Uuden Toyota GR Corollan ostaja löysi autostaan piilotetun GPS-vakoilulaitteen

Ajamistasi ja autosi sijaintia tarkkaileva laitteisto ei juuri mieltä ylennä, varsinkaan jos ostaja ei ole moisesta edes tietoinen.

Kuvittele jännitystä noutaessasi upouuden Toyota GR Corolla Circuit -tehoversion, jolla olet valmis pitämään hauskaa koko rahan edestä. Tähän innostuneeseen ilmapiiriin ei istu se, että hauskuus vaihtuu murheeseen ja epäluuloisuuteen vain kuukauden päästä auton hankkimisesta. Tämä on kuitenkin todellisuus, johon Anthony Do -niminen heppu havahtui pienen “yllätyksen” ansiosta, josta auton myynyt taho unohti tyystin mainita.

Anthony kertoo vyyhdin alkaneen jätettyään Toyotansa pysäköitynä noin kuukaudeksi, minkä jälkeen mies huomasi uuden autonsa akun tyhjentyneen kuin taikaiskusta. Tutkiessaan akun tyhjentymisen mahdollista syytä hän sai tietää jotain odottamatonta. Vastaavaan tilanteeseen joutuneiden huhupuheiden mukaan autoon piilotettu GPS-laite tyhjensi heidän akkujaan. Yllätyksekseen Do havaitsi puheet todeksi löytäessään autostaan laitteen, josta jälleenmyyjä ei koskaan hiiskunut hänelle sanaakaan.

Tarkkaavaisen miehen löytämä laite on Phillipsin valmistama, ja se on yksi useista vastaavista GPS-seurantalaitteista, jotka toimivat samalla tavalla. Kyseiset laitteet kytketään ajoneuvon OBDII-porttiin tarjoten tilalle identtisen tyhjän portin, jotta käyttäjä ei huomaisi mitään outoa. Osa näistä laitteista on tullut ilmi auton virityssoftan asennuksen yhteydessä, koska ne ovat voineet häiritä itse viritysprosessia.

Do:n tapauksessa jäljittimellä ei ole ilmeistä laillista tarkoitusta. Hän myös väittää kieltäytyneensä jälleenmyyjän tarjouksesta GPS-seurantalaitteesta, jonka tarkoituksena oli jäljittää autoa, jos se joutuu varkausrikoksen kohteeksi. Tämän lisäksi hän maksoi auton kertamaksuna etukäteen, minkä johdosta auton myyneellä taholla, tai rahoituslaitoksella ei ole mitään syytä valvoa auton myöhempiä vaiheita.

Mahdolliset vaarat moisesta seurantalaitteesta eivät aina ole heti ilmeisiä. Ensinnäkin jälleenmyyjän työntekijät voivat käyttää näiden laitteiden tarjoamia tietoja rikosten tekemiseen. Laite ei ole edes kallis, sillä käytettynä niitä voi saada suunnilleen sadan euron hintaankin. Laite ei ole kuitenkaan mikään lelu, sillä kaikki tahot, joilla on pääsy ajoneuvon sijaintiin, voivat pahimmillaan yrittää jopa varastaa sen.

Suosittelemme

Teoriassa jälleenmyyjät voisivat myös myydä tietoja siitä, kuinka kuljettajat käyttävät autojaan. Eräs vaihtoehto on se, että tietoja voidaan luovuttaa vakuutusyhtiöiden käyttöön, jotka kaipaavat lisätietoja kuljettajien käyttäytymisestä. Osaavissa käsissä tulkittuna GPS-seurantalaite tarjoaa valtavan tietomäärän, jota myös muutkin yritykset voivat käyttää omiin tarkoitusperiinsä.

Jos olet äskettäin ostanut uuden ajoneuvon, voi olla hyvä idea lähteä tutkimaan ja etsimään autostasi vastaavaa jäljityslaitetta. Muista kuitenkin, että ennen kuin poistat tällaisen laitteen, lue hyvin pienellä painetut tekstit. Joissakin myynti- ja rahoitusasiakirjoissa nimittäin määrätään, että tällainen laite on asennettu täysin laillisesti. Toyota ei ole vielä kommentoinut edellä mainittua tapausta uuden Corollan kanssa.

LähdeCarscoops

Lue lisää