Tesla Model Y:n myynti rojahti Euroopan kärkipaikalta 18. sijalle

Teslan sähköinen katumaasturi oli maailman myydyin henkilöauto vuonna 2023, mutta nyt moinen tuntuu enää kaukaiselta muistolta.

”Se oli hauskaa niin kauan kuin sitä kesti”, voisi Teslan toimitusjohtaja Elon Musk todeta viimeisimmistä myyntilastoista. Amerikkalaisvalmistajan Model Y teki historiaa vuonna 2023, kun siitä tuli ensimmäinen sähköauto, joka nousi Euroopan myyntitaulukon kärkeen. Nyt vain muutamaa kuukautta myöhemmin tilannekuva näyttää aivan erilaiselta. Uudet luvut osoittavat, että Model Y putosi myyntitilaston 2023 toukokuun ensimmäiseltä sijalta viime kuun 18.-sijalle.

Maailmanlaajuisen tiedonkeruualusta Dataforcen mukaan Model Y: n myynti laski peräti 49 prosenttia 10 582:een myytyyn ajoneuvoon. Ostajat kaikkialla Euroopassa ovat muuttaneet mieltään sähköautoista, eivätkä valtiontukien poistaminen Teslan toimituksilta, saati Ruotsin satamatyöntekijöiden Teslan vastainen lakko ole asiaa ainakaan auttanut.

Teslan epäonni on kuitenkin antanut aihetta juhliin Volkswagen konsernin leirissä, jolta löytyi peräti kaksi autoa, jotka kaasuttivat viime toukokuussa sen amerikkalaiskilpailijan ohi kärkipaikoille. VW:n T-Roc -crossover on ollut tuotannossa vuodesta 2017, ja sitä ollaan vasta nyt uudistamassa, mutta se onnistui silti kirjaamaan 12:sta prosentin myynnin kasvun toukokuussa verrattuna vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan. Kolmanneksi sijoittui Dacia Sandero, jonka Model Y päihitti vain vaivoin viime vuonna.

Sanderon putoamisen vasta kolmannelle sijalle aiheutti juuri uudistettu VW Golf. Wolfsburgin hatchback oli Euroopan myydyin auto vuosikymmeniä, mutta sen myynti lähti vajoamaan, kun ostajat kääntyivät muodikkaampien crossoverien ja katumaastureiden puolelle. Golfin uusin malli ei juurikaan näytä eroavan edeltäjästään, mutta siinä on kuljettajalle huomattavasti viihtyisämpi kabiini, joka korjaa osan kahdeksannen sukupolven vuonna 2019 mukanaan tuomat vaihteisto-ongelmat. Uuden Golfin myynti onkin kohonnut peräti 28 prosenttia.

Kuluneen vuoden myyntiluvut ovat kuitenkin vasta alustavia, ja Golf voi vielä teoriassa ohittaa T-Rocin saadakseen vuosien takaisen ensimmäisen sijan. Alustavien lukujen mukaan T-Roc myi 19 748 kappaletta, Golf 19 333 ja Sanderon myynti putosi kymmenisen prosenttia 10 18 676 myytyyn autoon.

LähdeCarscoops

Lue lisää