Tunnettu analyytikko uskoo, että Tesla Model 3:n markkinoilletulo viivästyy yli vuodella

Sähköautopioneeri Teslan pomo Elon Musk tunnetaan miehenä, jonka suusta kuullaan varsin usein lennokkaita visioita ja lupauksia. Niiden toteuttaminen on kuitenkin osoittautunut monissa tapauksissa haasteelliseksi, ja niinpä aikataulut ovat venyneet ja paukkuneet karujen tosiasioiden edessä.

Tesla paljasti tulevan ”kansanmallinsa”, eli Model 3:n ensimmäisen kerran jo viime keväänä, vaikka autossa oli vasta pelkät kuoret. Muotoilukaan ei ollut vielä lopullista, mutta sähköautovalmistaja alkoi silti ottaa tilauksia vastaan jo esittelypäivästä lähtien. Niitä tulikin melkoinen määrä, ja Tesla on päässyt kehittämään autoa ennakkovarausmaksujen tuottaman pääoman turvin.

Autoalaa tunteva Morgan Stanleyn analyytikko Adam Jones on nyt arvellut julkisuudessa, että Model 3:nkin suhteen on lupailtu liikoja. Jones epäilee, että ensimmäiset autot saataisiin toimitettua asiakkaille vasta vuoden 2018 loppupuolella, mikä tarkoittaisi yli vuoden viivästystä alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna.

Tesla on ilmoittanut starttaavansa Model 3:n tuotannon ensi vuoden puolessavälissä, mutta Jonesin epäilyjen mukaan valmistuksen aloituskin siirtyy reilusti vuoden 2018 puolelle. Kalifornian sähköautopioneeri on kertonut, että se aikoo valmistaa peräti 400 000 Model 3:a jo vuonna 2018, mutta Morgan Stanleyn analyytikko asettaa tämänkin tavoitteen kyseenalaiseksi. Jonesin mukaan sähköautovalmistaja tekee noin 60 000 “pikku-Teslaa” vuonna 2019 ja 130 000 kappaletta vuotta myöhemmin.

Jos Jonesin ennustukset toteutuvat, jotkut Model 3:n noin 400 000 tilaajasta joutuvat odottelemaan sähköautoaan vuoteen 2021 tai jopa 2022 asti. Alkuperäisen tilauksen jättämisestä voi siis pahimmillaan mennä jopa kuusi vuotta, mikä lähentelee lähihistorian maailmanennätystä. Tällöin esimerkiksi Chevrolet Bolt, sen eurooppalainen sisarmalli Opel Ampera-e ja Volkswagenin tulevat sähköautot saisivat kirittyä helposti kiinni Teslan tämänhetkisen etumatkan. Jäämme odottelemaan, toteutuvatko Adam Jonesin ennustukset.

LähdeCarscoops

Lue lisää