 600e on tehty täysin eurooppalaisostajien maun mukaan, mutta Fiateja myydään muuallakin maailmassa. Myyntivolyymin perusteella Latinalainen Amerikka on merkin suurin markkina, ja siellä on tarvetta ennen kaikkea yksinkertaisille perusautoille. Niinpä uutta Pandaa ei voida kehittää pelkästään Euroopan ehdoilla, mutta auton täytyy silti sopia täkäläisillekin asiakkaille.

Uutta Kuussatasta saa alkuvaiheessa pelkästään sähköautona, mutta myöhemmin valikoimaan liittyy myös pistokehybridi. Samaa strategiaa aiotaan hyödyntää Pandassakin, josta saatetaan nähdä jopa pelkällä polttomoottorilla vauhditettuja versioita ainakin hintatietoisilla Latinalaisen Amerikan markkinoilla. Tämä ja Pandan ulkonäkö selviävät todennäköisesti vuoden päästä, ja myöhemmin vuorossa on vielä lisää samaa lajia. Fiat aikoo nimittäin tuoda markkinoille vuoteen 2027 mennessä vielä yhden uuden crossoverin 600:n ja Pandan lisäksi.

Kuva: Fiat
LähdeCarscoops

Lue lisää