Uusi Delta, Aurelia ja Ypsilon ovat tulossa – Lancia valotti tulevaisuudensuunnitelmiaan

Lancialla on vähintään yhtä monta elämää kuin kissalla. Jo moneen kertaan kuolleeksi julistettua italialaismerkkiä yritetään nostaa jälleen uuteen kukoistukseen Stellantis-konsernin alaisuudessa vanhojen mallinimen voimin.

Lancian strategisen 10-vuotissuunnitelman on tarkoitus startata vuonna 2024. Suunnitteilla on täysin uusi valikoima, joka kattaa kolme mallia. Lisäksi tavoitteena on laajentua jälleen Italian kotimarkkinoiden ulkopuolelle. Uusista malleista ensimmäinen on Ypsilon, joka debytoi vuonna 2024 hybridi- ja täyssähköversioiden voimin. Autosta tulee noin neljän metrin pituinen, eli koko kasvaa jonkin verran Fiat 500:n pohjalevylle tehtyyn edeltäjään verrattuna, joka on Italiassa edelleen myynnissä.

Isompi kori vie uuden Ypsilonin suoraan Euroopan pikkuautomarkkinoiden ytimeen. Auto tehdään Stellantiksen STLA Small Architectrure -perusrakenteen varaan, joka löytyy myös mm. Peugeot 208:n, Opel Corsan, Citroën C3:n, Fiat Punton seuraajan sekä monen B-segmentin katumaasturin alta. Ypsilonin jälkeen vuorossa on Lancian uusi lippulaiva, eli 4,6 metrin pituinen Aurelia. Korimallin osalta sillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä klassisten Aurelioiden kanssa, vaan uutuus on nykymuodin mukainen crossover.

Voimalinjasta tulee täyssähköinen, ja perusrakenteena palvelee todennäköisesti Stellantiksen STLA Medium architecture. Lancian kolmas uutuus on ehkä kaikkein odotetuin, eli rallipoluiltakin tutun Deltan paluu. 4,4 metrin pituista uutta Deltaa saadaan kuitenkin odotella vuoteen 2028 saakka. Korimallin suhteen Delta pysyy uskollisena juurilleen, eli kyseessä on kompaktiluokan hatchback. Uutuutta kuvaillaan geometrisillä linjoilla varustetuksi lihaksikkaaksi autoksi, joten uusi Delta saattaa saada vaikutteita Giugiaron piirtämästä alkuperäispainoksesta.

Suosittelemme

Tekniikan osalta kaikki on kuitenkin toisin, koska uudesta Deltastakin tulee täyssähköinen ja sen pohjana toiminee sama perusrakenne kuin Aureliassa. Lancia on jo ilmoittanut tarjoavansa pelkkiä täyssähköautoja vuodesta 2028 lähtien, joten uuden Ypsilonin hybridiversio ei ehdi olemaan myynnissä montaa vuotta. Uusissa malleissa aiotaan hyödyntää historiasta tuttujen elementtien uusia tulkintoja, ja design-piirteisiin kuuluvat mm. valaistut maskit sekä ylelliset retrohenkiset sisustat.

Uusi aika näkyy sisätiloissakin kestävien materiaalien käytössä ja viimeisimmän teknologian hyödyntämisessä, mutta sisustojen design saa kuulemma inspiraatiota menneisyyden Gamma-, Thema- ja Flavia-malleista. Autoihin tulee myös S.A.L.A.-niminen älykäs virtuaalinen käyttöliittymä, joka tarjoaa äänentoistojärjestelmän, ilmastoinnin ja tunnelmavalaistuksen säädöt yhden napin kautta. Myynnin osalta tavoitteena on saada 100 uutta jälleenmyyjää Euroopan isoissa kaupungeissa, mutta online-myynnin pitäisi silti kohota 50 prosentin osuuteen. Italian lisäksi uusia Lancioita aiotaan kaupata aluksi Espanjassa, Belgiassa, Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Tyyliniekan uusimmat