Uniikki brittiklassikko etsii uutta kotia – Elton Johnin vanha Aston Martin V8 Vantage huutokaupataan helmikuussa

Arvokkaiden brittiautojen käsityöperinne on päässyt pahasti katoamaan viime vuosina. Esimerkiksi Aston Martinit naputeltiin ennen vanhaan käsin kasaan merkin Newport Pagnellin tehtaalla, mutta nykyään nekin tehdään sarjatuotantona Gaydonin tuotantolaitoksessa. Valmistuslaadun kannalta tämä on ollut huima hyppäys parempaan, mutta samalla on menetetty jotakin olennaista autojen luonteessa.

1990-luvulla valmistettu V8 Vantage kuuluu viimeisiin täysin käsityönä tehtyihin Astoneihin. Auto perustui vuonna 1988 lanseerattuun Virageen, mutta kaikki korinosat kattoa ja ikkunapintoja lukuun ottamatta oli laitettu uusiksi. V550-koodilla tunnettuja V8 Vantageja valmistettiin vain 240 kappaletta, mikä on tehnyt siitä halutun keräilykappaleen. Auto tarjosi eksklusiivisuuden lisäksi myös rutkasti voimaa, koska pellin alla murisi peräti kahdella Eatonin kompressoriahtimella terästetty 5,3-litrainen veekasi.

Pannusta irtosi 550 hevosvoiman teho ja yli 740 newtonin huippuvääntö, jotka siivittivät painavan britticoupén melkoiseen laukkaan. 60 mailin tuntivauhti oli lasissa vain 4,8 sekunnissa, ja huippunopeus jäi 290 km/h:n myötä vain niukasti maagisesta kolmensadan rajasta. Yksi näistä muskeliautojen aatelisista päätyi vuonna 1997 Sir Elton Johnin kokoelmaan, ja auto tulee tarjolle Silverstone Auctionsin helmikuun lopulla järjestämässä huutokaupassa.

Elton John tilasi Astoninsa uutena suoraan Newport Pagnellin tehtaalta, ja väriksi valittiin klassinen musta. Nahkasisustakin oli samaa sävyä, mutta sisätiloihin saatiin kontrastia brittiperinteiden mukaisilla jalopuukoristeilla. V8 Vantage kuului vielä perinteisiin autoihin myös siinä mielessä, että voimansiirrosta vastasi ikiaikainen manuaalilaatikko. Pop-tähti ei ole kuitenkaan ehtinyt viettää kovinkaan paljon aikaa brittisporttinsa ratin takana, koska auton mittarissa on edelleen alle 15 000 kilometriä. Astonin kunto on sitä luokkaa, että siinä on kuulemma edelleen tallella jopa uuden auton tuoksu.

Suosittelemme

Alustanumerolla 70174 varustetun Vantagen huolloista on puolestaan vastannut tunnettu Aston-spesialisti Rikki Cann, joten tälläkään puolella ei ole säästelty kustannuksia. Lisäksi auton mukana tulee luonnollisesti alkuperäinen huoltokirja ja kaikki kuitit tehdyistä töistä. Elton Johnin entisen menopelin hinnan arvioidaan kohoavan 190 000:n ja 240 000 punnan välille Silverstone Auctionsin huutokaupassa, mutta todennäköisesti summa nousee jopa 250 000 punnan paremmalle puolelle.

Aihepiirin uusimmat

Vippaa mulle Viitonen – Renaultin pikkuautoklassikko syntyy uudelleen sähköautona

Renault esitteli kolmisen vuotta sitten konseptin täyssähköisestä retrotyylisestä 5:stä. Tutkielma sai sen verran positiivisen vastaanoton, että tämänvuotisessa Geneven autonäyttelyssä ensi-iltansa saava tuotantomalli näyttää lähes identtiseltä konseptiauton kanssa.

Käytettyjen autojen hinnat lähestyvät Yhdysvalloissa jo pandemiaa edeltänyttä tasoa

Käytettyjen autojen markkinat ovat Yhdysvalloissa vahvassa syöksykierteessä, sillä hinnat ovat jatkaneet jyrkkää laskuaan vuoden 2024 alkupuolella. Yleinen hintataso ei ole kuitenkaan vielä saavuttanut pandemiaa edeltävää tasoa tavallista suuremman kysynnän vuoksi.

Tässä on VW-konsernin ensimmäinen täyssähköinen hot hatch – Cupra Born VZ tarjoilee yli 320 hevosvoimaa

Cupra Born on asemoitu Volkswagen ID.3:n sporttisemmaksi sisarmalliksi, mutta hot hatchin statukseen sähköauton voimavarat eivät ole vielä riittäneet. Asian pitäisi muuttua nyt esitellyn VZ:n myötä.

Talvitestissä Citroën C5 X

Citroën C5 X:n talvitesti piti sisällään 1500 kilometriä matka- ja nurkka-ajoa, talvisään eri olomuodoissa nollakelistä lähes 30 pakkasasteeseen.

Tyyliniekan uusimmat