Tesla irtisanoo yli 10 % työvoimastaan sähköautojen myynnin romahdettua

Julkisuuteen vuotanut tieto työvoimaleikkauksista tuli sen jälkeen, kun Tesla ilmoitti äskettäin ensimmäisestä neljännesvuosittaisesta toimitusten laskustaan neljään vuoteen.

Tesla vähentää maailmanlaajuisesti työvoimaansa yli kymmenen prosenttia vastauksena sähköautomarkkinoiden merkittäviin muutoksiin. Teslan työntekijöille lähetetyssä, ja myöhemmin verkossa julkaistussa sisäisessä sähköpostissa Elon Musk hahmotteli “vaikean päätöksen” taustalla olevia syitä vähentää työvoimaa yrityksen valmistautuessa kuitenkin jo “seuraavaan kasvuvaiheeseen”.

Teslan toimitusjohtajan mukaan irtisanomiset ovat ”strateginen liike”, jonka tavoitteena on “kustannusten alentaminen, sekä tuottavuuden lisääminen”. Muskin lähettämässä sähköpostissa todetaan myös seuraavaa: “Olemme suorittaneet organisaation perusteellisen arvioinnin, ja tehneet vaikean päätöksen vähentää henkilöstömääräämme yli 10 prosentilla maailmanlaajuisesti. En vihaa mitään enempää, mutta tämä on pakko tehdä.”

Mielenkiintoista on, että sähköpostissa ei mainita sanallakaan sähköautojen maailmanlaajuisen kasvun hidastumisesta. Sen sijaan toimitusjohtaja syyttää irtisanomisia “roolien ja työtehtävien päällekkäisyydestä tietyillä alueilla”, mikä eittämättä johtui Teslan nopeasta kasvusta viime vuosina.

Vaikka työpaikan menettävien Teslan työntekijöiden tarkkaa määrää ei vielä tiedetä, sen maailmanlaajuisen henkilöstömäärän kymmenen prosentin vähennys voi vaikuttaa yli 14 000 henkilöön. Tiedättävästi Teslan palveluksessa oli 140 473 työntekijää vuoden 2023 lopussa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä vuoteen 2020 verrattuna.

Tänä aikana uudet tehtaat auttoivat autonvalmistajaa lisäämään suositun Y-mallin tuotantoa. Kuitenkin lisääntynyt tarjonta yhdistettynä sähköautojen kysynnän laskuun johti lopulta hintojen alennuksiin, kun Tesla pyrki pysymään kilpailukykyisenä kiinalaiskollegojensa puristuksessa.

Suosittelemme

Tesla julkaisi hiljattain ensimmäisen neljännesvuosittaisen laskunsa neljään vuoteen toimittamalla 386 810 ajoneuvoa vastaavana ajankohtana, mikä merkitsee 8,5 prosentin laskua vuoden 2023 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Teslan tuore tulos jää myös analyytikoiden ennusteiden alapuolelle.

Huolimatta siitä, että Tesla sai kiinalaisjätti BYD:iltä takaisin sähköajoneuvojen myynnin kärkipaikan, voi amerikkalaisfirma kohdata tänä vuonna heikon tuloksen edellisvuoteen verrattuna sähköautojen yleisen myynnin kasvun hidastumisesta johtuen. Teslan osakkeet ovatkin jo heikentyneet peräti 31 % tänä vuonna.

Teslan vähentämistarve ei tullut työntekijöille yllätyksenä, sillä esimiehiä ohjeistettiin laatimaan nimilistat jo aiemmin tänä vuonna. Tilanne luo kaikuja vuoden 2022 puolivälistä, kun Teslan palkkatyövoimaa supistettiin merkittävästi, mikä myös tuolloin johti 10 prosentin työvoiman irtisanomistarpeeseen.

LähdeCarscoops

Lue lisää